#Ostalo

Program 50. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

-20/11/2018-

50. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva održava se od 23. do 25. studenog u Zagrebu. Domaćin je Kinoklub Zagreb koji ove godine slavi 90. rođendan.

Članovi ovogodišnjeg žirija su redatelji Vladislav Knežević i Hana Jušić, montažer Hrvoje Mršić, filmolog Hrvoje Turković i glumica Sara Stanić. Oni su ujedno i članovi selekcijske komisije, te su od prijavljenih 129 filmova u službeni program uvrštena 32 rada  koji će se prikazati u okviru pet revijskih projekcija Kinu Tuškanac u Zagrebu.

Vizualni identitet ovogodišnje Revije osmislio je grafički urednik KKZ-a Dario Dević. Za identitet su korištene arhivske fotografije s GEFF-a '67. Kadrirane su i odabrane tako da naglase revijalne, svečane trenutke koji su univerzalni za takve događaje: otvaranje, dodjele nagrade, publiku, stručne rasprave.  Formatom dominira F koje je za GEFF koristio Mihajlo Arsovski u različitim bojama, manja slova R, H i S koja ga okružuju i upotpunjuju akronim manifestacije uklopljena su na sličan način kao i kod Arsovskog G, E i F. Ovim motivima ostvaruje se poveznica s ovogodišnjom dvostrukom obljetnicom: 50 godina Revije i 90 godina KKZ-a.

Promotivni spotovi naglašavaju rođendansko ozračje povodom proslave 50 godina Revije i 90 godina Kinokluba Zagreb. KKZ je utjelovio Bruno Košar, dok je ulogu Revije preuzela Danijela Trbović. U spotovima je korištena tradicionalna skladba Sretan rođendan i skladba Rođendan Vojka Vrućine. Autori videa su Dalija DozetLuka Matić i Sara Gregorić. Možete ih pogledati na ovoj poveznici.

Iz programa svakako ne propustite: 

Retrospektiva filmova KKZ-a -  petak, 23.11. 17h Kino Tuškanac [FB event]

U programu će se prikazati presjek klupskih filmova snimljenih od samih početaka 1936. godine  pa sve do filma iz 2014. Ističemo filmove osnivača KKZ-a Maksimilijana Paspe koji je odgojio mnoge kinoamatere, sudjelovao je i bio nagrađivan na mnogim amaterskim festivalima u Zagrebu, Beogradu, Berlinu i Parizu, te Mihovila Pansinija koji je u svom radu iskazivao sklonost prema naturalističkim zabilježbama i filmskom eksperimentiranju koje se očituje u eliminaciji većine filmskih izražajnih konvencija i psihologijskih stereotipa, a osobito je zapamćen kao zagovornik tzv. antifilma. Posjetitelji će moći pogledati i film "Grad u izlogu" Tatjane Ivančić. Ona se pojavila u Kinoklubu Zagreb početkom sedamdesetih godina, kao sredovječna gospođa koja je, postavivši djecu na noge, novonastali višak slobodnog vremena odlučila popuniti amaterskim bavljenjem filmom, a sve pod geslom "Van iz kuhinje!". Godine 1980. Tatjana Ivančić postaje Majstor amaterskog filma Jugoslavije, i prva je žena kojoj je dodijeljena ta prestižna titula. Preminula je u 1987, a iza sebe je ostavila preko 70 autorskih ostvarenja.

Fokus programa je na eksperimentalnom filmu kao dominantnom rodu njegovanom u Kinoklubu Zagreb.

U programu su:

1. Maksimilijan Paspa — Klub kinoamatera i njegova svrha, 1936, 10’

2. Mihovil Pansini — Brodovi ne pristaju, 1954, 14’

3. Tomislav Kobia — Autoriteti i kičme, 1959, 17’

4. Vlado Petek — Most, 1963, 2’30’’

5. Ljubiša Grlić — Film o raznim stvarima, 1968. 6’

6. Tatjana Ivančić — Grad u izlogu, 1969,  5’

7. Željko Radivoj — Iris, 1971

8. Vedran Šamanović - Dani preživjelog ratnika, 1996., 1'

9. Vedran Šamanović — Meeting Alice, 1999, 9'9'

10. Neven Dužanec — Monday to Monday, 2014, 2’40

11. Miro Manojlović — Charlie, volim te, 2013, 5’30

 

Otvaranje 50. RHFS dezintegracijom filmske trake - petak, 23.11. 19h Kino Tuškanac [FB event]

Reviju započinjemo prvom projekcijom službenog natjecateljskog programa i performansom, kojeg izvode Davor Sanvincenti i Miodrag Gladović: ‘Dezintegracija filmske trake unutar magnetske petlje’. Petra Belc u Revijskom katalogu piše: "Slaveći svoju 90. obljetnicu postojanja Kinoklub Zagreb odlučio je jubilarnu 50. reviju amaterskog filmskog stvaralaštva — dvostruki rođendan! — otvoriti upravo posvetom antifilmu, kroz hommage Kobijinoj i Heidlerovoj Kariokinezi. Poziv na njenu reinterpretacijsku rekonstrukciju organizacijski je odbor Revije uputio umjetniku Davoru Sanvincentiju, koji je u svom posljednjem filmu Skoro ništa: i dalje noć (2016) na sličan "kariokinetički" način tretirao filmsku vrpcu. Dijelovi vrpce iz Sanvincentijevog filma korišteni su i u performansu Dezintegracija Saturna u magnetskoj petlji (Disintegration of Saturn within the Magnetic Loop, 2016) u kojemu je autor, u suradnji s glazbenikom Nenadom Sinkauzom, vrpcu s teleskopskom snimkom Saturna ozvučio magnetitom; dok je celuloid u petlji prolazio kroz mineralnu željeznu rudu, autorove dlanove, mikrofon i projektor istovremeno, na krhkoj su površini filmskog tkiva ostajali tragovi magnetita, a elektromagnetska prašina proizvodila je zvuk čiji se otisak ujedno vidio na platnu. Umjesto snimke Saturna na revijskoj će izvedbi Sanvincenti sličnom pokusu podvrgnuti snimku planina, s posebnim izvedbenim osvrtom na Kariokinezu kroz filmski "blank" sadržajno nalik onome s kojim su sredinom 1960-ih eksperimentirali Kobia i Heidler."

 

Javno žiriranje prema pravilima UNICA-e, nedjelja, 25.11. 14h Kino Tuškanac [FB event]

Postupak žiriranja  je sljedeći: glasovanje žirija se odvija elektronski, pritiskom na tipku. Zeleno svjetlo znači za, crveno svjetlo znači protiv. Voditelj žiriranja pročita naslov filma te zamoli članove žirija da obrazlože svoj stav. Nakon toga ih pita zaslužuje li film Specijalnu diplomu. Ako se slože, ide se dalje pa ih pita zaslužuje li film Treću nagradu, a ako se i u tome slože, pita ih zaslužuje li film Drugu nagradu. Da bi film dobio Drugu nagradu, mora dobiti najmanje četiri glasa za. Voditelj žiriranja u svakoj rundi otkriva sve glasove žirija istovremeno. Nakon što se odaberu filmovi koji su dobili Drugu nagradu, ide se u novu rundu glasovanja u kojoj se dodjeljuju Prve nagrade. Svaku kategoriju nagrade moguće je dodijeliti za više filmova. Proširena pravila možete pogledati na stranici UNICA-e, a na ovoj poveznici pogledati kako je izgledalo žiriranje na 45. RHFS. 

 

Popratni program

 

Izložba plakata Kinokluba Zagreb 

Izložba je prikaz A3 plakata koje je Dario Dević od 2012. dizajnirao za programske djelatnosti KKZ-a. Poznat uglavnom po svom radu u zagrebačkom krugu nezavisne kulture, Dević je zagovornik infiltracije u redove i radove kulturnih subjekata koje voli i za koje voli raditi, pa je tako ilustrirao i pisao filmske kritike za Zarez, dizajnirao plakate za Živu muziku i sudjelovao u njihovim radijskim emisijama te glazbenim večerima, a Kinoklub (u koji je došao gledati filmove i pobjeći od posla) danas smatra svojim drugim domom i najdražim dijelom svoje karijere.

 

Perspektive – radionica kritike [FB event]

U sklopu 50. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva odvijat će se kratka i intenzivna radionica filmske kritike u sklopu koje će polaznici napisati kritički tekst o odabranom filmu iz natjecateljskog programa jubilarne Revije. Radionica će se odvijati kroz tri praktične sesije dok će na samoj Reviji polaznici pratiti filmski program. Cilj ove mini radionice je ponuditi osnovne alate potrebne za artikulirano i argumentirano pisanje o filmu, ali i skrenuti pozornost na bogatu amatersku produkciju koja obično ostaje ispod radara kritičarskih pera.Termini održavanja radionice su:

22. studenog,  četvrtak, 18.00 - 20.00

25. studenog,  nedjelja, 11.00 - 13.00

26. studenog, ponedjeljak, 18.00 - 20.00

Radovi polaznika bit će objavljeni na web stranici Kinokluba Zagreb, a autor/ica najboljeg osvrta dobit će priliku sudjelovati u tradicionalnoj dvomjesečnoj KKZ radionici filmske kritike i analize. Voditeljica radionice je filmska kritičarka i autorica Višnja Vukašinović. Za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju na ovu mail adresu. Rok za prijave je 21. 11. 2018.

 

TULUM - petak, 23.11., 23h klub Ro & Do [FB event]

Službeni tulum nakon otvaranja 50. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva. Iz bajkovite basne Radio Studenta revijalno izlaze g(dj)-ice Kulzer i Vlajina, vepar i merkat među zagrebačkim brezama i javorolisnim platanama. Iznikle iz Matoševe kabanice, zadojene hladnim Zagorkinim mlijekom oplahnut će podij živim i mrtvim hitovljem domaćih staza i predjela. Selekcija uključuje jugoslavenski groove s debelim okvirima od kornjačevine i mekane synth tlapnje uz koje ćete vibrirati do kasno u noć.  Zaplešite s filmašima uz mirise grada i popijte s njima jednu od vanilije za samoću.

 

Filmski kviz - subota, 24.11. 23h klub Ro & Do [FB event]

Znate li navesti i poredati sve dokumentarce Wernera Herzoga prema njihovim ocjenama s imdb-a, od najmanje do najveće? Hmmm, a onda barem indijske filmove koji su bili nominirani za Oscara? Ni to? Sjajno, jer vas ništa takvog na ovom kvizu nitko neće ni pitati! Sastavljači pitanja Marin Mandir, Ema Dobrota i Lana Brčić sastojke su pronašli u raznim filmskim područjima te od njih smiksali šareni, ali blagi kvizni koktel, namijenjen da vam pomogne da se bolje upoznate i opustite nakon projekcija filmova 50. RHFS-a, a prije negoli zauzmete pozicije na plesnom podiju. Mogu igrati ekipe sastavljene od 2 do 4 igrača, a ako vas ima više, možete igrati, ali ne možete konkurirati za nagrade. Kotizacije nema.  Ekipe se za igranje mogu prijaviti komentarom na zid facebook eventa ili emailom na adresu kkzkviz@gmail.com. Kad završi kviz, nastupaju DJ Grafika i DJ Tehnika. To su pseudonimi visokorangiranih članova Kabineta KKZ-a čiji su glazbeni ukusi šaroliki: od popa, preko elektropopa, pa sve do bubblegum popa i europopa. Stvar će izgledati ovako: vi ćete pokušavati minglati, razgovarati, networkati, a oni će preglasno puštati MTV i MTV2 (za one alternativnije) tipove muzike dok ne odustanete od svog prvotnog nauma i budete primorani nevoljko plesati.

 

 

Raspored projekcija

 

PRVA REVIJSKA PROJEKCIJA, 59'10'', petak 23.11. u 19:00h

USPUTNE PRIČE - O FANATICIMA FILMA

dokumentarni, 6'18'', 2017.

A: Željko Radivoj, Kinoklub Zagreb-sf, Zagreb

 

MJESTO ODAKLE VAM PIŠEM PISMA

dokumentarni, 9'00'', 2018.

A: Nikolina Bodanović, Udruga Restart, Zagreb

 

FLIMFLAM

animirani, 8'00'', 2018.

A: Marko Belić, Ustanova Zagreb film, Zagreb

 

(KONTRA)INDIKACIJE

igrani, 11'11'', 2016.

A: Valentina Lončarić, Kinoklub Zagreb, Zagreb

 

KARTOGRAF

eksperimentalni, 6'10'', 2017.

A: Daria Blažević, samostalni autor, Zagreb

 

TARGET

igrani, 9'04'', 2018.

A: Hrvoje Wächter, samostalni autor, Slavonski Brod

 

NEMOJ DA TI BUDE NEUGODNO

dokumentarni, 9'27'', 2017

A: Tonči Kranjčević Batalić, Tanja Minarik, queerANarchive, Split

 

DRUGA REVIJSKA PROJEKCIJA, 75'14'', petak 23.11. u 21:00h

FORMATIRAN

igrani, 5'15'', 2018.

A: Luka Duvančić, samostalni autor, Velika Gorica

 

3. RUJNA 2015.

dokumentarni, 9'00'', 2018.

A: Sara Jurinčić, Udruga Restart, Zagreb

 

MAJČI

dokumentarni, 50'51'', 2018.

A: Josip Lukić, samostalni autor, Zagreb

 

LEVIATHAN OF DESIRE

eksperimentalni, 5'01'', 2018.

A: Petra Brnardić, samostalni autor, Zagreb

 

PROMJENE

igrani, 5'07'', 2018.

A: Josip Visković, samostalni autor, zagreb

 

TREĆA REVIJSKA PROJEKCIJA, 68''5', subota 24.11. u 16:00h

MASKENBAL

eksperimentalni, 3'28'', 2018.

A: Petra Brnardić, samostalni autor, Zagreb

 

SANDRA I MARINA

igrani, 25'42'', 2018.

A: Igor Jelinović, Blank_filmski inkubator, Zagreb

 

MARMONTOVA

eksperimentalni, 2'16'', 2017.

A: Nikolina Pilić, PUNKT, Zagreb

 

KAKO JE TANJA OSTALA SAMA

dokumentarni, 9'08'', 2018.

A: Sidorov Mia, Udruga Restart, Zagreb

 

M.OCEAN

eksperimentalni, 9'00'', 2016.

A: Tonči Bakotin, samostalni autor, Kaštel Sućurac

 

ŠTA SKUVA' ĆU IZIST

dokumentarni, 13'39'', 2018.

A: Petar Vukičević, samostalni autor, Žrnovnica

 

GESTA ZA SISAK

eksperimentalni, 4'57'', 2016.

A: Katerina Duda, PUNKT, Zagreb

 

ČETVRTA REVIJSKA PROJEKCIJA, 69'46'', subota 25.11. u 18:00h

OTOK MURTER, HRVATSKA

dokumentarni, 14'13'', 2018.

A: Jakov Torić, samostalni autor, Tisno

 

DOMA ZA BOŽIĆ

dokumentarni, 30'53'', 2018.

A: Tomislav Đurinec, samostalni autor, Varaždin

 

BEAUTIFOOL ERORR

eksperimentalni, 2'03'', 2017.

A: Marija Lučić, samostalni autor, Našice

 

PERFORACIJE/PERFORATIONS

animirani, 9'28'', 2018.

A: Slobodan Tomić, samostalni autor, Split

 

DEČKI

igrani, 9'25'', 2018.

A: Borna Zidarić, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb

 

REMIZA

dokumentarni, 9'00'', 2018.

A: Aron Kovačić, Udruga Restart, Zagreb

 

P4RAN01A

eksperimentalni, 3'46'', 2018.

A: Stella Hartman, Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić

 

PETA REVIJSKA PROJEKCIJA, 61'27'', subota 24.11. u 21:00h

RIBE, RIBE, KOST

eksperimentalni, 2'53'', 2018.

A: Željko Radivoj, Kinoklub Zagreb-sf, Zagreb

 

NA VODI

igrani , 15'02'', 2018.

A: Filip Lozić, samostalni autor, Zagreb

 

PARANOJA PARANOJE

animirani, 4'34'', 2018.

A: Katarina Jukić, Ustanova Zagreb film, Zagreb

 

SVAKI DAN SE RODI NOVI MUSTANG

dokumentarni, 24'37'', 2018.

A: Jozo Schmuch, samostalni autor, Zagreb

 

FURY

animirani, 4'21'', 2017.

A: Katrin Novaković, samostalni autor, Zagreb

 

SVAKI DAN POSLIJE OSAM

igrani, 10'00'', 2018.

A: Filip Zadro, samostalni autor, Zagreb

Prijatelji