#Ostalo

Preminuo Krunoslav Heidler

-19/07/2019-

 

Jedna od mogućih priča o bogatom i sadržajnom životu i djelu Krunoslava Heidlera je dokumentarni film Heidlerov krug, snimljen 2017. godine, uglavnom na lokacijama u Bosni i Hercegovini, a posvećen njegovim danima djetinjstva i rane mladosti, od rođenja i odrastanja u Vitezu do dolaska u Zagreb i početka bavljenja filmom koji će punih pola stoljeća, i više, biti njegovim životnim opredjeljenjem. Djelo je snimila ekipa Federalne televizije Bosne i Hercegovine, po ideji Ivana Lovrenovića, a scenarij i režiju potpisuje Nedžad Begović, dobitnik brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada za svoje filmsko i televizijsko stvaralaštvo.

Krunoslav Heidler rođen je 27. kolovoza 1932. u Vitezu. Heidleri su uvijek bili dobro raspoređeni širom svijeta, tako da i njegovi korijeni sežu od Willenza, u blizini Karlovyh Vary, do Zelenog luga pokraj Škofje Loke, odnosno od Konjica do Martina kod Našica. Razne je osnovne škole pohađao od 1939. do 1945., u Alipašinu mostu kod Sarajeva, pa u rod - nomu Vitezu, Pabijenicama kod Lodza, u Poljskoj (i danas se služi poljskim, među ostalim jezicima), pa u Lublinu, tri kilometra od logora Majdanek, gdje je sva - kodnevno udisao karakteristične mirise spaljenih ljudskih tijela, u Wainu, u Njemačkoj i na kraju, u Čengić vili kod Sarajeva.  Završivši I. mušku gimnaziju u Sarajevu kao stipendista dola - zi u Kinematografsku školu u Zagrebu, u Bogovićevoj ulici, a 1953. stječe titulu majstora tona i filmske rasvjete. Kasnije je još (uz rad) studirao hrvatski i njemački jezik na Višoj pedagoškoj aka - demiji u Zagrebu te slušao po nekoliko semestara na povijesti umjetnosti, fizici i astronomiji, psihologiji, pedagogiji i Višoj školi za vanjsku trgovinu.

Inicijator ili osnivač više od stotinu i dvadeset dječjih filmskih klubova i četrdesetak filmskih debatnih klubova odraslih, od 1963. godine i njegova osnutka tajnik Kino saveza Hrvatske, današnjeg Hrvatskog filmskog saveza, pokretač nekoliko festivala i filmskih biblioteka, suosnivač Ljetne filmske škole u Trakošćanu, danas Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, 1967. godine osnivač i direktor FAS-a, prvog nezavisnog producenta u Jugoslaviji, zahvaljujući kojem su svoje rane filmove snimali Lordan Zafranović, Zoran Tadić, Rajko Grlić, Petar Krelja, Karpo Godina, Ante Peterlić, Zlatko Sudović i brojni drugi, pa direktor GEFF-a, u više navrata predsjednik Kinokluba Zagreb, selektor Festivala djeteta u Šibeniku, tajnik Društva filmski radnika Hrvatske, direktor Studija za crtani film Zagreb filma, osnivač Foto kino kluba Drava u Đurđevcu, snimatelj, montažer, glumac, producent i redatelj, vrsni i često nagrađivani fotograf, najčešće kaže da je organizacija njegovo životno zanimanje. A naorganizirao se zaista puno toga.

Tim se godinama, Kruninim sjećanjima i stazama kojima je hodio bavi ova naravno nostalgična i pomalo sentimentalna priča snimljena na mjestima koja su danas, začudo, uglavnom prilično oronula te izvan nekadašnje svrhe. A sačuvala ljepotu, mističnost i značenja koja su imala prije osamdeset godina. 

Kruno Heidler je uvijek, i u umjetnosti i u životu, imao oko za pravu ljepotu! 

 

Duško Popović

 

Tekst je objavljen u katalogu 50. revije hrvatskog filmskog saveza na kojoj je Krunoslavu Heidleru uručena nagrada UNICA-e

Prijatelji