#Projekcije #Ostalo

Krhko najbolji igrani film STIFF-a

-01/12/2020-

 

Krhko Tomislava Šobana proglašen je najboljim igranim filmom na Student International Film Festivalu koji se održao u Rijeci od 26. do 29. studenog

 

Nagradu je dodijelio tročlani žiri u kojem su bili francusko-alžirski redatelj Azedine Kasri, redateljica Nikica Zdunić i student Ervin Pavlaković uz sljedeće obrazloženje:

 

“Vješto izvedena interna fokalizacija suptilno prenosi stanje protagonistice koja je u potrazi za samom sobom. Ovaj kratki igrani rad poseže u dublje egzistencijalne teme i općenite izazove s kojima se svi suočavamo istovremeno prezentirajući simbolizam života poetskim jezikom. Struktura film je izvrsna, a tranzicije između fikcionalnog i stvarnog svijeta sjajno su izvedene upotrebom zvuka, koji se dodatno smisleno povezuje sa značenjem samog filma. Fotografija je pažljivo promišljena i strukturirana, van uobičajenog raspona i nikada sasvim predvidljiva. Kamera, poput protagonistice, stalno traži, tako da je Krhko izvrstan kratki film koji implicitno otvara mnoga pitanja, ali ne ostaje nedorečen. Iako vrlo intiman, to je film s kojim se gotovo svatko može poistovjetiti.”

 

Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) prvi je hrvatski međunarodni festival koji je posvećen isključivo studentskom filmu. Pokrenut je u produkciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, a ima za cilj predstavljanje najbolje svjetske studentske filmske produkcije.

 

U filmu Krhko pratimo Almu, mladu diplomiranu glumicu, prolazi kroz niz glumačkih probi i projekata dok traži stan. Alma postavlja neka pitanja tražeći svoje mjesto u cijeloj situaciji. Jedina osoba s kojom može podjeliti svoja razmišljanja je Almina najbolja prijateljica Marina koja odlazi živjeti u Belgiju. 

Krhko je do sada nagrađen na Tabor film festivalu, Danima hrvatskog filma i Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Prijatelji