#Ostalo

Filmovi Tatjane Ivančić u Berlinu i Berkeleyu

-28/10/2020-

 

Njemačka Kinoteka filmove Tatjane Ivančić prikazuje u sklopu  festivala Film Restored. Tatjana Ivančić pionirka je ženskog stvaralaštva u kontekstu hrvatskog amaterskog i eksperimentalnog filma te jedna od najproduktivnijih autora Kinokluba Zagreb. Većina filmova amaterske eksperimentalistkinje Tatjane Ivančić bavi se ljepotom svakodnevice, sitnim detaljima prirodnog svijeta i teksturama biosfere - osobito mora, pokazujući virtuoznost transformacije odlučujućeg trenutka u neprekinuti niz slika. Ivančić je jednako vješto, domišljato, pažljivo i poetično snimala mikrokozmos morskih plaža, gradsku vrevu reflektiranu u staklu izloga kao i prve korake svojih unuka.  Festival traje od 28. listopada do 1. studenog. Filmovi koji su uvršteni u program su: Igra života, Dobro staro veslo, Varijacije, Dosada, Do posljednje kapi, Od 0 do 2, Putositnice, Od zore do mraka, Pijesak, Ekvinocij, Grad u izlogu.  Izlaganje Petre Belc o Tatjani Ivančić možete pogledati ovdje, a filmovi se mogu pogledati online ovdje

Istovremeno, Berkeleyjski muzej umjetnosti i pacifički filmski arhiv (BAMPFA), u programu Portraits and the Sky koji su kurirali Petra Belc i Pavle Levi prikazat će film Grad u izlogu, uz izbor ostalih jugoslavenskih anagradnih autora, među kojima su i  Mihovil Pansini i Tomislav Gotovc. Ovi radovi iz bogate tradicije avangardnog jugoslavenskog filma, raznovrsni u ciljevima, pristupu i estetičkom senzibilitetu, pokazuju jedinstvenu moć filma da istražuje odnos između intimnosti i vanjštine dok kreativno lutaju između opservacije i mašte, navodi se u najavi programa. Više o programu možete saznati ovdje, kao i pogledati filmove online. Program traje do 29. listopada. 

Filmove Tatjane Ivančić digitalno su restaurirali Austrijski filmski muzej (Beč) i Light Shop/Digital Magic Studio (Zagreb) tijekom 2019./2020. godine. Digitalizacija slike u rezoluciji 2K i zvuka na 48kHz te digitalna restauracija slike izvedeni su u Austrijskom filmskom muzeju uz korištenje kopija na Super 8mm filmskoj vrpci s magnetskim tonom iz zbirke Kinokluba Zagreb. Zvuk je restaurirao Light Shop/Digital Magic Studio. Cilj projekta bio je restaurirati drugu generaciju filmske vrpce uz očuvanje postojećih slikovnih obilježja i tragova korištenja izvornog Super 8 preokretnog filma.

Digitalna restauracija filmova Tatjane Ivančić početni je korak kojim Kinoklub Zagreb želi započeti proces sustavnog rada na očuvanju i prezentaciji svoje arhive amaterskog i eksperimentalnog filma  i ovidljiviti njegovanje gotovo stoljetne tradicije (avangardne) filmske kulture.

Projekt je proveo Kinoklub Zagreb u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Prijatelji