#Projekcije

Monsterclass s Leonom Kadijević

-24/11/2022-

Leona Kadijević je mlada autorica iz Zagreba koja je po završetku preddiplomskog studija Animacije i novih medija pri ALU u Zagrebu nastavila svoja istraživanja diplomirajući 2015. na Royal College of Art u Londonu gdje i sada živi i radi.

 

Poticaj za nastavak školovanja u Londonu bilo je pozitivno iskustvo Erasmus razmjene u Poljskoj, a odluku o ostanku donijela je zbog mogućnosti suradnje s vrlo različitim profilima umjetnika iz cijeloga svijeta čiji ju pristupi vizualnoj umjetnosti privlače. Interes za eksperimentalni film pobudili su joj sjajni predavači na Akademiji likovne umjetnosti, a na estetiku koju razvija utjecao je repertoar zagrebačkih filmskih festivala Zagrebdoxa, ZFF-a i 25FPS-a koje je vjerno pohodila.

 

Njenim radovima provlači se nježna introspektivnost i blago zabrinuta kontemplacija izražena kroz interpolaciju nekoliko različitih animacijskih tehnika u snimljeni materijal. Promišljen dizajn zvuka uvodi i osjećaj tihe tjeskobe svakodnevice uzrokovan intenzitetom suvremenog svijeta. Sjajan kontrapunkt tim nelagodnim dojmovima daju crtačke tehnike koje gotovo stipovskom estetikom prikazuju jednostavne, primitivne motive čineći logičnu poveznicu sa smirenim kadrovima prirode u snimljenom materijalu.

 

Nekolicina studentskih radova poput eksperimentalnih filmova " 8’22’’ " i "When nothing never happens" kao i njezin debitantski film "Periferija" su prikazani i nominirani na filmskim i animacijskim festivalima kao što su to London Short Film Festival, International Short Film Festival u Berlinu, International Film Festival Hiroshima, Animafest Zagreb, Animateka Slovenia, V-F-X Festival u Ljubljani, 25 FPS Internacionalni Festival Eksperimentalnog Filma i Videa u Zagrebu te mnogi drugi.

 

O umjetnosti u različitim zemljama, spoju animacije i eksprimenta, bujnoj mašti i nestabilnoj stvarnosti s Leonom će razgovarati Dražen Puklavec u četvrtak, 24. studenog na Zoomu.

 

Podaci za spajanje su

https://us02web.zoom.us/j/82371690693?pwd=VU1PSDNHdThKeWtVWXpvMis5NGxzUT09

Meeting ID: 823 7169 0693
Passcode: 923966

Prijatelji