#Projekcije

Mnogostrukost očišta

-21/05/2019-

 

“Molim, ne brisati” polje presjeka misli i ideja jednog autora. Polje realizirano najčešće na ploči upotrebom bijele krede. Ili polje ideja realizirano u filmovima istog autora.

“Naš je problem kako razumjeti sâmu stvar, složiti parcijalne poglede – od kojih je svaki pogrešan uzmemo li ga samog za sebe, samo zato jer je nepotpun i jednostran. Budući da su to slike iste stvari, one su kompatibilne. Njihova, naizgled, inkompatibilnost stvorena je našim gledanjem na njih s neprimjerenom predrasudom.”  (Doživljaj matematike, P.J.Davis, R. Hersh, E. A. Marchisotto)

“Važno je razlikovati trik kao prijevaru i trik kao medijsku mogućnost.” - autor govori.

Autor razmišlja o točki gledišta. Razmišlja na primjer ovako: “Spojevi strana piramida su bridovi. Vrh piramide čini zbir bridova. Bez obzira na broj, sve se strane sastaju u jednoj točki koja uvijek ostaje jednake veličine. Je li ta točka početak ili kraj piramide?”

Ivan Ladislav Galeta pristupa radu temeljitom analizom i sintezom. Znanstvenik bi mogao reći da se određeni postupci u njegovom radu podudaraju sa znanstvenoistraživačkim. Eksperiment, koji uključuje određene znanstvene koncepte, sada pripada umjetničkom radu. 

Sljedeća Istraživačka subota otvara još jedan mogući krajolik za doživljaj filmova Ivana Ladislava Galete.  U procesu mijenjanja točke gledišta, varirat ćemo stvarnost koja je uvijek postojano ista (misao autora). Dođite!

Ideja za naslov preuzeta je iz teksta Leonide Kovač “Molim, ne brisati”. Program vodi Mateja Zidarić.

Realizacija projekcije filmova u okviru Istraživačke subote potpomognuta je pretraživanjem filmova Kratke baze https://kratkabaza.25fps.hr/

Prijatelji