#Projekcije

Kinoklubašice na 25 FPS festivalu

-23/09/2021-

 

U programu Refleksi prikazat će se eksperimentalni filmovi Plejade i Sve u životu došlo mi je kasno.

Plejade Mateje Zidarić govori o mitu kao sredstvu za uništenje svakodnevnih strahova koji bi mogli naići. Dogodio se malen pomak u jednom od mikrokozmosa. Za taj pomak autorica voljno upisuje značenje posuđeno iz mitologije. Film je do sad prikazan na Tabor film festivalu i Liburnia film festivalu. Nagrađen je na Gledalištu Kinokluba nagradom Maksimilijan Paspa, a na nedavno održanim Danima hrvatskog filma proglašen je najboljim eksperimentalnim filmom.

Film Sve u životu došlo mi je kasno autorica Martina Lončar u sinopsisu je predstavila ovako: “Beograd je moja duga / proći ću ispod / bit ću Srpkinja / bit ću sjajna pjesnikinja.” Ovaj rad također je nagrađen na ovogodišnjem Gledalištu i to posebnim priznanjem i prikazan je u konkurenciji Dana hrvatskog filma.

Filmovi su na rasporedu u nedjelju, 26. rujna u 18 sati.

Program Refleksi je godišnji izbor inovativne hrvatske filmske produk­cije. Selekcija promovira smione naslove čiji autori rade u vizualnoj umjetnosti i u drugim filmskim rodovima s nekonvencionalnim pristupom formi i naraciji. Udruga 25 FPS s partnerom GreenDCP najboljem filmu dodjeljuje Nagradu GreenDCP.

Festival 25 FPS prikazuje nezavisne i nekomerci­jalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija; nastaju na granicama filmskih rodova i žanrova te šire razumijevanje filma kao umjetnosti.

Festival se održava od 23. do 26. rujna u Studentskom centru u Zagrebu.

 

Naslovna fotografija: kadar iz filma Sve u životu došlo mi je kasno

Prijatelji