#Ostalo

Nagrada za Anitu Čeko na Tabor Film Festivalu

-25/07/2019-

 

Esperimentalni film Anite Čeko Jabuka, tri dvopeka, jogurt nagrađen je posebnim priznanjem na Tabor film festivalu. Žiri je zasjedao u sastavu: redateljica Sunčica Ana Veldić, redatelj i predavač Igor Bezinović te Olaf Moller, predavač povijesti filma na finskom Sveučilištu Aalto. Film je nastao na radionici Mala filmska forma

Jedna jabuka, tri dvopeka i jogurt zajedno s atletskom stazom u zapisima starih tinejdžerskih dnevnika vraćaju autoricu na osjetljiva mjesta.

 

Anita je povodom nagrade izjavila: 

"Ideja je bila napraviti kratki autorski film i pritom proći cijeli proces rada na filmu: od ideje do montaže. Nakon dugogodišnjeg bavljenja scenaristikom i studija dramaturgije, došla mi je želja zakoračiti dalje, samostalno uzeti kameru u ruke, isprobati nove vještine i vidjeti što će se dogoditi. Znala sam da će me za to motivirati jedino rad na temi do koje mi je iznimno stalo i kojoj ću se posvetiti. Kao tema je vrlo brzo isplivao vlastiti period adolescencije, točnije treniranje atletike, doživljaj trenera i odnos prema hrani. Snimala sam četiri dana u Splitu na nekoliko lokacija, a ključnu ulogu odigrali su i petnaest godina stari osobni dnevnici koji su se postavili kao narativna okosnica filma.

Velike zahvale idu Tomislavu Šobanu koji je s puno kreativne i emocionalne podrške mentorirao cijeli proces rada, Urši Vlahušić koja je sa mnom strpljivo sjedila u montaži i učila me montažnim osnovama, Dori Slakoper koja mi je pred kraj procesa uskočila s nekoliko izvrsnih montažnih savjeta i Tihomiru Vrbanecu koji je popeglao zvuk. Sretna sam zbog posebnog priznanja na Tabor film festivalu, stiglo je kao potvrda da su ticala kojima sam stvarala i kojima smo stvarali film prepoznati i od strane struke. Ono što mi je posebno drago je što primjećujem da film direktno komunicira s ljudima koji ga pogledaju i poslušaju. Ljudi prilaze i dijele iskustva i sjećanja na periode treniranja, iskustva s trenerima i raznim autoritetima te vlastitu povijest odnosa prema hrani."

Prijatelji