#Kritika

Boss bitch epopeja za Instagram generaciju

-14/04/2020-

 

Boss bitch epopeja za Instagram generaciju

Prevarantice s Wall Streeta, r. Lorene Scafaria, 2019.

 

Reklamacija vlastitog tijela jednom po jednom Louboutin štiklom.

 

Najbolja scena Prevarantica s Wall Streeta pojavljuje se vrlo rano u filmu. Mlada Dorothy (Constance Wu) opsesivno promatra Ramonu (Jennifer Lopez) kako pleše oko šipke i upravlja svim ljigavim muškarcima u prostoriji striptiz-kluba dok u pozadini svira Criminal, hit Fione Apple. Kao što Criminal tematizira način na koji Fiona koristi svoju seksualnost kako bi mogla iskoristiti muškarce te dobiti sve što poželi, tako će redateljica filma svoje protagonistice staviti u epicentar pozornosti muškaraca iz kojeg mogu izmusti sve što im duguju.

Prvi dio filma očituje se kao zabavna komedija o prijateljstvu dviju različitih žena unutar začudnog, ali opasnog okruženja i kao takav solidno funkcionira kao tipičan američki žanrovski film. Međutim, priča o preobrazbi mlade djevojke u alpha striptizetu ne završava, već je samo uvod u reklamaciju vlastite seksualnosti i moći unutar slomljenoga ekonomskog sustava. Raj za striptizete ubrzo prestaje te se s financijskom krizom djevojke okreću drogiranju i krađi imućnih brokera. Prvo kako bi preživjele, ali kasnije motivirane osvetom nad muškarcima zaslužnima za njihovu propast. 

Uz teme tijela i moći, alegorija filma se očituje i u načinu na koji redateljica portretira mušku ekipu Wall Streeta. Sve redom pohlepni i sebični egomanijaci nisu ništa drugo nego prikaz samog vrha kapitalističke Amerike koja ne mari za malog čovjeka nego svu pozornost usmjeruje isključivo na sebe. Osveta se tako čini zasluženom i opravdanom, ali solidarnim prostitutkama s početka sada je u fokusu samo zarada koja će do ruba dovesti i žensko prijateljstvo i same žene pred zakonom. Iako se riješe toksičnosti muškaraca, inicijalno prijateljstvo sada je nemoguće ponovno ostvariti, već je na protagonisticama zadatak pronaći vlastitu autonomiju u društvu koje samo čeka na njihovu propast. Popravak prijateljstva možda im je, na kraju, i jedina nada.

Zabavan, emotivan i životan, Prevarantice su istinita priča o ambicioznim ženama, osobnim pobjedama unutar patrijarhata, slojevitom prijateljstvu kroz niz godina te priča koja nam je dala jednu od najboljih uloga Jennifer Lopez ikad. Priča koja je, u vrijeme #MeToo pokreta, i više nego potrebna. 

Matija Repač

Prijatelji