#Radionice

Filmski dokumentarizam

-13/10/2020-

 

Radionica filmskog dokumentarizma Sunčice Ane Veldić i Zorka Sirotića namijenjena je naprednim polaznicima i autorima Kinokluba Zagreb koji će kroz 6 tjedana razraditi, pripremiti i samostalno realizirati kratki dokumentarni film, istražujući kroz niz nametnutih kreativnih izazova temu s kojom su se prijavili. Naglasak je na režijskom promišljanju onoga ispred kamere te kreativnoj upotrebi filmskih izražajnih sredstava na nesvakidašnji, eksperimentalan način. Dinamika radionice od polaznika traži predznanje snimanja i montaže, a finalni produkt jest kratki dokumentarni film svakog polaznika. Svakom projektu i njegovom autoru mentori će prilagoditi predavanja, osmisliti izazove i prepreke s kojima će dalje vastiti projekt nadograđivati i kroz samostalni rad i tokom zajedničkih predavanja. Radionica je besplatna a opremu osigurava Kinoklub Zagreb.

Za prijavu je potrebno do 25. listopada 2020. na radionice@kkz.hr poslati: 

Kontakt, kratku biografiju

Motivacijsko pismo ili koncept za temu kojom bi se polaznik bavio (a može i oboje)

 

Sunčica Ana Veldić rođena je u Zagrebu 1981. godine. Nakon završetka veterinarskog fakulteta 2006. godine počinje raditi kao veterinarka. 

Godine 2013. upisuje tečaj scenarija, režije i montaže u Kinoklubu Zagreb, te počinje snimati dokumentarne i eksperimentalne filmove od kojih neki bivaju i međunarodno zapaženi, poput dokumentarca “Hux Flux Smokvin sin”, s koautorom Martinom Semenčićem, koji dobiva pozitivan osvrt u časopisu “Sight and Sound”.  Osvaja i neke domaće nagrade poput one za montažu na Danima hrvatskog filma za “Festivalski turizam”. Godine 2017. upisuje režiju dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti, te za vrijeme studija nastaju novi filmovi s festivalskim uspjesima poput “Precijenjene dramaturgije” i “White Trasha” koji je prikazan i na Tampere film festivalu.  Trenutno je u distribuciji njen novi kratki dokumentarac “Catstream”, u produkciji Dinarida koji tematizira lov mačaka za kastraciju, u što je i sama trenutno uključena dok volonterski hvata, kastrira i liječi ulične mačke u Zagrebu ali i po hrvatskim otocima. 

Zorko Sirotić, rođen je u Zagrebu, 1985. Diplomirao je na studiju režije na Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu, smjer dokumentarni film. Autor je više igranih, dokumentarnih, namjenskih i eksperimentalnih filmova, prikazivanih na domaćim i inozemnim festivalima, te na televiziji. Od 2015. godine mentorira filmsku radionicu Halitus na festivalu 7 dana stvaranja u Pazinu, a iste godine postaje i voditelj Inspiration Foruma na Jihlava IDFF u Češkoj. Vodio jei radionice Pulske filmske tvornice te radionicu 1440 u KKZ-u. Tvorac je underground talk showa “Sudnji dan” kao i emisije “Val razuma” na Radio Studentu. Dugi niz godina bio je stalni suradnik dvotjednika za kulturna i društvena zbivanja “Zarez”. Objavljivani je pisac, prevoditelj i lektor. 2016. godine postaje programskim direktorom revije hrvatskog kratkog filma “Kratki na brzinu”. Član je Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela te Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Prijatelji