#Ostalo

Otvorena izložba “I ovo je kinematografija” o povijesti KKZ-a

-05/11/2018-

Povodom 90. obljetnice Kinoklub Zagreb otvorio je izložbu o svojoj povijesti u Galeriji Miroslav Kraljević u subotu 3. studenog. Izložba je otvorena do 17. studenog.

Na otvaranju su govorili kustosica izložbe Petra Belc koja je istaknula važnost baštine Kinokluba koji je poticao slobodno bavljenje filmom i promišljanje filma. Okupljenima se obratio i predsjednik Kinokluba Tomislav Šoban koji je naglasio da je bogata povijest poticaj novim naraštajima filmaša, a izložba sjajna prilika da se čak i stariji članovi bolje upoznaju s ostavštinom organizacije čiji su dio.

Izrastao iz Fotokluba Zagreb osnovanog 1892. u Austro-Ugarskoj Monarhiji, Kinoklub je svoje prve korake napravio kao njegova kinosekcija, koju je u Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca osnovao Maksimilijan Paspa 1928. godine. Kinoklub Zagreb svoju je 90. obljetnicu dočekao kao ozbiljna, organizacijski složena i uhodana udruga te u 2018. godini spremno preuzeo zadaću proslave vlastite obljetnice, nastavljajući time obilježavanja jubileja koju baštini od prethodnih generacija.

Iz današnje bismo perspektive KKZ mogli razmatrati i kao jedinstven sociološki fenomen, čija dugotrajna i unikatna jezgra ulazi u uzbudljiv dijalog kako s jugoslavenskim studijima, tako i s brzorastućim poljem istraživanja povijesti amaterske kinematografije. Mnogobrojna prenošenja klupskih štafeta, smjene generacija, svjetonazora, stvaralačkih poetika te dobrih i loših odluka njegovih članova, neizbrisivo su upisane u današnji KKZ. Povijest kluba u najvećoj je mjeri dakle povijest njegovih članova.

U prekapanju klupske arhive pronađeno je i ovom prigodom izloženo mnoštvo dokumenata koji će biti zanimljivi hrvatskim filmofilima.

U nastavku možete pogledati galeriju fotografija s otvaranja. Fotografkinja je Martina Kenji.

Otvaranje izložbe

Prijatelji