#Projekcije

Monsterclass s Dalijom Dozet

-05/05/2021-

 

Uzbuđeni zbog nadolazećeg Gledališta, odlučili smo u „Monsterclass” pozvati Daliju Dozet, filmsku redateljicu, edukatoricu i kinoklubašicu koja s iznimnim entuzijazmom i elegancijom prelazi navodne granice između profesionalizma i amaterizma. Dalija će tako na „Gledalištu” predstaviti svoj novi film-esej „Kako razgovarati s mamom” koji se temom veže uz njezin prvi dugometražni dokumentarni film „Lekcije mog tate”, trenutno u produkciji. 

 

S Dalijom ćemo razgovarati ponajprije o njezinom autorskom i mentorskom radu na neobičnim i raznolikim filmovima nastalima u KKZ-ovim radionicama. Njeni filmovi igraju se s konvencijama svih rodova, a tehnički sežu od paljenja filmske trake preko glumačke improvizacije snimljene mobitelom sve do kolažiranja starih obiteljskih snimki – ukratko, Dalija svojim radom pokazuje da sve može postati film. Ono što ipak povezuje njezina djela je sklonost iskrenom i direktnom otvaranju velikih i intimnih temi kao što su ljubav, smrt roditelja, nemogućnost komunikacije i preispitivanje vlastitih osjećaja. S Dalijom ćemo razgovarati kako koristi film da bi istražila emocije i odnose, kako se poigrava s dostupnim materijalima i starim snimkama, zašto „failure” može ispasti plodniji nego planski ostvareni film i kakvu ulogu (doslovno i preneseno) igraju njene stalne suradnice i suradnici. Spomenut ćemo i Dalijine „profi” radove, reviju Filmska Runda u Osijeku koji je pokrenula, te navedeni dugometražni film koji znatiželjno iščekujemo. 

 

Gledalište se održava od 14. do 16. svibnja u Tuškancu, a u popratnom progamu u subotu će se održati radionica "Put kratkog filma" koju će voditi Matej Merlić te projekcija i predstavljanje projekta restauracije filmova Tatjane Ivančić u nedjelju. Filmove i projekt će predstaviti Petra Belc i Vjeran Pavlinić. Također, svi zainteresirani mogu sudjelovati i u Kritičarskom inkubatoru, intenzivnoj radionici kritike tijekom Gledališta, koju će voditi Višnja Vukašinović Pentić.

 

Monsterclass s Dalijom Dozet održat će se na Zoomu u petak 7. svibnja u 19 sati. Program će navigirati kapetan i mali od palube, Luka Ostojić.

Prijatelji