#Radionice

Film esej ‘21

FILM ESEJ

-15/12/2020-

 

Ovogodišnja radionica Film esej, voditeljice Ive Gavrilović sastoji se od dva dijela: uvodnog dijela u kojemu se gledaju i analiziraju filmovi eseji te praktičnog dijela u kojemu se realiziraju autorski filmovi polaznika. Radionica je namijenjena autorima i naprednim članovima Kinokluba Zagreb koji poznaju osnove režije i montaže.

Film esej je forma koja fluktuira između fikcionalnog i nefikcionalnog filma. Ima otvoren odnos prema filmskim rodovima, žanrovima te korištenju različite vrste materijala (snimljeni, arhivski, animirani, fotografije, ilustracije). Ističe subjektivan iskaz autora kroz montažu slike i narativan komentar. Filtriranjem misli, ideja i postupaka autor svjesno stvara gestu koja rezonira s gledateljem. Struktura koja nastaje je fragmentarna te je rezultat jedinstvenog procesa samog autora. Cilj je radionice osvijestiti montažno promišljanje kroz sastavljanje takve strukture.

 

PRVI DIO RADIONICE

Uvodni dio Gledanja otvoren je, osim budućim polaznicima praktičnog dijela i svima zainteresiranima u nedoumici što je to film esej i što on može biti. Jednom tjedno polaznici će dobiti film na mail koji trebaju pogledati te će zatim slijediti online analiza i razgovor o strukturi pogledanog. Gledanje je koncipirano na način da iz tjedan u tjedan polaznici prate od jednostavnije do složenije strukture te je nužno da na kraju imaju dobru podlogu za daljnji vlastiti rad. Prijavljivanjem na prvi dio radionice otvara se mogućnost i za drugi, praktični dio koji nakon nje slijedi. Dakle za prijavu na drugi dio radionice nužno je završiti prvi dio. 

Zainteresirani polaznici mogu se prijaviti (kontakt i naznaka „prijava na radionicu film esej“) na mail radionice@kkz.hr do 5. siječnja 2021. te će povratno dobiti link na uvodno predavanje. 

Uvodno predavanje za sve prijavljenje polaznike održati će se 10. siječnja u 20h.

Analize filmova održati će se online na sljedeće dane: 17.1., 24.1.,31.1., 7.2. sve u 20h

Radionica od polaznika traži da znaju samostalno koristiti program za montažu te imaju osnovno predznanje filmske teorije. Za drugi dio radionice potrebne su prijave te će voditeljica odabrati 4-5 polaznika. 

 

DRUGI DIO RADIONICE

Svi zainteresirani koji su prethodno pogledali filmove mogu se prijaviti na drugi dio radionice, čije će prijave biti otvorene nakon prvog dijela. 

Prijavljuju se sa: biografijom i motivacijskim pismom te opisom ideje koju žele istražiti. Potrebno je priložiti do 5 slika koje na neki način predstavljaju tu ideju.

Nakon odabira slijedi: Uvodni razgovor sa svim polaznicima i komentiranje njihovih polaznih ideja. Zatim slijedi period gdje autori samostalno dublje promišljaju o ideji, koriste se montažnom skicu na papiru koja je omogućena i ostalim polaznicima za pregled. Slijedi ponovni grupni sastanak i priprema za snimanje i prikupljanje potrebnog materijala. Nakon još jedne pauze slijedi Montaža gdje se ideje dovode u kontekst, isprobavaju postupci i stvara dijalog unutar kojeg se aktivira gledatelj. Moguća još jedna pauza između montiranja.

Rezultat radionice je 5 kratkih film eseja koji se projiciraju na javnoj prezentaciji radionice pred publikom.

 

*Napomena: prvi dio radionice kompletno se održava online. Drugi dio radionice, naknadno će se definirati u zajedničkom dogovoru voditeljice i polaznika, ovisno o tome koliko je polaznika u mogućnosti fizički polaziti radionicu. Moguće se na radionicu prijaviti i ukoliko ne živite u Zagrebu.

 

TERMINI RADIONICE

UVODNO PREDAVANJE: 10.1 u 20h

ANALIZA FILMOVA: 17.1., 24.1.,31.1., 7.2. sve u 20h

PRIJAVA IDEJA ZA PRAKTIČAN RAD: do 14.02.

POČETAK DRUGOG DIJELA RADIONICE: 17.02.

RAD veljača-lipanj 2021. (s pauzama)

PREZENTACIJA RADOVA lipanj 2021.

 

O VODITELJICI:

Iva Gavrilović  (1991., Virovitica) diplomirala je montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Uz montažu kratkih filmova i komercijalnih projekata fokus prebacuje na video projekcije i autorski film. Istraživanje filmske i video forme u svrhu stvaranja bliskog, a opet novog iskustva gledanja ističe kao svoju preokupaciju.

Prijatelji