#Ostalo

Nagrade kinoklubašima na 51. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva

-25/11/2019-

 

Revija je održana u Splitu  od 22. do 24. studenog, a filmovima u produkciji Kinokluba dodijeljene su četiri nagrade

 

Drugu nagradu osvojio je filmo Jabuka, tri dvopeka, jogurt Anite Čeko. Ovo je druga nagrada za film, nakon posebnog priznanja na Tabor film festivalu.

 

Također drugu nagradu dobio je film Prijelaz Vedrana Šuvara koji je nastao na radionici Svi su nam gradovi jednaki. Vedran Šuvar nagradu je posvetio Vedranu Šamanoviću i Dariu Arani, dvojici velikih KKZ-ovaca čija obljetnica smrti je bila tijekom vikenda održavanja Revije. Vedran Šamanović bio je najdugovječniji predsjednik KKZ-a, a Dario Arana pobjedio je na Gledalištu s filmom Achepalus.

 

Treća nagrada dodijeljena je filmu In Continuo Ive Gavrilović koji je snimljen u sklopu radionice Nisam od jučer. Na festivalu FUSE AWARDS autorica je nagrađena za najbolju režiju za In Continuo.

 

Igrani film Ljuske Marije Georgiev dobio je specijalno priznanje. Film je na Gledalištu, godišnjem festivalu KKZ-ove produkcije, osvojio nagradu žirija kritike. 

 

Žiri  je zasjedao u sastavu: redatelj i montažer Damir Čučić, filmolog Nikica Gilić, producentica Vera Robić-Škarica, redatelj i direktor fotografije Boris Poljak, te animator Veljko Popović, a žiriranje je bilo javno i odvijalo se po pravilima međunarodne organizacije UNICA-e.

Na Reviji je prikazano devet  filmova u produkciji Kinokluba Zagreb, od toga osam eksperimentalnih i jedan igrani.  U programu je bio još jedan rad Anite Čeko, Blizina.  Film je prikazan na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma, kao i filmovi Dogs, moon river and baudelaire Marije Kovačine i Ljuske Marije Georgiev.  Filmovi Tajni film Karla Bahlina i In Continuo Ive Gavrilović nastali su prošle godine na radionici Nisam od jučer. Radionica je poticala samostalan stvaralački i autorski rad kao refleksiju i hommage odabranim eksperimentalnim filmovima iz klupskoga arhiva.

Na radionici Svi su nam gradovi jednaki nastali su filmovi Stanari Sunčice Ane Veldić, Dogs, moon river and baudelaire Marije Kovačine, Prijelaz Vedrana Šuvara. Organizatori ove rezidencijalne radionice i inicijatori suradnje bili su Kinoklub Zagreb (KKZ), Akademski filmski centar iz Beograda i Kinoklub Split, a uključivala je boravak šest autora iz Hrvatske u Beogradu u srpnju 2018., gdje su hrvatski i srpski filmaši oformili autorski kolektiv. Na ovoj radionici nastao je i film Fragmenti Sunčice Fradelić, koji je također uvršten u program Revije.

U programu je bio i novi film Zorka Sirotića The Awakening of Jacob.

Sinopsise i kadrove iz filmova možete pronaći na ovoj poveznici.

 

Kadrovi iz nagrađenih filmova

Prijatelji