#Ostalo

Počinje Filmska škola Kinokluba Zagreb

-23/10/2021-

 

Prijave za Filmsku školu otvorene su do ponedjeljka 25. listopada, a nastava počinje u utorak, 26. listopada u 19 sati. Škola će se održavati online.

 

Filmska škola namijenjena je početnicima i nije potrebno predznanje ni iskustvo. Škola će vam pružiti uvod u filmsku umjetnost i steći ćete osnovna teorijska i praktična znanja o filmu koja će vam omogućiti da kritički promatrate i analizirate filmska djela te da se nastavite baviti filmskim stvaralaštvom, bilo samostalno, bilo kroz pohađanje bilo koje od naprednih filmskih radionica u Kinoklubu Zagreb. Fokus stvaralaštva u Kinoklubu Zagreb je autorski i eksperimentalni film.

 

Predavanja su podijeljena u tri cjeline: 1. pisanje scenarija i režija (predavačica Lana Kosovac, redateljica), 2. snimanje slike i zvuka (predavačica Dubravka Kurobasa, snimateljica), 3. montaža (Ivana Perčinlić, montažerka).

Nastava traje osam tjedana i održava se dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom, po dva školska sata, s početkom u 19 sati.

S obzirom na koronu i na činjenicu da se polaznici s mentorima/predavačima tijekom online nastave ne sastaju uživo niti rade u manjim grupama kao u prethodnim izdanjima Škole, ne snimaju se ni kratki filmovi uživo po grupama, kao što je to bio slučaj ranijih godina, ali polaznici pišu vlastite sinopsise, scenarije te fotografiraju i snimaju vlastite kratke filmske vježbe za zadaću, kao i vlastiti autorski završni film.  U ovakvom prilagođenom, online izdanju škole se nažalost ni ne snima s profesionalnom opremom Kinokluba (koja je inače na raspolaganju za posudbu svim članovima Kinokluba), nego se kod kuće snima s priručnom opremom koju već posjedujete (mobitel, fotoaparat/kamera, te programi za montažu koje ćete instalirati na vlastita računala ili mobitele).

Iduće godine, kad to bude moguće uživo, organizirat će se posebna radionica snimanja za one koji žele naučiti rukovati opremom Kinokluba.

 

Prošle godine zbog nepovoljne epidemiološke situacije održala se samo jedna Filmska škola. Inače Kinoklub Zagreb u tijeku jedne školske godine održi tri izdanja FŠ: jednu s početkom u listopadu, jednu veljači i jednu u travnju.  Stoga je interes za školu bio vrlo velik te je upis prvo ponuđen ljudima koji su se tijekom godine javili na mail Filmske škole.

Na ovoj FIlmskoj školi ostalo je još osam slobodnih mjesta. Prijaviti se možete ispunjavanjem prijavnice koja se nalazi na linku: https://bit.ly/3CaAZce. Polaznike ćemo upisivati po redoslijedu uspješnog ispunjavanja prijavnice.  Svima zainteresiranima koji ne budemo mogli sada upisati, ponudit ćemo mjesto na idućoj Filmskoj školi. Prijavnica od vas traži par osnovnih osobnih podataka i malo više o motivaciji za upis u FŠ kako bi predavačice imale bolji uvid u vaše afinitete i predznanje i mogle eventualno prilagoditi gradivo.

 

Predavanja će biti snimana pa ćete ih u slučaju da opravdano morate izostati s nastave moći pogledati naknadno, ali ne preporuča se izostanak s nastave jer se lekcije i zadaće nadovezuju pa prije nego što krenete na ispunjavanje prijavnice, provjerite hoćete li biti slobodni i u mogućnosti biti na Zoomu svakog utorka i četvrtka između 19 i 21 sat, od 26. listopada do 16. prosinca 2021.

Od vas se također očekuje aktivno sudjelovanje u nastavi, što znači povremeno postavljanje pitanja, sudjelovanje u diskusijama itd. i uključenje kamere ukoliko vas to predavačice zamole.

 

Školarina za online školu iznosi 400 kn (a to je ujedno i jednokratna - doživotna - članarina u Kinoklubu Zagreb, pod uvjetom da završite pohađati radionicu do kraja, položite ispit i dobijete svoju diplomu). Školarinu ćete, ako budete upisani u ovo izdanje škole, podmiriti putem internet bankarstva ili uplatnice do kraja studenog, koristeći podatke Kinokluba koje ću vam naknadno poslati.

 

Po stjecanju diplome Filmske škole, steći ćete uvjete za pridruženo članstvo u Kinoklubu Zagreb, koje možete potom ostvariti jednostavnim ispunjavanjem prijavnice za članove, što znači da ćete biti na mailing listi Kluba i pravovremeno primati obavijesti o našim aktivnostima, moći besplatno posuđivati opremu za snimanje KKZ-a i koristiti montažu, predlagati programe KKZ-a i sudjelovati u njihovoj realizaciji, pohađati napredne radionice, koje su besplatne za sve članove, itd.

 

Prijatelji