#Radionice

PROŠIRENO KINO: DVORIŠTA

-16/05/2022-

 

Prošireno kino (Expanded cinema) je termin koji označava audiovizualnu projekciju performativnog karaktera, čiji su elementi dijelom unaprijed smišljeni, a dijelom improvizirani na licu mjesta. Izvedba je site specific,odnosno njen završni izgled usko je povezan s arhitekturom prostora u kojem se izvodi. Sam proces izvedbe ne skriva se od publike kao u klasičnoj filmskoj projekciji u kinu, već se izvedbeni materijali nalaze u publici, s umjetnikom, čime projekcija postaje performativnog karaktera.

 

Radionica je masterclass multimedijalnog umjetnika - Ivana Marušića Klifa. Kroz radionicu koja će se odvijati dva puta tjedno, Klif će prenositi svoje praktično stručno znanje od programiranja preko scenskih instalacija do izvedbe i performansa uz opremu koju aktivno koristi.

 

Polaznici će izvesti svoj završni rad u dvorištu Kinokluba Zagreb. Referirajući se i na aktivnosti stanara u zagrebačkim gradskim dvorištima, koja su ograđena okolnim zgradama, u prošlosti su bila mjesta aktivnog druženja i susreta stanara. Tamo su se primjerice odvijala i skupna gledanja televizijskog sadržaja, filmovi, sportska događanja ili vijesti. Danas su ti prostori većinom zapušteni, te i zaboravljeni od stanovnika grada, i skrivaju mnoge neispričane priče.

 

Cilj ove radionice je iskoristiti inovativni potencijal polaznika koji film doživljavaju izvan okvira, koji mu je kadrom nametnuti. Namijenjen je za polaznike koji su željni istraživanja i eksperimentiranja s tehnologijom kreirajući nove audio-vizualne senzacije izvan projekcijske dvorane u službi pričanja filmskih priča. Od polaznika se očekuju da budu redoviti u dolascima i posjeduju laptop sa instaliranim funkcionalim Adobe Premierom te vladaju znanjem montaže u istom programu.

 

Za prijavu je potrebno poslati razrađenu ideju te kratku biografiju s pretpostavkom da autor_ica iza sebe ima nekoliko završenih filmova.

 

Prijave su otvorene do 27.05., a početak radionice je 30.5.

Broj polaznika je ograničen na 6.

 

Radionica će se odvijati svaki ponedjeljak i četvrtak od 19-22h.

 

Raspored radionice je:

 

Ponedjeljak 30.5.

Četvrtak 2.6.

Ponedjeljak 6.6.

Četvrtak 9.6.

Ponedjeljak 13.6.

Petak 17.6. proba

Subota 18.6. prezentacija 

 

Prijatelji