#Projekcije

Prezentacija Filma eseja

-23/06/2021-

 

Film esej je forma koja fluktuira između fikcionalnog i nefikcionalnog filma. Ima otvoren odnos prema filmskim rodovima, žanrovima te korištenju različite vrste materijala (snimljeni, arhivski, animirani, fotografije, ilustracije). Ističe subjektivan iskaz autora kroz montažu slike i narativan komentar. Filtriranjem misli, ideja i postupaka autor svjesno stvara gestu koja rezonira s gledateljem.

Radionica Film esej imala je dva dijela: uvodni u kojemu su se gledali i analizirali filmovi eseji te praktični u kojemu su se realizirali autorski filmovi polaznika. Na radionicu je primljeno 6 polaznika iz različitih krajeva koji su putem online komunikacije međusobno dijelili svoje ideje i misli te uz mentorstvo ostvarili autorske radove. Polaznici radionice bili su Betty Stojnić, Antun Balog, Valentina Sertić, Lucija Ana Ilijić, Mia Martinović i Damjan Vukašin.

Gledatelji će imati priliku vidjeti 4 kratka filma:

Space Memory, r. Betty Stojnić

Sakupljači, r. Mia Martinović

Mjesto susreta, r. Anton Balog

Be(longing), r. Lucija Ana Ilijić

Autori su se većinom oslanjali na materijal osobne arhive koja se i dalje pokazuje kao neiscrpan izvor za filmsku sliku, a i za istraživanje intimnih i univerzalnih tema.

S naglaskom na formu film eseja, svaki od autora je pronalazio geste svojstvene svojim idejama  te su rezultat radovi jedinstvenog iskaza autora kroz montažu slike i narativan komentar.

U petak, 25. lipnja u 21 sat u dvorištu KKZ-a autori će predstaviti filmove i prenijeti svoja iskustva s radionice.

Prijatelji