#Ostalo

Kako razgovarati s mamom osvojio Nagradu Green DCP na 25 FPS festivalu

-28/09/2020-

 

Film  Dalije Dozet Kako razgovarati s mamom prikazan je u programu Refleksi. Program Refleksi je godišnji izbor inovativne hrvatske filmske produk­cije. Selekcija promovira smione naslove čiji autori rade u vizualnoj umjetnosti i u drugim filmskim rodovima s nekonvencionalnim pristupom formi i naraciji. Nagradu Green DCP dodjeljuje Udruga 25 FPS s partnerom GreenDCP.

Nagrada je obrazložena ovako: "Od svojega početka Nagrada Green DCP dodjeljuje se kako bi podržala nove glasove na lokalnoj eksperimentalno-filmskoj sceni. Ove godine laureatkinja je autorica koja se koristi svojim vlastitim glasom kao sredstvom obraćanja, izražavanja i istraživanja tema intimnosti, blizine i komunikacije."

"Ovaj film u ovom obliku sigurno ne bi nastao da nije bilo radionice Film esej u Kinoklubu, kolega autora i voditeljice Ive Gavrilović. Ono što me jako veseli je sinergija koja se stvorila na takvoj radionici, nužna za otvoreno kreativno ispitivanje, eksperimentiranje i autorsko istraživanje bez straha od neuspjeha. Bez toga, bez takvog poticaja na igru i međusobnog izazivanja, teško je napraviti bilo kakav, a pogotovo nezavisan autorski film intimne tematike. I baš zato što je film nezavisan, nagrada Green DCP jako me razveselila." izjavila je autorica. 
 

Sinopsis filma je sljedeći: ponekad je za otvaranje teme bliskosti potrebno otići na drugi kraj svijeta. Ponekad je za film potrebno ne snimiti niti kadra. Ponekad se blizina pokuša otvoriti udaljenošću a njezina nemogućnost pokuša zakamuflirati pričom o avanturi. Ponekad mislim da govorim kineski. U ovom putopisnom eseju nastalom na vrhuncu epidemije i netom nakon potresa postavila sam si pitanje i mislila pronaći odgovor. Sada shvaćam da odgovor ne znam ili da on možda uopće ne postoji. Sada shvaćam, možda smo sličnije nego što mislim.

 

 

Insert iz filma Kako razgovarati s mamom

Prijatelji