#Kritika

RadhaMUS Prime

-09/02/2021-

RadhaMUS Prime

The Forty-Year-Old Version, Radha Blank, 2020.

 

Zabavna komedija iz perspektive crne, pretile žene iz New Yorka s izvrsnim soundtrackom i nezaobilaznim razvodnjavanjem!

 

Američka dramaturginja i scenaristica Radha Blank svojim je redateljskim prvijencem The Forty-Year-Old Version prikazala sjaj i bijedu kreativne krize. Snimljen u crno-bijeloj tehnici, čime je samo pojačana njujorška atmosfera, Radha je igrala samu sebe u autobiografskoj komediji o neuspješnoj scenaristici, nekad velikom potencijalu kazališne scene, koja se pred 40-tu godinu muči da reanimira karijeru i postavi predstavu.

Da bi se to dogodilo mora pristati na kompromise koji će kompromitirati velebnost i dosljednost njene produkcije. Ili će raditi niskobudžetnu predstavu u etničkom kazalištu pretencioznog afroameričkog producenta ili kod jednako pretencioznog, ali bogatog bijelca napraviti predstavu s puno prepravaka - na rasnoj osnovi. Radha u jednom trenutku pukne i shvati da je možda repanje niša u kojoj će se napokon moći dosljedno i beskompromisno izraziti.

Odluči pisati pjesme iz perspektive 40-godišnje crnkinje u New Yorku, o svome metabolizmu, libidu i rasističkim zahtjevima bjelačke publike da gledaju samo tužne i nesretne priče o crncima mučenicima. I pjesme su joj dosta smiješne, kao što su smiješne i fore, šale te likovi kojima se okružila, pa sam se više puta naglas nasmijao.  Ta je komedija najveći atribut filma. Ipak, ona se dotiče i teme percipiranja uspjeha te zahtjevima okoline koji kompromitiraju umjetničku dosljednost na putu do istog. Iako potreban za građenje tkiva scenarija, taj aspekt je bio malo otrcan, ali šta da se radi.

Nezaobilazni ljubavni momenti i trenuci koji diraju u srce malo su razvodnili film koji je unatoč tome vrlo dobar i zabavan. Nadao sam se da će epizoda s repanjem biti nešto više od popratnog sloma živaca, razlog za otkantati bjelački masakr njene predstave i stvarnu reanimaciju karijere, ali nije. Predstava je postavljena i umjesto da se, kao u originalu, radi o crnom paru maloprodajnika koje uništi gentrifikacija, fokus je prešao na bjelkinju kojoj treba sojino mlijeko. Radha se na pretpremijeri odriče adaptacije motivacijskim freestyleom i tako ostane dosljedna sama sebi. Iako na trenutke slab, The Forty-Year-Old Version je i dalje dobra komedija, idealna ako želite opustiti mozak dok ste skriveni ispod neke dekice.


 

Lucian Mirdita

 

Tekst je nastao na radionici Filmske kritike i analize održane u Kinoklubu Zagreb.

Prijatelji