#Projekcije

Filmski Šamanizam

-12/12/2019-

 

Program obilježavanja desete godišnjice smrti Vedrana Šamanovića, najdugovječnijeg predsjednika Kinokluba Zagreb održat će se u subotu 14. prosinca u 19 sati.

Program se sastoji od projekcije filmova Vedrana Šamanovića i razgovora s gostima koji će voditi Vedran Šuvar. Gosti su prijatelji i suradnici Vedrana Šamanovića i članovi KKZ-a iz 90-ih.  Popis filmova je na dnu teksta.

 

Vedran Šamanović je bio najdugovječniji predsjednik Kinokluba Zagreb i kao takav utjecao je na mnoge generacije filmskih autora koji su prolazili kroz klub u njegovom vremenu. Kao osoba, ostavio je duboki utisak na sve nas koji smo ga poznavali. Zbog toga Kinoklub Zagreb je odlučio organizirati ovaj event na desetogodišnjicu njegove prerane smrti, prisjetiti se tog osebujnog i za Kinoklub Zagreb vrlo bitnog, čovjeka.

"Rodio se je 1968. u Splitu, a u Zagrebu je diplomirao na Odsjeku filmskog i televizijskog snimanja Akademije dramske umjetnosti. Od 1989. radi kao snimatelj, redatelj, fotograf i direktor fotografije. Od 1991. je član, a od 1998. i predsjednik Kinokluba Zagreb. 

Osnivač je i idejni začetnik One Take Film Festivala u Zagrebu, festivala filmova snimljenih u jednom kadru, te njegov direktor od 2003. do 2009.

Kao fotograf sudjelovao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama.

Uz umjetnički rad, bavio se i pedagoškom djelatnošću. Od 2007. radi kao suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za animirani film i nove medije, gdje je predavao fotografiju. Godine 2009. postaje docent na Akademiji

Kao fotograf bavio se dokumentarnom fotografijom. Radio je u Hini i Slobodnoj Dalmaciji, a surađivao je sa mnogobrojnim novinskim izdanjima u Hrvatskoj i inozemstvu (Feral Tribune, Glas Slavonije, Le Monde, The Observer, The Montreal Gazette, The Time, San Francisco Cronicle, Die Welt, Le Figaro), te sa svjetskim fotografskim agencijama ( Reuters, AP i EPA) za koje je izvještavao i tijekom rata u Hrvatskoj. Bio je službeni fotograf ECTF-a i UNDP-a za istočnu Europu.

Filmskim stvaralaštvom bavi se kontinuirano od studija. Uz autorske eksperimentalne, igrane i dokumentarne filmove u kojima je redatelj, scenarist i direktor fotografije, snimio je i brojne dugometražne igrane filmove, mnoštvo kratkih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova u kojima je direktor fotografije, te više od stotinu glazbenih videospotova u kojima je redatelj i direktor fotografije. Za svoje filmsko stvaralaštvo višestruko je nagrađivan.

Godine 2010. na inicijativu cehovskih udruga filmskih djelatnika, redatelja, snimatelja i kritičara te Hrvatskog filmskog saveza utemeljena je profesijska nagrada „Vedran  Šamanović“. Nagrada se dodjeljuje na Pulskom filmskom festivalu filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskome filmu. 

U Školi medijske kulture radio je kao stručni savjetnik, pri radionici za igrani film sudjeluje od 1999.,

Područje na kojemu je prinos Vedrana Šamanovića najveći jest filmska fotografija. Kao direktor fotografije Šamanović je tijekom posljednjega desetljeća sukreirao neke od najvažnijih domaćih igranofilmskih ostvarenja te ostvario zapažen rad na dokumentarnom i igranom filmu. Snimio je deset dugometražnih i sedam kratkometražnih igranih filmova te više od stotinu promidžbenih i glazbenih spotova. Posebice treba izdvojiti njegov rad na filmovima: Oprosti za kung fu (2004, red. Ognjen Sviličić), Što je Iva snimila 21. listopada 2003. (2005, red. Tomislav Radić), Tri priče o nespavanju (2008, red. Tomislav Radić), Glenn Miller 2000. (2001., red. Antonio Lauer / Tomislav Gotovac, eksperimentalni), Trešeta, Da mi je biti morski pas, Ante se vraća kući, a radio je na dokumentarnim filmovima Mladena Pavkovića Kata Šoljić, Dr Hrvoje Šošić, Dr. Marko Veselica − hrvatski Mandela, te eksperimentalnom filmu "Pustara", Ivana Faktora".

 

Filmski program

 

Dani preživjelog ratnika, Vedran Šamanović, eksperimentalni, 1 min, 1996.

Vremena za kavu, Vedran Šamanović, eksperimentalni, 1 min, 1996.

18-11, Vedran Šamanović, eksperimentalni, 1 min, 1996.

U danima godine, Vedran Šamanović, eksperimentalni, 1 min, 1996.

Meeting Alice, Vedran Šamanović, dokumentarni, 9 min, 1999.

So!Mazgoon – Tramuntona, Vedran Šamanović, spot, 4 min, 1999.

The Bambi Molesters – Ice and pinewood treees, Vedran Šamanović, spot, 3min, 2001.

Yammat – Putujem, Vedran Šamanović, spot, 4 min, 2004.

Grad, gradovi, Vedran Šamanović, eksperimentalni, 15 min, 2005.

Pustara, Ivan Faktor, eksperimentalni, 26 min, 2010.

Terasa, Sanja Šamanović, Vedran Šamanović, 16 min, 2011.

 

Zahvaljujemo se Hrvatskom filmskom savezu, Matku Buriću i Mislavu Vinkoviću, Petri Belc i odsjeku kulturne baštine Kinokluba Zagreb i Ladi Furlan Zaborac.

Prijatelji