#Ostalo

14. Gledalište Kinokluba Zagreb

-28/04/2021-

 

Kinoklub Zagreb, najstariji kinoklub u Hrvatskoj i najplodnija hrvatska filmska producentska kuća kratkih filmova, na 14. po redu Gledalištu, od 14. do 16. svibnja u Kinu Tuškanac predstavit će svoju godišnju filmsku produkciju. Na Gledalištu će se prikazati svi filmovi članova KKZ-a snimljeni u 2020. godini. Usprkos pandemijskim uvjetima, kinoklubaši su u prošloj godini uspjeli snimiti više od 70 amaterskih filmova svih žanrova.

Gledalište će početi svečanim otvaranjem i prvom natjecateljskom projekcijom u petak, 14. svibnja u 19 sati.

Filmovi će se prikazivati u projekcijskim blokovima u 17, 19 i 21 sat u kinu Tuškanac. Tročlani veliki žiri dodijelit će Nagradu ‘Maksimilijan Paspa’ za najbolji amaterski film u 2020. godini. Članovi žirija bit će Valentina Lončarić, Hrvoslava Brkušić i Ivor Glavaš

Nagradu kritike dodijelit će članovi žirija kritike kojeg čine polaznici Radionice filmske kritike i analize u KKZ-u. 

 

Kao najavu Gledališta donosimo Monsterclass s Dalijom Dozet u petak, 7. svibnja u 19 sati na Zoomu.

 

U ostatku popratnog programa tijekom Gledališta u subotu će se održati radionica "Put kratkog filma" koju će voditi Matej Merlić te projekcija i predstavljanje projekta restauracije filmova Tatjane Ivančić u nedjelju. Filmove i projekt će predstaviti Petra Belc i Vjeran Pavlinić.

 

Također, svi zainteresirani mogu sudjelovati i u Kritičarskom inkubatoru, intenzivnoj radionici kritike tijekom Gledališta, koju će voditi Višnja Vukašinović Pentić. Za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju na mail adresu visnja.pentic@gmail.com Rok za prijave je 9. 5. 2021.

 

Popratni program


 

Projekcija i predstavljanje projekta restauracije filmova Tatjane Ivančić

Nedjelja, 16. svibnja, 17 sati,  kino Tuškanac

Kratak razgovor kao uvod u projekciju vodit će Luka Ostojić s Vjeranom Pavlinićem iz Hrvatskog državnog arhiva - Hrvatske Kinoteke i Petrom Belc, voditeljicom Odsjeka baštine KKZ-a koja je osmislila i vodila projekt rastauracije filmova. 

 

Tatjana Ivančić pionirka je ženskog stvaralaštva u kontekstu hrvatskog amaterskog i eksperimentalnog filma te jedna od najproduktivnijih autora Kinokluba Zagreb. Njezini su filmovi bili prikazivani na brojnim festivalima diljem regije ali i na međunarodnim natjecanjima, na kojima je Ivančić ostvarivala zapažene filmske uspjehe, upisavši se u povijest kao jedina žena koja je ujedno i osvojila onodobnu titulu Majstora amaterskog filma. U periodu od 1967. do 1986. godine Ivančić je napravila preko 70 filmova, no unatoč svojim pionirskim naporima do današnjeg je dana ostala gotovo nevidljiva. 

 

Digitalna restauracija filmova Tatjane Ivančić početni je korak kojim Kinoklub Zagreb želi započeti proces sustavnog rada na očuvanju i prezentaciji svoje arhive amaterskog i eksperimentalnog filma  i ovidljiviti njegovanje gotovo stoljetne tradicije (avangardne) filmske kulture.

 

Većina filmova amaterske eksperimentalistkinje Tatjane Ivančić bavi se ljepotom svakodnevice, sitnim detaljima prirodnog svijeta i teksturama biosfere - osobito mora, pokazujući virtuoznost transformacije odlučujućeg trenutka u neprekinuti niz slika. Ivančić je jednako vješto, domišljato, pažljivo i poetično snimala mikrokozmos morskih plaža, gradsku vrevu reflektiranu u staklu izloga kao i prve korake svojih unuka. Gledajući filmove Tatjane Ivančić čini nam se da je svijet postojao u punini svojih filmičnih krajolika -- kinematičkom, kinetičkom i kinestetičkom -- samo kako bi mogao biti uhvaćen objektivom njene malene kamere.

 

Filmove Tatjane Ivančić digitalno su restaurirali Austrijski filmski muzej (Beč) i Light Shop/Digital Magic Studio (Zagreb) tijekom 2019./2020. godine. Digitalizacija slike u rezoluciji 2K i zvuka na 48kHz te digitalna restauracija slike izvedeni su u Austrijskom filmskom muzeju uz korištenje kopija na Super 8mm filmskoj vrpci s magnetskim tonom iz zbirke Kinokluba Zagreb. Zvuk je restaurirao Light Shop/Digital Magic Studio. Cilj projekta bio je restaurirati drugu generaciju filmske vrpce uz očuvanje postojećih slikovnih obilježja i tragova korištenja izvornog Super 8 preokretnog filma.

 

Projekt je proveo Kinoklub Zagreb u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.


 

Prikazat će se filmovi: 

 

Igra života - 4:13 -- 1972

Dobro staro veslo - 4:35 -- 1976

Varijacije - 4:34 -- 1975

Dosada - 3:06  -- 1973

Do posljednje kapi - 1.50 -- 1972

Rapsodija u zelenom -- 3:40 1970

Od 0 do 2 - 7:13 -- 1972

Putositnice - 4:57 -- 1976

Od zore do mraka - 4:10 -- 1971

(S)umorno more -- 3:56 -- 1977

Pijesak - 3:28 -- 1971

Ekvinocij - 3:24 -- 1973

Najveći dan -- 8:26 -- 1979

Grad u izlogu - 5:07  -- 1969

 

Monsterclass s Dalijom Dozet

Petak, 7. svibnja, 19 sati,  ZOOM

Uzbuđeni zbog nadolazećeg Gledališta, odlučili smo u „Monsterclass” pozvati Daliju Dozet, filmsku redateljicu, edukatoricu i kinoklubašicu koja s iznimnim entuzijazmom i elegancijom prelazi navodne granice između profesionalizma i amaterizma. Dalija će tako na „Gledalištu” predstaviti svoj novi film-esej „Kako razgovarati s mamom” koji se temom veže uz njezin prvi dugometražni dokumentarni film „Lekcije mog tate”, trenutno u produkciji. 

 

S Dalijom ćemo razgovarati ponajprije o njezinom autorskom i mentorskom radu na neobičnim i raznolikim filmovima nastalima u KKZ-ovim radionicama. Njeni filmovi igraju se s konvencijama svih rodova, a tehnički sežu od paljenja filmske trake preko glumačke improvizacije snimljene mobitelom sve do kolažiranja starih obiteljskih snimki – ukratko, Dalija svojim radom pokazuje da sve može postati film. Ono što ipak povezuje njezina djela je sklonost iskrenom i direktnom otvaranju velikih i intimnih temi kao što su ljubav, smrt roditelja, nemogućnost komunikacije i preispitivanje vlastitih osjećaja. S Dalijom ćemo razgovarati kako koristi film da bi istražila emocije i odnose, kako se poigrava s dostupnim materijalima i starim snimkama, zašto „failure” može ispasti plodniji nego planski ostvareni film i kakvu ulogu (doslovno i preneseno) igraju njene stalne suradnice i suradnici. Spomenut ćemo i Dalijine „profi” radove, reviju Filmska Runda u Osijeku koji je pokrenula, te navedeni dugometražni film koji znatiželjno iščekujemo. 

 

Monsterclass s Dalijom Dozet održat će se na Zoomu u petak 7. svibnja u 19 sati. Program će navigirati kapetan i mali od palube, Luka Ostojić


 

Put kratkog filma

Subota, 15. svibnja, dvorište KKZ-a

Voditelj Matej Merlić

Na radionici Put kratkog filma, producent Matej Merlić polaznicima će pružati uvid u proces pripreme kratkog filma od razvoja do finalizacije i distribucije. 

 

Koji su koraci za razvoj kratkog filma, kako pristupiti razvojnim radionicima i pitching forumima, kako postići pravovremenu vidljivost projekta te kako pristupiti distribuciji i plasmanu kratkog filma samo su neka od pitanja na koja će voditelj radionice ponuditi odgovore. Na radionici će se također izložiti pozitivne i negativne strane online distribucije kratkog filma za vrijeme COVID krize. Voditelj će na konkretnim primjerima iz prakse sudionicima približiti ovaj proces te ih savjetovati kako pristupiti razvoju i distribuciji svojih projekata.

 

Radionica će trajati 1 sat i 30 minuta.


 

Kritičarski inkubator na Gledalištu

tri sesije u dvorištu KKZ-a 


U sklopu ovogodišnjeg Gledališta odvijat će se kratka i intenzivna radionica filmske kritike u sklopu koje će polaznici napisati osvrt o odabranim filmovima iz godišnje produkcije Kinokluba Zagreb. Radionica će se odvija u tri praktične sesije u tjednu 10. – 16. svibnja ili uživo ili online, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Cilj ovog malog kritičarskog inkubatora je ponudi osnovne alate potrebne za arkulirano i argumentirano pisanje o filmu, ali i skrenuti pozornost na bogatu amatersku produkciju koja obično ostaje ispod radara kritičarskih pera.

Radovi polaznika bit će objavljeni na web stranici KKZ-a, a autor/ica najboljeg osvrta dobit će priliku sudjelovati u tradicionalnoj dvomjesečnoj KKZ radionici filmske kritike i analize.
Voditeljica radionice je filmska kritičarka i autorica Višnja Vukašinović Pentić. Za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju na mail adresu visnja.pentic@gmail.com Rok za prijave je 9. 5. 2021.
  

PROGRAM*: 

 

PETAK 14. svibnja

 

19h

OTVARANJE 

19h - govor predsjednika i zahvale

Prva projekcija


 

21h

Druga projekcija


 

SUBOTA 15. svibnja

 

11h

Put kratkog filma (dvorište KKZ-a)

 

17h

Treća projekcija

 

19h

Četvrta projekcija

 

21h

Peta projekcija

 

NEDJELJA 16. svibnja

 

17h

Projekcija i predstavljanje projekta restauracije filmova Tatjane Ivančić

 

19h

Šesta projekcija

 

21h

Dodjela nagrada i projekcija nagrađenih

 

*program nije finaliziran, moguće su izmjene
 

Prijatelji