#Projekcije

Akademski filmski centar gostuje u Kinoklubu Zagreb

-02/03/2022-

 

Više od pedeset godina postojanja AFC je u vrhu jugoslavenskog i srpskog alternativnog filmskog stvaralaštva. Zahvaljujući izvanrednim autorima koji su u njemu stvarali svoje filmove nezaobilazno je mjesto na karti europskog avangardnog eksperimentalnog filma. Arhiv alternativnog filma i videa značajan je dio rada AFC-a, jer su u njemu pohranjeni ne samo filmovi nastali u AFC-u, već i filmovi prikazani na festivalima Alternative i Balkanima i na programima Alternativnog kina, kao i kompletna arhivska građa vezana za rad AFC-a i povijest alternativnog filma u Jugoslaviji.

 

U Kinoklubu Zagreb gosti Milan Milosavljević i Ivan Velisavljević predstavit će rad AFC-a dvama programima.

 

U petak, 4. ožujka u 19 sati prikazuje se program Beogradska alternativa: Metafore, strukture, simboli. U ovom programu prikazat će se povijest AKK/AFC-a do 1989. i napuštanja filmske trake predstaviti u tri tematske celine, van generacijskog narativa, prema poetičnim sličnostima: filmove zasnovane na metafori i kinesteziji, strukturalne filmove i filmove snažnih i višeznačnih simbola (uglavnom životinjskog tipa). Program su selektirali Ivan Velisavljević i Milan Milosavljević.

 

U subotu, 5. ožujka u 19 sati prikazuje se program Alternative Film/Video festival Beograd

Lista značajnih ostvarenja festivala 2021. godine. Od svog početka 1982. godine beogradski Alternative film/video festival ne dodjeljuje nagrade hijerarhijski već žiri formira „listu značajnih ostvarenja festivala“. Na festivalu 2021. međunarodni žiri u sastavu: Senka Domanović (Srbija), Rim Šileh (Palestina/Belgija) i Tomislav Šoban (Hrvatska), donio je odluku da na Listu značajnih ostvarenja AFV festivala uvrsti šest filmova.

 

Projekcije će se održati u projekcijskoj dvorani Kinokluba Zagreb uz poštovanje epidemioloških mjera. Posjetitelji moraju najaviti dolazak na mail tajnistvo@kkz.hr.

 

 

Petak, 4. ožujka u 19 sati

Beogradska alternativa: Metafore, strukture, simboli

Filmovi Akademskog kino-kluba/Akademskog filmskog centra 1959-1989

Akademski kino-klub (AKK) nastao je 1958. i ubrzo postao, uz Kino-klub Beograd, najznačajniji amaterski kino-klub u Srbiji. AKK je postao okupljalište filmaša koji su bili pod uticajem avangardnog sovjetskog i europskog filma, teorija o kinesteziji Slavka Vorkapića i njegovog nastavljača Vladimira Petrića, te nekonvencionalne estetike i radikalnih eksperimenata koje je promovirao zagrebački festival GEFF. Ova grupa autora, nazivana u literaturi i "Prvom generacijom AKK", tokom 1960-ih kreirala je nekoliko esencijalnih radova beogradskog eksperimentalnog filma i postavila temelje estetičkih pitanja koja su istraživana sve do kraja 1980-ih.

Autori okupljeni u AKK već početkom 1970-ih ("Druga generacija") odbacuju etiketu amaterizma pod patronatom i pravilima međunarodne organizacije UNICA, a tokom godina, paralelno sa iskustvima konceptualne umetnosti, europskog art-filma i druge avangarde, razvijaju specifične osobne estetike u svim filmskim rodovima, da bi potkraj desetljeća izašli sa pojmom alternativni film. AKK postaje Akademski filmski centar (AFC) i kao redakcija počinje da djeluje u okvirima Doma kulture "Studentski grad" na Novom Beogradu.

Osnivanje festivala Alternative Film/Video i Arhiva alternativnog filma 1982. unapredilo je i pospješilo aktivnosti AFC-a pa tokom 1980-ih na scenu stupa "treća generacija", koja ubrzo počinje da, pored 8mm i 16mm eksperimenata, istražuje i mogućnosti videa.

U ovom programu ćemo istoriju AKK/AFC do 1989 i napuštanja filmske trake predstaviti u tri tematske celine, van generacijskog narativa, prema poetičnim sličnostima: filmove zasnovane na metafori i kinesteziji, strukturalne filmove i filmove snažnih i višeznačnih simbola (uglavnom životinjskog tipa).

Priredili: Ivan Velisavljević i Milan Milosavljević

 

Program:

Metafore

ZID (16mm, b&w, 8’, 1959), Kokan Rakonjac

RUKE LJUBIČASTIH DALJINA (16mm, b&w, 11', 1962), Sava Trifković

VIŠE NEGO LJUDSKI (16mm, color, 15’, 1976), Zorica Kijevčanin

 

Strukture

PRAVAC (16mm, b&w, 10', 1964), Tomislav Gotovac

PUTOVANJE (16mm, color + b&w, 2', 1972), Bojana Vujanović

KUĆA (16mm, color, 9’, 1977), Radoslav Vladić

LENON (16mm, color, 3’ 20’’, 1981), Bojan Jovanović

SMRT METALOSAURUSA (super 8mm, color, 3', 1988), Igor Toholj

 

Simboli

GAVRAN (16mm, b&w, 6', 1973), Nikola Đurić

KRIK (16mm, color, 9’, 1978), Ivko Šešić

ORGANON ILI TRAŽILI SU OD MENE (super 8mm, color, 9’, 1980), Zoran Saveski

 

 

 

Subota, 5. ožujka u 19 sati

Alternative Film/Video festival Beograd

Lista značajnih ostvarenja festivala 2021. godine

 

Od svog početka 1982. godine beogradski Alternative film/video festival ne dodjeljuje nagrade hijerarhijski već žiri formira „listu značajnih ostvarenja festivala“. Na festivalu 2021. međunarodni žiri u sastavu: Senka Domanović (Srbija), Rim Šileh (Palestina/Belgija) i Tomislav Šoban (Hrvatska), donio je odluku da na Listu značajnih ostvarenja AFV festivala uvrsti šest filmova.

 

Program:

PLAVA DALJINA (Blue Distance), Devin Jie Allen, USA

LINIJA NIJE LINIJA  (A Line Is Not A Line), Miljana Niković, Srbija

DEKONSTRUKCIJA  (Deconstruction), Parashar Naik, India

IRANSKA TORBICA  (Irani Bag), Maryam Tafakori, Iran / UK / Singapore

SANDOVALOV METAK  (Sandoval’s Bullet), Jean-Jacques Martinod, Ecuador

MI SMO GRAĐA OD KOJE SE PRAVE SNOVI  (We Are Such Stuff As Dreams Are Made On), Rustic Mascara, UK

 

 

Prijatelji