FILMSKE PROJEKCIJE

 

Filmske projekcije Kinokluba Zagreb zamišljene su kao mala škola gledanja filmova. Sastoje se od dva programa - redovnih kinotečnih projekcija i filmskih analiza - i otvorene su za sve zainteresirane. 

REDOVNE KINOTEČNE PROJEKCIJE

Utorkom i četvrtkom prikazujemo kinotečni program koji kuriraju sami članovi kluba. Svaki član može organizirati filmski ciklus od barem četiri filma, a filmovi se biraju i povezani su po različitim kriterijima: imenom autora, glumaca, filmskim razdobljem, žanrom, stilom ili motivima i temama. Cilj je programa potaknuti raspravu među članovima i objasniti što je intrigantno kod odabranih filmova. 

FILMSKE ANALIZE

Filmske analize petkom organiziraju nešto napredniji članovi kluba, a njihov je cilj detaljna analiza kratkometražnog filma ili segmenta dugometražnog filma s fokusom na izdvojenim detaljima. Onaj koji pokreće analizu mora znati zašto to čini, a publika više nije samo filmski kritičar, nego i njegov. 

Jednom mjesečno petkom održavamo i program Slike razlike, u sklopu kojega naš poznati filmski eksperimentator Vladislav Knežević publici uz analizu predstavlja domaća i međunarodna dostignuća eksperimentalnog filma.

Projekcije se odvijaju u projekcijskoj dvorani kluba na adresi Trg žrtava fašizma 14, Zagreb, s početkom u 21 sat. Projekcije su otvorene za građanstvo i uvijek besplatne

15/05/2018

Slike Razlike #17 US Underground: Dnevnici očuđenja


Slike Razlike #16, program eksperimentalnog filma kojeg uređuje autor Vladislav Knežević ovog petka donosi Dnevnike očuđenja.

Nastavi čitati
09/05/2018

Ciklus filmova: Snimaj dok jedem!


"Hrana i seks. To su moje dvije strasti." George Louis Costanza

Nastavi čitati
26/04/2018

Slike razlike #16: Bajke - ručno kolorirani filmovi iz kolekcije Pathe, 1902./1908.


Ovog petka, 27. ožujka 2018. nastavljamo s redovitim programom Slike razlike #16: Bajke. Radi se o izboru eksperimentalnih filmova koje je odabrao i pripremio filmski autor Vladislav Knežević.

Nastavi čitati
19/04/2018

90/00 — testna projekcija


Projekcija filmova nastalih u Kinoklubu Zagreb od početka 1990-ih do ranih 2000-ih prema izboru Petre Belc i Lane Kosovac. Galerija Greta, 21. travnja 2018. u 19 sati.

Nastavi čitati
05/04/2018

Ciklus filmova: Kako ljudi pričaju na filmu?


Ima tu nekih pravila, ali od filma do filma, dijalozi budu toliko različiti da se glavni likovi ne bi mogli sporazumjeti. Novi ciklus filmskih projekcija u KKZ-u od 5. do 26. travnja 2018.

Nastavi čitati
26/01/2018

Ciklus filmova u veljači: Kontra matere


U veljači četvrtkom u 21 sat prikazujemo filmove redatelja Lukasa Moodyssona čiji likovi tinejdžerica uz intenzivno propitivanje vlastitih identiteta, propituju i identitete svojih majki te film Ingmara Bergmana koji direktno tematizira jedan ambivalentni odnos majke i kćeri.

Nastavi čitati

Prijatelji