#Projekcije

Monsterclass s Vladislavom Kneževićem

-30/09/2021-

 

Gost Monsterclassa koji će se održati u petak, 8. listopada u KKZ-u je redatelj Vladislav Knežević.

Prekaljene kinoklubaše teško je impresionirati, no sada kod nas ipak vlada nemalo uzbuđenje jer nam u Kinoklub na Monsterclass dolazi master i monster eksperimentalnog filma, Vladislav Knežević. 

Već Kneževićevom kratkom biografijom mogli bismo plašiti djecu: stekao je filmsko obrazovanje u Zagrebu i Haagu te od kraja 1980-ih radi eksperimentalne i umjetničke filmove koje je prikazao na više od 200 festivala i izložbi u Europi, SAD-u, Australiji, Japanu i Brazilu. Dobitnik je dviju kritičarskih nagrada Oktavijan (za filmove Arheo 29 i A.D.A.M.) i sudjelovao je na tri izložbe „HT nagrada za suvremenu umjetnost“ u MSU-u. Kao redatelj realizirao je gotovo 2.000 televizijskih emisija i dokumentarnih projekata (Drugi format, Modul 8, Briljanteen, Animatik...). Također je bio suosnivač i kustos festivala eksperimentalnog filma 25FPS.

Knežević nas ipak neće strašiti jer je uz sve to i dugogodišnji kinoklubaš, i kao filmski autor i kao veliki ljubitelj KKZ-ove tradicije. U njegovom radu tako možemo vidjeti animaciju i 3D-efekte iz visoke produkcije, ali i gerilske metode avangarde iz vremena filmske trake. Kroz svoje filmove Imploder (2021.) i Psihogeneza (1989.) Knežević će nas tako provesti kroz posve različita iskustva svog filmskog rada. 

Neovisno o tehnikama, Knežević se u svojim filmovima bavi rubnim područjima stvarnosti, utilitarno-fantastičnim konstruktima i posljedicama tehnološko-znanstvenih istraživanja na ljudsko iskustvo. Kako uspijeva ove eterične, ali aktualne i uznemirujuće teme prikazati putem filma? Kako se njegov proces rada kreće od početne ideje preko okupljanja ekipe do konačne realizacije? Kako je od eksperimentalnog filma došao do aktualnog 3D animiranog filma i „virtual reality” projekta Aqualia? I zašto mu je amaterski filmski rad i dalje super? Već možemo pretpostaviti da će nam jedan Monsterclass biti premalo za sva pitanja koja će Kneževiću postaviti voditelj Luka Ostojić i publika. Gdje i kad, pitate se za početak? U petak 8.10. u 19:00 u Kinoklubu Zagreb, živo i uživo.

 

Prijatelji