#Produkcija #Ostalo

Plejade najbolji eksperimentalni film 30. Dana hrvatskog filma

-17/09/2021-

 

Kratkometražni film Plejade kinoklubašice Mateje Zidarić proglašen je najboljim u kategoriji eksperimentalnog filma

Plejade su film u kojem se dogodio mali pomak u jednom od mikrokozmosa. Za taj pomak autorica voljno upisuje značenje posuđeno iz mitologije. Mit kao metafora, ili mit kao sredstvo za uništenje svakodnevnih strahova koji bi mogli naići.

Povodom nagrade autorica Mateja Zidarić izjavila je: “Ova će godina za mene biti u znaku broja sedam. Iako me brojevi fasciniraju na jedan posve drugačiji način, za vrijeme rada na Plejadama otputovala sam u jedan drugačiji svemir poimanja brojeva i sretnih slučajnosti, koje su dale maloj neugodnoj istini pozitivan predznak. Nagrade su uvijek slatke jer ostaju kao podsjetnik na takve trenutke rada i istraživanja. Iako motivacija za daljnji rad ne dolazi od njih, s radošću primam nagradu DHF-a, prvenstveno kao važno priznanje ovogodišnjeg tročlanog žirija.”

U žiriju ovogodišnjih Dana bili su redateljica Dana Budisavljević, glumica Ksenija Marinković i redatelj i scenarist Ivan Salaj.

Na ovogodišnjem Gledalištu, godišnjem festivalu Kinokluba Zagreb, Plejade su osvojile Nagradu Maksimilijan Paspa za najbolji amaterski film. Do sada je prikazan na Tabor film festivalu i Liburnia film festivalu. Zainteresirana publika moći će ga uskoro pogledati na 25 FPS festivalu na kojem je uvršten u program Refleksi.

Utemeljeni 1992. kao godišnja smotra novije hrvatske filmske produkcije, Dani hrvatskoga filma profilirali su se tijekom posljednja tri desetljeća u drugi po važnosti nacionalni filmski festival, kojem je svrha „predstaviti, promicati i vrednovati u ravnopravnom natjecanju godišnju produkciju kratkometražnog i srednjemetražnog (igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog) filma, kao i dugometražnu produkciju svih navedenih kategorija, osim igranog filma. Svrha Festivala je također pružiti uvid u nacionalnu baštinu i komparativan uvid u suvremena kretanja u regionalnim kinematografijama u kojima participiraju domaći autori i producenti“.

 

30. Dani hrvatskog filma održani su od 12. do 16. rujna u kinu Tuškanac, a u program je uvršteno još šest kinoklubaških filmova, o čemu više možete pročitati na linku: https://kkz.hr/vijesti/kinoklub-na-30-danima-hrvatskog-filma.

Prijatelji