#Produkcija #Projekcije

12. Gledalište Kinokluba Zagreb

-04/02/2019-

Kinoklub Zagreb, najstariji kinoklub u Hrvatskoj  i najplodnija hrvatska filmska producentska kuća, na 12. po redu Gledalištu predstavit će svoju godišnju filmsku produkciju. Na Gledalištu će se prikazati filmovi svih članova KKZ-a snimljeni u 2018. godini.

Filmovi će se prikazivati u projekcijskim blokovima u 17, 19, 21 i 23 sata. Tročlani veliki žiri dodijelit će Nagradu ‘Maksimilijan Paspa’ za najbolji amaterski film u 2018. godini. Glavni žiri koji dodjeljuje nagradu 'Maksimilijan Paspa' za najbolji amaterski film u 2018. godini čine redatelj Tin Žanić, glumac Marin Tudor, redateljica i prošlogodišnja pobjednica Sunčica Ana Veldić.

Dodijelit će se i Nagrada kritike. Članovi žirija kritike su Ivana Fištrek, Dora Sivka, Petra Galović, Lana Cirkveni.

PROGRAM:https://tinyurl.com/y5a7yfsv

Petak 15.2.

17.00 I. projekcija  /kino Tuškanac/ 

19.00 OTVARANJE i  II. projekcija

   Performans Jedan od 2040 razloga za dijapozitivni performans u ovom kinu izvodi Marin Tudor

  Dodjela Nagrade za dostignuća u amaterskom filmu

20.30 DOMJENAK  /foaje kina Tuškanac/

21.00 III. projekcija /kino Tuškanac/

23.00 IV. projekcija   /kino Tuškanac/

00.30 KARAOKE /Hangout bar/ [event: https://tinyurl.com/yx8r4y8h]

         

Subota 16.2.

10.00-14.00 Radionica Drugih 50 posto /mala dvorana kina Tuškanac/ [event: https://tinyurl.com/ybrr9bcw]

15.00-16.30 Okrugli stol Istraživanja i mogućnosti filmskih suradnji /mala dvorana kina Tuškanac/  [event: https://tinyurl.com/y5dmpx7p]

17.00 V. projekcija  /kino Tuškanac/

19.00 VI. projekcija  /kino Tuškanac/

21.00 VII. projekcija /kino Tuškanac/ 

23.00 VIII. projekcija

 00:00  DODJELA NAGRADA   

00.30  TULUM  DJ Miss.Ei.Kei. /Hangout bar/  [event: https://tinyurl.com/yx8r4y8h]

 

Performans Jedan od 2040 razloga za dijapozitivni performans u ovom kinu

Gledalište će otvoriti audio-vizualni performans Jedan od 2040 razloga za dijapozitivni performans u ovom kinu umjetnika Marina Tudora, člana Kino kluba Split.  Perfomans je opisao ovako: na zadnjoj stranici rječnika stranih riječi naš dragi Bratoljub napisao je: žùrnāl - film koji prikazuje najnovije svjetske događaje "u riječi i slici" (izvodi se obično prije početka glavnog filma). Na sceni i platnu kina Tuškanac naš dragi Marin projicirat će: dijapròjektorima - sprava koja na magični način povećava svakodnevne predmete "u boji ili ne" (izvodi se obično kako ti padne napamet). 

2040 - toliko tjedana života večeras ima marin tudor. dijapozitivi i skulpture od žličica za kavu, od toga mu je kvarat mozga. voli sjedit na stolicama, bavit se svakodnevnim radnjama na mjestima na koje nismo navikli. bio je u kazalištu i na filmu u raznoraznim ulogama, na sceni i iza kamere. i obrnuto. intuicija mu je jedan od najboljih prijatelja, a prijatelji su mu blesavi i kreativni. za sve ostalo - pitajte ga, jer ima toga još između redova.

 

Nagrada za dostignuća u amaterskom filmu

Nagradu za dostignuća u amaterskom filmu Kinoklub Zagreb dodijeljuje Željku Radivoju

Radivoj je kao filmski autor i član Kinokluba Zagreb prisutan, i u njemu aktivno djeluje, već preko pola stoljeća. Počinje djelovati i stvarati u razdoblju GEFF-a, Genre Film Festivala, koji je pod motom antifilma šezdesetih godina u Zagrebu okupljao perjanicu jugoslavenske avangarde, a na trećem njegovom izdanju i sam sudjeluje u natjecateljskom programu s filmom Crveno i crno. Radivoj je u svojim počecima snimao na amaterskom 8mm formatu, a nakon 1990-ih s lakoćom se prebacuje na dostupniju video tehniku i ostale ditigalne formate koji s vremenom postaju njegov svakodnevni alat bilježenja stvarnosti. Svojim novim filmovima Željko nam dokazuje do koje mjere, uz minimalne intervencije u postprodukciji slike i zvuka, i svakodnevni prizori mogu biti filmični.

Velik dio Željkovog rada posvećeno je i suradnji s njegovim klupskim kolegom iz geffovskih dana, Tomom Gotovcem, i aktivnom bilježenju njihovih druženja. Zapisi tog prijateljstva prikazuju mnoge zajedničke razgovore i Tomove performanse, nerijetko uključujući i druge kultne autore sa zagrebačke vizualno-umjetničke scene. Radivoj svoje filmove naziva zapisima, što je pojam blizak čistom dokumentiranju te kao gesta i metoda izuzetno prikladan za bilježenje, ili filmsko zapisivanje, tuđeg autorskog djelovanja. Minimalne intervencije i ogoljavanje filmskih postupaka postaju odlika Radivojevih filmova, čime kao da nastavlja antifilmsku tradiciju filma redukcije i fiksacije. Njegovi radovi postaju tako spoj zanimljive suradnje više autorskih glasova koji se unatoč svojim različitostima u Željkovim filmovima skladno nadopunjuju.

Željko Radivoj je entuzijazmom i ljubavlju prema snimanju napravio brojne filmove, što nesumnjivo može biti i putokaz svim budućim generacijama autora koji se odluče upustiti u svjesno autorsko djelovanje u amaterskim uvjetima.

 

Radionica Drugih 50 posto [event: https://tinyurl.com/ybrr9bcw]

Često se kaže da produkcija predstavlja prvih 50% rada na filmu te da druga polovica počinje nakon što film bude završen. No odakle krenuti? Redatelji kratkometražnih filmova redovito se susreću s nizom izazova, od nedostatka redovnih kanala kino ili online distribucije pa do postojanja brojnih međunarodnih festivala, od kojih mnogi naplaćuju naknadu za prijavu. Radionica je podijeljena u dva dijela. Na prvoj sesiji bit će govora o kategorizaciji festivala, filmskim sajmovima, platformama za prijavu filmova na festivale te ostalim kanalima distribucije kako bi se polaznike osposobilo osnovnim znanjima za izradu vlastitog plana distribucije i plasmana. Drugi dio sastojat će se od studije slučaja uspješne festivalske strategije jednog hrvatskog kratkometražnog filma. Voditelj radionice je Mario Kozina.
Prijava za radionicu treba sadržavati kratku biografiju. Prijave se šalju na kosovac.lana@gmail.com.  Radionica je besplatna i otvorena za sve filmaše.

 

Okrugli stol Istraživanja i mogućnosti filmskih suradnji [event: https://tinyurl.com/y5dmpx7p]

Procesi suradnje i strateških udruživanja postali su nezaobilazan i dominantan trend koji zahvaća sve veći broj kulturnih subjekata. Upravo kinoklubovi koji imaju ogroman potencijal za kulturno povezivanje putem filmske produkcije, jer nude besplatne uvjete za produkciju te su idealni sudionici ovakve rasprave. Cilj okruglog stola je pronaći inovativne oblike suradnje koji će omogućiti autorima da se što lakše filmski izražavaju, što lakše generiraju filmski proizvod, te oblikuju vlastiti stil.

Ulaz je javan i besplatan, a okrugli stol sastojat će se od:
- Razgovor o suradnji na residence radionici „Svi su nam gradovi jednaki“ koja je održana u srpnju 2018. godine u Beogradu, a na kojoj su sudjelovali i hrvatski filmaši iz Kinokluba Zagreb i Kino klub Split. Pozitivne prakse i iskustva.
- Prezentacija inicijative „Mreža kinoklubova 2020. godine“ Tomislava Šobana.
- Prezentacija incijative "Mreže kinoklubova Srbije" Milana Milosavljevića i Ivana Velisavljevića.
- Rasprava i prijedlozi novih suradnji sa naglaskom na inovativnom pristupu.

Sudionici su predstavnici Akademskog filmskog centra iz Beograda, Kinokluba Zagreb, Kino kluba Split i Klubvizije.

KKZ - Tomislav Šoban, Daria Blažević, Vedran Šuvar
Klubvizija - Ivor Glavaš
AFC Beograd -Milan Milosavljević, Senka Domanović.
Moderator okruglog stola Dražen Puklavec

 

Ovdje nam javite da dolazite: https://tinyurl.com/y5a7yfsv

U nastavku tekste možete preuzeti program i raspored projekcija u .pdf formatu.

Download

Prijatelji