#Projekcije

Historijski Amaterizam: Hrvoje Turković

-26/02/2019-

U zadnjih 90 godina kroz KKZ je prošao niz pojedinaca koji su se na razne načine bavili filmom: pojedini autori u klubu su ostvarili bogate filmske opuse, drugi su ga iskoristili kao poligon za svoje karijere, a nekima je godinama služio kao mjesto razgovora, učenja i testiranja svojih filmskih teorija.

"Historijski Amaterizam" posvećen je istraživanju klupske prošlosti i predstavljanju njegovih autora kroz ponovna prikazivanja njihovih manje poznatih, nevidljivih ili teško dostupnih filmova. U prvom izdanju ugostit ćemo filmskog teoretičara Hrvoja Turkovića koji je u KKZ došao u proljeće 1963. godine. Nakon završenog filmskog tečaja i povratka s odsluženja vojnog roka Turković je na inicijativu Krune Heidlera u klubu organizirao filmske tribine, uređivao klupski bilten i neko vrijeme bio član upravnog odbora, a u produkciji kluba snimio je i tri autorska filma. Prvi film je uništen prilikom razvijanja, treći film je uništila neispravna filmska kamera prilikom snimanja, a drugi film -- "Zastajkivanje" -- srećom je spašen i utjelovljuje minimalističku strukturalnu poetiku kakva je karakterizirala KKZ-ove filmove 1960-ih godina.

Profesora Turkovića zamolili smo da uz Zastajkivanje odabere i nekoliko filmova koji su mu u to vrijeme bili važni, a nakon projekcije razgovarat ćemo o njegovim kinoklupskim danima, značaju KKZ-a za razvoj filmske misli nekoć i danas, poziciji eksperimentalnog filma u kontekstu domaće kinematografije, odnosu teorije i prakse i značaju filma u suvremenom (hrvatskom) društvu.

 

Program + razgovor vodi Petra Belc

Program:

Smrt, Vladimir Petek i Tom Gotovac, 1962. (film je uništen)

Sybil, Vladimir Petek, 1963.

Točkovi, Anđelko Habazin, 1963. (jedini Habazinov sačuvani film)

Udarci, Goran Švob, 1964.

Zastajkivanje, Hrvoje Turković, 1967.

T, Tomislav Gotovac, 1969.

Prijatelji