#Radionice

NISAM OD JUČER III: SANJANJE

-14/04/2022-

Cilj je ove radionice je okupiti filmaše koji će tijekom teorijskih predavanja i projekcija, kreativnog rada tokom osmišljavanja i predstavljanja ideje kolegama polaznicima te produkcijske faze napraviti autorske filmove inspirirane mogućnostima filmskog medija da izrazi logiku sna i sanjanja. Naslanjajući se na autorske radove iz gotovo stogodišnje produkcije Kinokluba Zagreb te bogatu tradiciju avangardnog i eksperimentalnog filma, radionica potiče autore da na suvremeni način odaju hommage filmovima velikana autorskog filma. Ovo izdanje radionice fokusirano je na proces sanjanja kao podsvjesnog doživljaja vlastitog unutrašnjeg i vanjskog svijeta koji se isprepliću prilikom svakog kreativnog procesa. S tim uporištem, kroz primjere i samostalan rad autora istražuje se kojim izražajnim sredstvima, principima sličnosti i različitosti stvarnosti naspram snova funkcionira i filmski jezik te sam proces razrade kratkog autorskog filma bilo kojeg roda.

Radionica je podijeljena u nekoliko cjelina:

I. Predavanja teoretičara i znanstvenika koji se temi istraživanja obraćaju iz svoje perspektive a  autorima predstavljaju primjere iz prakse, različite pravce i djelovanja u poljima filmske i drugih umjetnosti i znanosti. Cilj predavanja spomenutih predavača je kreativno interpretiranje sadržaja i forme odabranih filmova i filmskih strujanja, postavljajući ih u različite kontekste, osvještavajući tako polaznicima imaginarni prostor slobode stvaralaštva koji se želi potaknuti. Predavati će i analizirati autori Dalibor Barić i Zorko Sirotić, filmologinja Petra Belc, filmski teoretičar i kritičar Mario Kozina, psiholog Damir Marinić. Predavanja će se održavati petkom, tokom svibnja i lipnja, u prostorima Kinokluba Zagreb.

II. Otvorene projekcije i analiza primjera različitih filmskih vrsta i rodova koji na neki način problematiziraju/ili prikazuju snove: bilo kroz način na koji tretiraju narativi režijske poetike, bilo da se naslanjaju nekom povijesnom kanonu koji je specifičan po odabiru načina izlaganja filmske strukture. Ovaj dio moderatorice će organizirati u suradnji sa polaznicima radionice. Uz projekcije, moguće je dodatno, ovisno o potrebama polaznika, osmisliti i intenzivne radionice različitih filmskih tehnika.  

III. Kreiranje autorskog filma. Nakon ciklusa predavanja i projekcija, polaznici tijekom ljeta samostalno nastavljaju rad na svojim filmovima, da bi se u rujnu 2022. okupili na projekciji grubih rezova uz konstruktivne komentare kolega polaznika, a u listopadu i na javnoj projekciji dovršenih filmova u Kinoklubu Zagreb.

Radionica je namijenjena autorima koji znaju osnove montaže i samostalno koriste opremu te su realizirali barem jedan autorski film. Radionica je besplatna, a od polaznika se očekuje redovit dolazak na projekcije, samostalan rad, ali i grupni rad. Opremu osigurava Kinoklub Zagreb. Moderatorice radionice su Dalija Dozet, Iva Gavrilović i Višnja Vukašinović.

 

Za prijavu na radionicu potrebno na radionice@kkz.hr do 3.svibnja 2022. 

- svoj kontakt (ime, prezime, mail i broj) 

- link na prethodni filmski rad autora/ice

- kratko motivacijsko pismo

Prijatelji