#Projekcije

Monsterclass s Jelenom Oroz

-22/11/2021-

 

Gošća Monsterclassa koji će se održati online 16. studenog u 19 sati je animatorica Jelena Oroz. 

Netko je negdje jednom rekao da se ljude može podijeliti na one koji rade animirane filmove i na one koji su likovi u njima. Bez obzira u kojoj se kategoriji prepoznali, svi ćemo se lako složiti da je filmska animacija jedan od najtežih i najimpresivnijih načina bavljenja filmom, a samim time razgovor s animatorima inspirativan je neovisno bavimo li se crtanjem, snimanjem, pisanjem ili pukim bivanjem u ovom crtanom filmu koji nazivamo stvarnošću. 

  Premalen je Monsterclass da ugostimo svu monstruoznu animacijsku ekipu koja radi zanimljive stvari, no sa zadovoljstvom možemo najaviti da nam u goste ovaj put dolazi sjajna mlada animatorica, scenaristica i redateljica JELENA OROZ. Oroz je završila preddiplomski

studij likovne kulture i diplomski studij animiranog filma i novih medija, a bavi se animacijom u raznim formama, od filmova preko spotova i trailera do knjiga. Njezin diplomski film Vučje igre (2015.) prikazan je na brojnim festivalima (uključujući Animafest i Annecy), a film Dva na dva (Bonobo, 2018.) igrao je na još brojnijim međunarodnim festivalima i dobio niz nagrada, među ostalima posebna priznanja na zagrebačkom Animafestu, London International Animation Festivalu i na Animateka International Animated Film Festivalu. Nedavno je u suradnji s književnicom Jasnom Jasnom Žmak objavila ilustriranu knjigu Pisma na kraju šume (Oaza, 2020.) i trenutno radi na istoimenom filmu. 

  Neovisno koji rad gledamo, s lakoćom možemo prepoznati Jelenin crtački stil i specifičnu atmosferu. Njene priče s djetinjom lakoćom govore o tjeskobi svakodnevnog života i narušenih međuljudskih odnosa, a likovi i motivi sa začudnim skladom prelaze iz slatkoće u nelagodu, iz nježnosti u grubost, iz igre u borbu, iz borbe u bol, a iz boli u humor i opet u slatkoću. Kako uspijeva vješto balansirati između lakoće i težine? Kako od općih mjesta, poput stana ili šume, stvara originalne prostore? U čemu sve pronalazi vizualnu i pripovjednu inspiraciju? Kako joj je raditi sama, a kako surađivati s drugima na tekstu ili animaciji? I kako postiže da su zečevi u njenim djelima istovremeno slatki i jezivi? Sva ova pitanja, te sijaset drugih, postavit će voditelj LUKA OSTOJIĆ u petak 26.11. u 19:00 na Zoomu. Gledat ćemo Jelenine radove i pričati, a od publike očekujemo da se nacrta na Zoomu (pardon) i da sudjeluje u razgovoru, pasivno i aktivno. 

Prijatelji