#Projekcije

Premijera filma Tost na Split film festivalu

-06/10/2018-

 

Kratkometražni igrani film redateljice Darie Keršić koji je nastao u produkciji Kinokluba Zagreb imat će premijeru na Split film festivalu u selekciji hrvatskih kratkometražnih filmova u nedjelju 7. listopada u 21h u kinu Zlatna vrata.

U filmu sedamnaestogodišnja i osamnaestogodišnja Julija i Lena stižu u Zagreb, nadajući se romantičnom vikendu kakvog nikada nisu imale prilike provesti u svojoj maloj sredini. Međutim, izlet se pretvara u noćnu moru kada otkriju da ih je iznajmljivač prevario. Jedini spas im je Julijin stariji brat Leo, koji bi za njihovu vezu mogao predstavljati još gori problem.

Autorica je o temi i filmu izjavila: “Smatram da je uvijek poželjno progovarati o društveno osjetljivim temama, kad god i na koji god način to bilo moguće. I, koliko god se situacija po pitanju LGBT osoba u zadnje vrijeme donekle popravlja, daleko je od prihvatljive, pogotovo kad se radi o mladim osobama koje dolaze iz manjih sredina. Zanimljivo mi je bilo prikazati kako ta neka uvjetovana uvjerenja prolaze kad se direktno suoče s obiteljskim vezama, gdje bi, idealno, trebalo postojati bezrezervno razumijevanje, podrška i ljubav. A za ekipu filma imam samo riječi hvale – to što smo relativno mlada ekipa, nadoknadili smo entuzijazmom, a ogroman trud bio je nužan da u tim uvjetima uspijemo izvući projekt do kraja. I, evo, veselimo se premijeri!

Redateljica Daria Keršić rođena je 1990. godine. Rodom je iz Vrboske, na otoku Hvaru. Magistra je Poslovne ekonomije, ali profesionalno se bavi pisanjem zadnjih deset godina. Njezin fantasy roman za mlade objavljen je u nakladi Algoritma i trenutno radi na adaptaciji priče u TV seriju. Radila je kao asistentica redakcije, content writer, filmska kritičarka, glumica, skripterica i prva asistentica režije za razne hrvatske produkcijske kuće. Daria je završila brojne filmske i scenarističke radionice, među kojima su i TorinoFilmLab TV Series Extendend i sudjelovanje na Script stationu u sklopu Talents Sarajevo 2018. Bila je članica Mladog žirija na Pula film festivalu 2017. “Tost” je prvi kratkometražni igrani film kojeg je napisala, režirala i producirala. Trenutno razvija povijesnu dramsku TV seriju s produkcijskom kućom Drugi plan i u pretprodukciji je za iduća dva kratka igrana filma.

Više o filmu možete saznati na njegovoj Facebook stranici: https://tinyurl.com/y8l36fzk.

Kadrovi iz filma Tost

Prijatelji