#Projekcije

Monsterclass s Tinom Žanićem

-29/09/2020-

 

U novom izdanju Monsterclassa gostuje naš monstruozni Tin Žanić, mladi redatelj i stari kinoklubaš, koji se svojim kratkim filmovima već potvrdio kao bezobrazno talentiran i fino bezobrazan autor. Filmovi Komba, Manjača i Northern Hymn naizgled se bave aktualnim i svima poznatim temama, poput narkomanije i krijumčarenja ljudi, no zapravo nas polako i perfidno uvlače u gustu, uvrnutu, napetu i nelagodnu atmosferu kakvu rijetko osjećamo pred ekranom. Stoga nas ne čudi što mu se novi film Antiotpad bavi „problematičnim zagrebačkim adolescentom” čija je „točka pucanja sve bliža”, a još nas manje čudi što je za Antiotpad upravo dobio Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film SFF-a. 

 

Kako je došao do Kinokluba, a onda nastavio na studije režije u Zagrebu i Engleskoj? Kako mu se pristup filmskoj priči i pripovijedanju mijenjao kroz vrijeme? Kako uspijeva postići takvu snažnu atmosferu? Imamo niz ozbiljnih i uštogljenih pitanja, a od njega očekujemo lakonske odgovore. Kako je rekao stranici Croatian Film, „kratki film je kad napišem scenarij pa s prijateljimakolegama (jedna riječ) idem to snimati pa smo sretni. Onda odemo u montažu na nekih 9 mjeseci pa si tamo svi jexemo majke, pa se pomirimo i odemo nadosnimavati jednu scenu 15 puta. Onda se vratimo u montažu gdje Jan Klemsche maltretira s country muzikom.”

 

U petak 2.10. u 20:00, u prostoru Kinokluba Zagreb, pod maskama vas očekuju Žanić i voditelj razgovora Luka Ostojić. Pričat ćemo o filmovima, gledati klipove, a ako Klemsche bude prisutan, pustit ćemo i soundtrack Altmanovog Nashvillea. Vidimo se!

Prijatelji