#Radionice

Radionica Skica, proba, igra ‘20

-29/09/2020-

 

Radionica “Skica, proba, igra” postavlja pred polaznike unaprijed određene zadatke usmjerene na promatranje slika i fotografija iz povijesti umjetnosti. Za primjere se koriste figurativne slike od Baroka preko različitih stilskih pravaca do radova suvremenih autora. Promatraju se također apstraktne kompozicije, od geometrijskih do lirskih, kao i konceptualni radovi, performansi i fotografije te se uz pomoć njih konstruira narativ.

U samom nazivu radionice “Skica, proba, igra” – možemo izdvojiti tri slična principa gdje su u glavnom fokusu procesi. Skica je zapis određene umjetničke zamisli u glavnim crtama te je vezana za likovnu umjetnost, ali je ujedno i književnoteorijski pojam za malu proznu formu nalik na kratku priču. Proba je pak pojam koji opisuje dramski proces pripreme - traženja. Dok je igra pojam koji se danas vrlo široko primjenjuje u društvenim i humanističkim znanostima, no mora imati jasno postavljena pravila s kojima sudionici moraju biti upoznati.

Promatranje je aktivni čin gledanja koji već u samom startu uključuje prepoznavanje priče. Naime ne možemo vidjeti cijelu sliku odjednom, već fokusiramo i lutamo pogledom po slici gradeći cjelinu. Pritom nije tajna da svatko od nas dok gledamo istu sliku - gleda i vidi drugačije.

U radionici kroz sedam zadataka polaznici osvještavaju svoje individualne perspektive i autorske afinitete te kroz svoja istraživanja, stvaraju skice, probavaju i traže, igrajući se s pravilima kreiranju priče sve do samog filma u konačnici. Slika tj. fotografija je samo polazišna točka koja osvještava proces gledanja kao proces razmišljanja.

Za prijavu na radionicu potrebno je poslati video koji uključuje dva kadra u trajanju od maksimalno jedne minute na mail radionice@kkz.hr do 12.listopada 2020. Broj polaznika je ograničen na 6.

Radionica će započeti 21. listopada 2020. i trajat će do 9. prosinca 2020., a termini održavanja će biti srijedom od 19-21h.

Voditelj radionice je Tomislav Šoban

2004. Diplomirao je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2020. diplomirao je filmsku i TV režiju smjer: igrani film na Akademiji dramske umjetnosti. Režirao je nekoliko kratkih igranih filmova među kojima : Krhko (2019), Otac (2018), Nije odgoj (2017), Kako je Iva otišla 16. rujna 2016. (2016), Polufinale (2014) su bili prikazivani na raznim festivalima. Također je autor kratkih eksperimentalnih filmova (Kraj (2015), Najmanji (2013)...) koji su također gostovali na mnogim filmskim festivalima. Od 2009. aktivan je član Kinokluba Zagreb, a od 2018. predsjednik udruge.

Prijatelji