FILMSKE PROJEKCIJE

 

Filmske projekcije Kinokluba Zagreb zamišljene su kao mala škola gledanja filmova. Sastoje se od dva programa - projekcija petkom i redovnih kinotečnih projekcija subotom - i otvorene su za sve zainteresirane. 

REDOVNE KINOTEČNE PROJEKCIJE SUBOTOM

Subotom prikazujemo kinotečni program koji kuriraju sami članovi kluba. Svaki član može organizirati filmski ciklus od barem četiri filma, a filmovi se biraju i povezani su po različitim kriterijima: imenom autora, glumaca, filmskim razdobljem, žanrom, stilom ili motivima i temama. Cilj je programa potaknuti raspravu među članovima i objasniti što je intrigantno kod odabranih filmova.

PROJEKCIJE PETKOM

Projekcije petkom sastoje se od četiri programa koji se održavaju naizmjenično – svakog petka s početkom u 20 sati nudimo drugi sadržaj pod vodstvom jednog od autora kluba. Svaki od programa otvoren je za sve zainteresirane.

Monsterclass
Voditeljica Dalija Dozet – svakog prvog petka u mjesecu

Autori koje predstavljamo programom Monsterclass pripadnici su mlađih generacija filmskih stvaralaca, koji unatoč manjku godina već imaju stilski izbrušen pristup vlastitom autorskom radu te su spremni podijeliti svoja iskustva sa zainteresiranom publikom. Cilj programa je otvaranje pitanje pogreške, procesa učenja, slobode stvaralaštva, stilskog igranja i barijera koje autori pokušavaju prijeći. U neformalnoj atmosferi između projekcija njihovih uradaka potiče se iskren razgovor o radu u filmskoj industriji, ali i individualnom načinu promišljanja i rada u profesionalnim i amaterskim uvjetima.

Analiza filma
Voditeljica Višnja Vukašinović – svakog drugog petka u mjesecu

Program Analiza filma za cilj ima ponuditi osnovna znanja potrebna za analizu i interpretaciju sedme umjetnosti. Analiziraju se filmovi svih rodova i žanrova, različitih autorskih poetika, kinematografija i razdoblja. Naglasak se stavlja na unutarnju logiku filma i zakonitosti samog medija – ključne aspekte potrebne za konstruktivnu analizu filma kao umjetničkog ostvarenja. Analize će se fokusirati na relevantne suvremene autorske poetike (Lars von Trier, Michael Haneke, Claire Denis, Lucretia Martel, itd.), kao i na poetike unutar hrvatskog amaterskog filma (Tomislav Gotovac, Vlado Petek, Tatajna Ivančić, Ivan Martinac, Lordan Zafranović), kombinirajući projekcije kratkometražnih i ulomke iz dugometražnih uradaka s interakcijom moderatora i publike. Usporednim analizama stilskih tendencija i filmskih postupaka u različitim povijesnim razdobljima publika će dobiti priliku produbiti svoja razmišljanja o filmu i njegovim izražajnim sredstvima.

Historijski amaterizam
Voditeljica Petra Belc – svakog trećeg petka u mjesecu

Ovaj program namijenjen je proučavanju bogate povijesti Kinokluba Zagreb i podizanju svijesti široke publike o značaju koji su filmski amateri nekada imali, ali i nastavljaju imati i danas kroz svoje entuzijastično i slobodno istraživanje filma. Kod mladih filmaša posebno želimo osvijestiti to da se oslanjaju o dugu tradiciju svojih prethodnika i da su dio veće filmske zajednice koja je tu kako bi im pružila podršku u njihovom stvaralaštvu. Cilj je predstaviti pojedine aspekte povijesti filmskog amaterizma kroz moderiranu diskusiju s gostima, filmskim djelatnicima i filmolozima vezanim uz rad kluba (Hrvoje Turković, Vedran Stipčević, Željko Radivoj, itd.) i projekcije odabranih filmova, te publici približiti smjernice koje su ih vodile u njihovom filmskom stvaranju.

Pravi likovi
Voditelji Zorko Sirotić i Luka Ostojić – svakog četvrtog petka u mjesecu

Film imitira stvarnost, stvarnost imitira film, a često ono što smatramo „realnim” zapravo je filmska iluzija. Tako je i naša predodžba različitih profesija i društvenih skupina uvjetovana upravo tim putem. Program ikonoklastičkog pedigrea ugostit će djelatnike različitih struka koje se često prikazuju i stereotipiziraju na filmu – poput privatnih detektiva, policajaca, psihijatara, vatrogasaca, pravnika, slikara, glazbenika ili arhitekata – kako bismo čuli njihova mišljenja i razbili pojedine klišeje i mitove o njihovim filmskim prikazima. Ne zamišljamo li policiju onako kako je vidimo u popularnim američkim filmovima i serijama? Možemo li vjerovati u mafijaše koji nemaju talijanski naglasak? U Rome koji nisu magični likovi Emira Kusturice? Publici će biti prikazani isječci iz filmova koji zorno ilustriraju principe izgradnje profesije filmskog lika, a potom će uslijediti opuštena diskusija između gosta/filmskog laika, moderatora/filmaša i publike kroz koju će se komentirati pozitivni i negativni stereotipi i ponuditi alternativna/humanija/realističnija vizura za prikaz ljudskog rada na filmu.

Projekcije se odvijaju u projekcijskoj dvorani kluba na adresi Trg žrtava fašizma 14, Zagreb. Projekcije su otvorene za građanstvo i uvijek besplatne

08/04/2019

Monsterclass s Ivanom Ramljakom


Gost sljedećeg Monsterclassa koji se održava u petak, 12.travnja u 20 h je redatelj Ivan Ramljak.

Nastavi čitati
02/04/2019

Analiza filma: Charlie, sretan ti 130.


U petak u 20 sati povodom 130. obljetnice rođenja jednog od prvih svestranih genija sedme umjetnosti Charlesa Chaplina analiziramo dvije kultne scene iz njegove filmografije.

Nastavi čitati
26/03/2019

Pravi likovi: Borna Sor


U ciklusu Projekcija petkom koje se bave filmskom prikazom raznih profesija, ovog petka u 20 h, 29. ožujka, gostuje komičar Borna Sor

Nastavi čitati
19/03/2019

Retroamaterizam: Željko Radivoj


“Posljednjeg pravog amatera hrvatskog filma” donosimo vam u projekcijskoj dvorani KKZ-a u petak, 22.3. u 20 sati.

Nastavi čitati
18/03/2019

Analiza filma na francuskom jeziku


Povodom mjeseca frankofonije, KKZ poziva sve filmofile i frankofile na radionicu analize filma na francuskom jeziku!

Nastavi čitati
01/03/2019

Filmovi Kinokluba u Tokiju


1. ožujka u kinu Image centra u Tokiju bit će prikazan program jugoslavenskih kinoklubaških filmova.

Nastavi čitati

Prijatelji