#Radionice

Psiho, drama ‘22

-20/10/2022-

 

 

“Psiho, drama” je napredna radionica Kinokluba Zagreb. Voditeljica je Jasna Jasna Žmak, a rok za prijave je 5. studeni 2022.

 

Svaki kreativni proces, aktivira cijeli niz psiholoških mehanizama koji se upliću u svaki korak stvaranja, ponekad ga obogaćujući, ponekad kočeći. Od glasa unutarnjeg kritičara do kreativne blokade, od nedostatka inspiracije do pritisaka očekivanja, od radosti suradničkih procesa do njegovih prepreka, kreativno stvaranje podrazumijeva susret sa određenih aspektima naše osobnosti s kojima se ponekad, zbog njihove “neuhvatljivosti”, teško hvatamo ukoštac.

 

U okviru ovog radioničkog ciklusa pozabavit ćemo se upravo tim aspektima naše kreativnosti i to uz pomoć psihodramskih tehnika. Psihodrama je edukativni i terapijski pravac koji se bazira na ideji da su naši identiteti kompleksne i dinamične formacije satkane od niza uloga koje igramo u različitim životnim situacijama i koje u nama međusobno komuniciraju, ponekad tako da se međusobno nadopunjuju, ponekad tako da se svađaju. U psihodrami se pomoću akcijskih metoda istražuju različiti aspekti naših odnosa sa samima sobom i sa svijetom oko nas i to tako da se – stavljaju na scenu.

 

Tijekom ovog ciklusa tako ćemo imati prilike da s našim kretivnim blokadama porazgovaramo, bolje ih upoznamo i, možda, promijenimo neke dijelove odnosa s njima. Probat ćemo, osim toga, sjesti na različite kritičarske stolice, istražiti kako je biti “dobar”, a kako “loš” kritičar i ispitati postoji li treći put između ta dva pola. Nakon tog “obračunavanja” s tuđim komentarima i kritikama, posvetit ćemo se i glasovima naših unutarnjih kritičara koji često znaju biti mnogo grublji i neugodniji od onih vanjskih. Nadalje, istražit ćemo mehanizme koji se nalaze u pozadini naših očekivanja i načine kako se nosimo s njima te ispitati koje su perspektive za bolju međusobnu suradnju između nas i naših očekivanja.

 

Ciklus radionice “Psiho, drama” sastoji se od ukupno četiri modula koji će se održavati jednom tjedno, u sljedećim terminima:

utorak, 8. studenog, 18 – 20h

utorak, 15. studenog, 18 – 20h

utorak, 22. studenog, 18 – 20h

utorak, 29. studenog, 18 – 20h

 

Sudjelovati mogu svi članovi Kinokluba i autori koji se bave nekim oblikom kreativnog rada: pisanjem, snimanjem, montažom, režijom... Za sudjelovanje nije potrebno nikakvo prethodno predznanje, samo spremnost na rad. Radionica je besplatna, a održavat će se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Maksimalan broj polaznika je šest, a voditeljica će odabrati prvih šest polaznika koji se prijave.

 

Zainteresirani polaznici mogu se prijaviti do 5. studenog na radionice@kkz.hr.

 

Za prijavu je potrebno poslati:

- kratko pismo motivacije;

- još kraći CV.

 

O voditeljici

Jasna Jasna Žmak radi kao dramaturginja, scenaristica i spisateljica, na filmu i u izvedbenim umjetnostima. Vodila je brojne radionice, između ostalog i onu scenarističku u Kino klubu Zagreb. Od 2012. predaje na odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Apsolventica je psihodramske psihoterapije pri zagrebačkom Centru za psihodramu.

Prijatelji