#Projekcije

Gostovanje Rouzbeha Rashidija u KKZ-u

-17/09/2019-

 

Phantom Islands je eksperimentalni film na granici dokumentarnog i fikcije. Prikazuje par koji dezorijentirano pluta u prekrasnom krajoliku irskih otoka. Ipak, ova namjerno melodramatična romanca se konstantno propituje provokativnim kinematografskim pristupom koji rezultira dubokim i hipnotičkim istraživanjem same mogućnosti dokumentarne objektivnosti. 

Rouzbeh Rashidi je iransko-irski filmaš. Filmom se bavi od 2000. godine, kada je osnovao Experimental Film Society u Teheranu. Uvijek je radio potpuno van srednjostrujaškog koncepta filma, u pokušaju da izbjegne stereotipe konvencionalnog pripovijedanja. Umjesto toga, njegov filmski stil temelji se na poetskoj interakciji slike i zvuka. Općenito izbjegava pisanje scenarija jer stvaranje filmova promatra kao istraživanje, a ne ilustriranje. Rad mu je duboko povezan s povijesti filma, pa u filmovima izbjegava dijaloge kao poveznicu s početcima filma. Odvažno se koristi različitim uređajima za snimanje pokretnih slika kao što su DSLR, VHS, DV, Super-8, Go-Pro, webcam and mobile phone.

Više o njegovom radu u kontekstu suvremene irske eksperimentalne kinematografije, može se pročitati u članku  New Voices in Irish Experimental Cinema autora Donala Foremana.

Experimental Film Society (EFS) je irska produkcijska kuća koja se bavi proizvodnjom i prikazivanjem eksperimentalnog filma. Posvećena je njegovanju filmskih projekata koje odlikuje beskompromisna posvećenost osobnom, eksperimentalnom filmu.

Phantom Islands trailer

Prijatelji