Monsterclass sa Zorkom Sirotićem

-20/11/2020-

 

Gost Monsterclassa koji se održava u petak, 20. studenog u 20 h je redatelj Zorko Sirotić.

 

U ovim apokaliptičnim vremenima, kad je svaki dan sudnji dan, krajnji je čas da nam Monsterclass održi kultni kinoklubaš, Zorko Sirotić. Rijetki su koji ne znaju za ovog osebujnog, originalnog i produktivnog multimedijskog autora, no istovremeno njegov je lik zaovijen velom tajne. Otkud se pojavio taj Zorko? Kakve su mu namjere? Koja mu je prava dob? I što se krije iza njegove vječne brade?

 

Doduše, znamo da je Zorko magistar dokumentarne režije i da trenutno u Kinoklubu vodi radionicu dokumentarnog filma (zajedno sa Sunčicom Anom Veldić), no to nam malo znači s obzirom da njegovi filmovi uvijek plešu po granicama eksperimentalnog, igranog i dokumentarnog. Uz izuzetan broj filmova, Zorko potpisuje i (anti)televizijsku emisiju Sudnji dan, radio emisiju Val razuma i akcijsko-arhivski serijal Paspin kut. U filmovima je prisutan kao redatelj, snimatelj, montažer, voditelj, glumac i sporedni lik. Ipak, unatoč bogatom i šarolikom opusu, svaki njegov rad ima prepoznatljivu „zorkovsku” estetiku. O kakvoj se estetici radi? I kako je Zorko postiže?

 

Nikica Gilić, profesor filmologije i sudionik Zorkovih snimanja, u svom prigodnom tekstu Multimedijski svjetovi Zorka Sirotića navodi: „Opsjenarstvo kojim Sirotić zbuni i suradnike, koji inače znaju o čemu se radi, u jednom sam trenutku nazvao zen-režijom ili šamanskom režijom, pri čemu se u komunikaciji sa suradnicima odvijaju razni iracionalni i apsurdni procesi kojima dolazi do tipično sirotićevskog završnog proizvoda.”

 

U Monsterclassu ćemo pokušati otkriti što je to Sirotićeva šamanska režija ili ćemo je, u slučaju neuspjeha, dodatno mistificirati. Razgovarat ćemo o njegovim dokumentarnim eksperimentima i eksperimentalnim dokumentarcima, o portretiranju društvenih marginalaca i osobnoj fascinaciji New Yorkom, a dali bismo ruku u vatru da će u priči naglo iskrsnuti i David Lynch, Slavoj Žižek i neuroestetičar filma Bruno Kragić. 

 

Razgovor će se održati u petak, 20. studenog u 20:00 preko Zoom platforme (linkovi će biti dostupni na Facebook stranici Kinokluba Zagreb i na mailing listi). Sa Sirotićem će razgovarati Luka Ostojić, voditelj i još jedan zbunjeni suradnik Zorka Sirotića.

Prijatelji