#Projekcije

Kinoklubaši na Danima hrvatskog filma

-14/06/2018-

27. Dani hrvatskog filma održat će se od 16. do 20 lipnja u Zagrebu, a u program je uvršteno četvero članova Kinokluba Zagreb: Tomislav Šoban, Zorko Sirotić, Daria Blažević i Martina Lončar.

U programu kratkog i srednjemetražnog igranog filma nalazi Otac Tomislava Šobana. U njemu mirno poslijepodne jednog oca prekine posjet policije koja traži njegovog sina pod sumnjom da je počinio nasilje. Otac sazna za slučaj iz novina. Želi se suočiti sa sinom te ga isčekuje na riječnoj obali.  Film je na rasporedu 19.6. u 21:30 na ljetnoj pozornici Tuškanac.

U kategoriji eksperimentalnog filma bit će prikazan rad Kartograf Darije Blažević. SInopsis jednostavno navodi da se satelit odvojio od Zemljine orbite i sada zauvijek luta svemirom. Kamo je dolutao možete pogledati 18.6. u 19 h u kinu Tuškanac.

U nenatjecateljskom programu Izvan okvira uvršteni su filmovi Trenodija za žrtve Hirošime Zorka Sirotića te Odijelo Martine Lončar. U taj program spadaju filmovi nestandardne estetike, tj. filmovi osebujnijeg pulsa i poetike što svoje namisli publici prenose uz dozu stilsko-sadržajne drskosti koja izlazi iz okvira trenutačno vladajućih trendova i standarda.

Trenodija za žrtve Hirošime opisana je ovako: B-29, jedan od tehnološki najnaprednijih zrakoplova Drugog svjetskog rata, imao je mnoge dotad neviđene značajke, uključujući strojnice kojima se upravljalo daljinskim upravljačem. Dvije prostorije za posadu, prednja i stražnja, bile su pod pritiskom i povezane tunelom koji se protezao preko odjeljaka za bombe, omogućujući posadi da puže od jedne do druge. Film je na rasporedu 18.6. u 23 h u kinu Tuškanac.

U Odijelu pak,  mlada žena nakon prekida dugogodišnje veze, druži se s francuskim pjesnikom Paulom Valéryjem i zavičajnim pjesnikom Reljom Kulušićem te na sebe gradi gipsano odijelo. Film je na rasporedu 19.6. u 23 h u kinu Tuškanac.

Prijatelji