#Ostalo

Filmovi Tatjane Ivančić u Ljubljani

-27/10/2021-

 

Filmovi Tatjane Ivančić prikazat će se 27. listopada u Institutu za suvremenu umjetnost SCCA u Ljubljani

 

Postaja DIVA je online i fizički arhiv koji SCCA-Ljubljana razvija od 2005. godine s ciljem istraživanja, arhiviranja i predstavljanja umjetničkog videa, filmske i novomedijske umjetnosti. Iste godine UNESCO je 27. listopada proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine, čime se ističe važnost očuvanja arhivskih audio i audiovizualnih zapisa poput filmova, audio i video zapisa te radijskih i televizijskih programa. U tu baštinu spada i bogata umjetnička produkcija koju u Sloveniji čuva Stanica DIVA i srodni arhivi u drugim zemljama.

 

Svake godine na ovaj dan u sklopu programa Arhivske prakse i pozivaju se međunarodni arhivi, kustosi i umjetnici u goste. Posljednjih godina ovi događaji odvijaju se u suradnji sa Slovenskom kinotekom. Ove godine na sudjelovanje je pozvan Kinoklub Zagreb (KKZ), kako bi predstavio digitalno restaurirana djela majstorice amaterskog filma Tatjane Ivančić. Slovenska kinoteka prikazat će četrnaest digitalno restauriranih kratkih filmova snimljenih od 1969. do 1979. godine. Uvod u projekciju i proces digitalne restauracije filmova predstavit će Nadja Šičarov iz Austrijskog filmskog muzeja u Beču.

 

Više o programu možete saznati na linku ovdje.

 

Filmove Tatjane Ivančić digitalno su restaurirali Austrijski filmski muzej (Beč) i Light Shop/Digital Magic Studio (Zagreb) tijekom 2019./2020. godine. Digitalizacija slike u rezoluciji 2K i zvuka na 48kHz te digitalna restauracija slike izvedeni su u Austrijskom filmskom muzeju uz korištenje kopija na Super 8mm filmskoj vrpci s magnetskim tonom iz zbirke Kinokluba Zagreb. Zvuk je restaurirao Light Shop/Digital Magic Studio. Cilj projekta bio je restaurirati drugu generaciju filmske vrpce uz očuvanje postojećih slikovnih obilježja i tragova korištenja izvornog Super 8 preokretnog filma.

 

Digitalna restauracija filmova Tatjane Ivančić početni je korak kojim Kinoklub Zagreb želi započeti proces sustavnog rada na očuvanju i prezentaciji svoje arhive amaterskog i eksperimentalnog filma  i ovidljiviti njegovanje gotovo stoljetne tradicije (avangardne) filmske kulture.

 

Projekt je proveo Kinoklub Zagreb u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

Prijatelji