#Projekcije

David Cronenberg: anticipacije sadašnjosti

-17/10/2023-

 

Dragi klubaši, 

pozivamo vas na diskusiju David Cronenberg: anticipacije sadašnjosti koja će se održati 21. 10. 2023. u 20 sati u Kinoklubu Zagreb. Sudjelovat će teoretičar i književnik Zoran Roško, filmski kritičar Hrvoje Pukšec te medijski umjetnik i redatelj Vladislav Knežević i raspravljati o narativima zaraze, požude i krize identiteta, o temama odnosa medija i tjelesnosti, prodoru medijskih slika u organsko, mentalnih reprezentacija, autentifikacije ljudskog nasuprot strojnog itd.

 

O govornicima:

 

Zoran Roško rođen je 1960. u Šibeniku. Od 1986. zaposlen je u Knjižnicama grada Zagreba kao knjižničar-informator. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na odsjecima filozofije i komparativne književnosti. Piše eseje, kritike i prozu. Bio je urednik u časopisima Libra Libera, Quorum i Tvrđa. Pet godina bio je glavni urednik dvotjednika za kultura i društvena zbivanja Zarez. Objavio je knjigu teorijskih tekstova Paranoidnije od ljubavi, zabavnije od zla: reklame postojanja i halucinogene istine : rekreacijska teorija za unutarnja tijela (2002.) te romane Ljepota jede ljude (2011.), Minus sapiens (Oceanmore, 2017.) i Bogart i Seranoga (Oceanmore, 2020.). Priredio je zbirku prevedenih priča američkih inovativnih autora Moje noćne more prelijepe su za ovaj svijet (Oceanmore, 2010.). Održava dva bloga: Roškofrenija (http://roskofrenija.blogspot.com) i Zoran Rosko Vacuum Player (http://zorosko.blogspot.com).

Nakon studija prava i novinarstva, Hrvoje Pukšec od 2000. godine radi kao filmski kritičar i novinar specijaliziran za filmske u brojnim relevantnim hrvatskim kulturnim časopisima i portalima. Proteklih godina radio je kao novinar, scenarist i voditelj emisija Posebni dodaci, Kokice i Trikultura Hrvatske televizije. Od 2014. do 2017. godine bio je predsjednik Umjetničkog savjeta Pulskog filmskog festivala. Do prelaska u ZagrebDox, bio je producent i voditelj filmskih programa Festivala tolerancije.
Od 2004. godine član je Hrvatskog društva filmskih kritičara, u kojem je krajem 2021. u drugom mandatu odabran za predsjednika. Bio je član žirija na nizu festivala, među kojima su 25 FPS, Cottbus, Dani hrvatskog filma, DOK Leipzig, Motovun, Portorož, Sankt Peterburg i Stockholm.

Vladislav Knežević ( r.1967, Zagreb,HR ) u svom radu fokusira se na audiovizualna istraživanja koristeći videomaterijale, fotografiju, mikroanimaciju, stereoskopsku 3D tehniku i različite varijante generativnog elektroničkog zvuka u nastojanju stvaranja predispozicija za mogući razvoj filmskog medija. Koncepti koje razvija povezani su sa problematikom i posljedicama znanstveno-tehnoloških istraživanja na ljudsko iskustvo, rubna područja znanstvenih teorija i stvarnosnih kategorija te digitalne estetike i percepciju novomedijskih slika. Profesionalno se bavi TV režijom i radi s više kamera te je kao redatelj postavio standarde različitih TV formata. ( Drugi Format, Modul 8, Briljanteen, Animatik, Videodrom,Nove Kolekcije,Topografije Mogućeg,Heureka...) S umjetničkim, eksperimentalnim filmovima koji su mu primarni interes od 1989. je sudjelovao na festivalima i izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Suosnivač je i kurator prvih pet izdanja 25 FPS-a - Festivala eksperimentalnog filma i videa, Zagreb ( 2005. - 2009.)

Prijatelji