#Ostalo

Raspored radionica Kinokluba Zagreb

-31/03/2022-

Dobrodošli u Kinoklub Zagreb!

U tablici i opisima ukratko ćemo predstaviti radionice koje planiramo realizirati tokom 2022. godine. Radionice su prvenstveno namijenjene članovima Kinokluba Zagreb, kao i amaterskim i profesionalnim filmašima i autorima, koji to mogu postati kada realiziraju film na nekoj od radionica ili samostalnoj produkciji, koristeći pri tome opremu Kinokluba.

Sve radionice, osim Filmske škole besplatne su za sve polaznike. Po završetku filmske škole autori postaju doživotni članovi Kinokluba Zagreb te time imaju pravo besplatno koristiti opremu Kinokluba Zagreb, kao i prostore za montažu.

Pa krenimo redom. Na dnu teksta nalazi se i kalendarski prikaz. 

Početnička razina radionica namijenjena je polaznicima koji još nisu imali prilike realizirati film i/ili su tek završili Filmsku školu i kreću u svoju prvu autorsku filmsku avanturu. Od polaznika Filmske škole se ne očekuje predznanje, dok se na ostalim početničkim radionicama pretpostavlja da znate osnove pisanja, montaže, snimanja i režije koje ste naučili u Filmskoj školi te ste motivirani dalje nadograđivati svoje zanatske i autorske vještine.

Srednja razina radionica namijenjena je polaznicima i filmskim autorima koji samostalno koriste kameru i program za montažu te mogu kritički promišljati i konstruktivno doprinositi vlastitom radu i grupnoj dinamici. Radionice su uglavnom praktičnog tipa uz Filmsku čitanku kao kombinaciju teorije i povijesti, te nadopunjuju znanje stečeno na Filmskoj školi, šireći polje vještina i filmskih izazova kroz praktičan rad.

Napredna razina radionica izaziva i potiče polaznike na igru i istraživanje, autorsko promišljanje i refleksiju kroz vlastiti i tuđi rad, rušenje granica između filmskih rodova i žanrova te konstruktivan feedback. Od polaznika se očekuje visoka motivacija i samostalno korištenje opreme za snimanje i montažu kao i prethodno iskustvo u realizaciji autorskog filma, spremnost na inovativan pristup i promišljanje, grupnu dinamiku i kritičko komentiranje vlastitog i tuđeg rada. Vrlo često sami polaznici kasnije kreiraju i postanu mentori radionica.

*Radionice sa zvjezdicom označene su tako jer su to radionice intenzivnog tipa: one dakle traju po nekoliko dana u komadu ili se održavaju samo 4 puta, (za razliku od ostalih naprednih radionica koje u prosjeku traju 6-8 tjedana, jednom do dva puta tjedno)

NAPOMENA:Kinoklub Zagreb zadržava pravo izmjene i otkazivanja programa radionice, kao i organiziranje drugih, u godišnjem budžete neplaniranih programa i aktivnosti.

 

POČETNIČKA RAZINA

 

FILMSKA ŠKOLA

Filmska škola Kinokluba Zagreb dvomjesečna je radionica za početnike u svijetu filma na kojoj možete steći temeljna znanja o pisanju scenarija, režiji, snimanju, filmskoj rasvjeti i montaži.Tijekom pandemije koronavirusa, radionica se većim dijelom odvija online, putem platforme Zoom, a samo manji dio (pet praktičnih satova) održava se uživo, u manjim grupama, u prostorijama Kinokluba.

Na online radionici upoznat ćete se s principima autorskog filmskog stvaralaštva u okviru Kinokluba Zagreb, naučiti osnove režije, pretočiti svoje ideje u scenarije, a potom se upoznati s osnovama kamere, rasvjete i snimanja i samostalno snimiti i montirati svoj prvi kratki film – naravno, pod budnim okom naših mentorica. Vaš film je ujedno završni rad, to jest ispit koji ćete zasigurno položiti, preuzeti diplomu i postati doživotnim članovima Kinokluba Zagreb. Članstvo omogućuje besplatno korištenje svih resursa kluba poput filmske opreme, montaže, prostora, konzultacija i pomoći pri festivalskoj distribuciji filmova. Članovi također imaju pravo besplatno pohađati sve napredne radionice kluba, o kojima više možete saznati OVDJE, kao i sudjelovati u programima i aktivnostima Kinokluba Zagreb te predlagati nove. 

 

PREDAVAČI I MENTORI

pisanje scenarija i režija: Lana Kosovac

snimanje i rasvjeta: Dubravka Kurobasa

montaža: Ivana Perčinlić

snimanje zvuka: Dino Ljuban
 

KADA SE ODRŽAVA I KOLIKO TRAJE?

Filmsku školu organiziramo tri puta godišnje – u listopadu, veljači i travnju. Škola traje dva mjeseca, a predavanja se održavaju u večernjim satima utorkom i četvrtkom. 

KOLIKO KOŠTA I KAKO SE PRIJAVITI?

Uvjet pohađanja Filmske škole je uplata jednokratne i doživotne članarine u klubu u iznosu 800 kuna. Najavu termina održavanja Filmske škole objavljujemo na našem webu i Facebooku, a prijave i pitanja možete poslati voditeljici Filmske škole Lani Brčić na filmskaskola@kkz.hr. Za upis je potrebno ispuniti obrazac koji voditeljica škole šalje prijavljenima uoči upisa.

 

CRASH COURSE

Voditelj: Dražen Žerjav

Vrijeme Održavanja Radionice: 4 puta tijekom 2022. godine

Mjesto Održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: ovisno o broju prijava

 

Ova brzinska radionica zamišljena je u formi instrukcija o  opremi koja je dostupna članovima Kinokluba. S ciljem da se ponove osnove nadopune znanja o tehnici, radionica je otvorena svim članovima KKZ-a. Cilj je izbjeći lako uklonjive pogreške kod snimanja i/ili montaže te preduhitriti vlastitu frustraciju oko istih. Ovisno o modulu, a svaki puta u trajanju od dva sata polaznici će imati priliku poslušati uvodi praktično riješit isvoje nedoumice upomoć mentorate mu postavitikonkretnapitanjaitehničke dileme s kojima se susreću u radu na svojim filmovima.

Na radionici će se ponoviti osnovne postavke funkcije fotoaparata, handycama i stativa, korištenje audio snimača osnove rada u programima za digitalnu montažu (Premiere Pro).

Radionice će Imati sljedeće module:

1. osnove korištenja video opreme (fotoaparat, kamera, stativ, monopod)

2. osnove korištenja audio opreme (zoom, bubica, shotgun, pecaljka)

3. osnove korištenja programa za montažu (importanje, tips and tricks montaže, exportanje)

4. osnove korištenja rasvjete

 

 

MALA FILMSKA FORMA

Voditelji: Kristina Kumrić, Ivana Perčinlić, Luka Tokić, Danijel Brlas, Luka Matić, Dražen Žerjav

Vrijeme održavanja radionice: ožujak – svibanj 2022., jednom tjedno i vikendom

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: do max. 20 polaznika, svaka grupa sa zasebnim mentorom/icom

 

Cilj ove radionice jest da polaznici uz mentorsku pomoć samostalno naprave svoj prvi autorski film. Radionica se bazira na razradi pojedinačnih ideja i njihovoj realizaciji. Rod i žanr filmova su slobodan izbor, dok pridjev “mala” u naslovu sugerira da se rade kratki

filmovi. U sklopu radionice gledat će se analizirati razni primjeri filmova, kako bi se olakšalo razumijevanje filma i njegova izrada te poticati polaznike na odmak od klasičnog, ustaljenog filmskog stvaranja i razvoj autentičnog autorskog izričaja. Polaznici za vrijeme

radionice samostalno pripremaju, snimaju imitiraju svoje filmove, a KKZ imosimpodrške voditelja/mentora pruža i podršku profesionalnih filmskih djelatnika u vidu asistenture pri snimanju i montaži.

 

Dosadašnja praksa ove radionice rezultirala je zanimljivim kratkim filmski formama u rodu dokumentarnog, eksperimentalnog i hibridnog filma, potičući polaznike na širinu razmišljanja i pristupa filmskom stvaranju te međusobnoj suradnji. Ovakav tip radionice namijenjen je prvenstveno novim polaznicima programa kluba odnosno onima koji su završili program početničke Filmske škole te imaju potrebu dalje istraživati filmski mediji učiti kroz vlastiti autorski rad. Po završetku radionice i nakon montaže, polaznici na javnoj projekciji prikazuju svoje radove. Mnogi od filmova s ove radionice kasnije se redovito prikazuju po festivalima u hrvatskoj i inozemstvu.

 

FILMSKA ČITANKA

Moderatorica: Višnja Vukašinović, suvoditelj Bartol Babić Vukmir

Vrijeme održavanja radionice: rujan 2022.

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: ovisno o broju prijava

 

Filmska čitanka 2022. odvijat će se pod nazivom Prizori za pamćenje i sastojat će se od besplatnih javnih predavanja filmologa i teoretičara koja će se baviti jednim jedinim prizorom iz filma po njihovom odabiru. Predavanja će biti popraćena javnom diskusijom.

 

SREDNJA RAZINA

 

PROCES

Voditeljica: Anita Čeko

Vrijeme održavanja radionice: travanj 2022.,

Mjesto održavanja: Kuća Klajn, Klanjec

 

Postoje priče koje “samo mi možemo (moramo) ispričati” i upravo zato radionica Proces ima ideju poticati i ohrabriti autorsku raznolikost i jedinstvene autorske glasove. Jednom kad se naglasi pred grupom artikuliraju naši skriveni procesi i kreativne dvojbe vezane za projekt do kojeg nam je stalo, stvaralački čin postaje lakši i autentičniji. Svaki polaznik u prijavi dostavlja scenarij / detaljan treatment / grubi šnit filma na kojem želi raditi na radionici te jezgrovit popis pripadajućih stvaralačkih dilema i pitanja vezanih za prijavljeni projekt. Zamišljeno je da filmska ideja s kojom se polaznici prijave na početku, tijekom radionice postaje što autentičnija i originalnija, a da autor stječe veće povjerenje u vlastite stvaralački put i sposobnosti. Kroz četverodnevni intenzivni rad u grupi, polaznici dodatno razvijaju vlastitu filmsku ideju (pr. konkretni scenarij bez obzira na filmski rod i vrstu / verziju svojeg film na kojem rade) s kojom su se prijavili to na način da joj prilaze još bliže, autentičnije i hrabrije kroz razne vježbe (pr. kroz crtanje, slobodne i grupne asocijacije, fotografiranje, vizualizacije, prisjećanje kreativnih akcija impulsa kroz odrastanje, korištenje tijela, glasa, glazbe, rekvizite prostora, itd.) Od polaznika se očekuje da dokumentiraju svoj proces kroz dnevnik procesa. Paralelno će raditi i na svojoj filmskoj ideji koja će doživjeti značajan pomaktijekom radionice (ideja je da postaneš iskrenija, hrabrija i  time originalnija).  Nakon intenzivne grupne radionice, polaznici će imati dva tjedna za dodatnu implementacij u usvojenog i doradu svoje filmske ideje te pripremu za grupni follow up na kojem u grupi zaključujemo proces. Po završetku, polaznici će javnosti predstaviti svoj proces (dnevnik) i / ili svoju filmsku ideju koja je spremna za realizaciju / finalizaciju / konkretan daljnji rad. 

 

 

FILMSKA KRITIKA I ANALIZA

Voditeljica: Višnja Vukašinović Pentić

Vrijeme održavanja radionice: lipanj - srpanj 2022.

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: 8 polaznika

Cilj dvomjesečne radionice filmske kritike i analize je osposobiti polaznike za pisanje kraćih filmskih kritika te im ponuditi korisne alate za filmsku analizu. Polaznici će tradicionalno činiti žiri kritike na Gledalištu KKZ-a, godišnjoj reviji filmske produkcije kluba, a najbolji radovi nastali na radionici bit će objavljeni u časopisu Zapis i na webu KKZ-a. Rad će se paralelno odvijati na dva plana – pisanje vlastitih tekstova te analiza filmskih kritika profesionalaca. Polaznici će biti dužni za vrijeme trajanja radionice usavršiti tekst s kojim su primljeni te napisati još jedan tekst iste dužine te jedan duži tekst. Radionica će se odvijati kroz ukupno deset dvosatnih sesija jednom tjedno u listopadu i studenom 2022.

 

PSIHO, DRAMA

Voditeljica: Jasna Jasna Žmak

Vrijeme održavanja radionice: studeni 2022., jednom tjedno

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: 6

 

Većina naprednih radionica omogućava članovima da se na kreativan i praktičan način izraze kroz medij filma no postoje i određeni elementi kreativnog procesa kojima se, u okviru uobičajenih radionica, polaznici polaznici ne mogu ili jednostavno ne stižu baviti. Svaki kreativni Proces, naime, aktiviracijelinizpsihološkihmehanizama koji se upliću u svaki korak stvaranja, ponekad ga obogaćujući, ponekad kočeći. Od glasa unutarnjeg kritičara do kreativne blokade, od nedostatka inspiracije do pritisaka očekivanja, od radosti suradničkih procesa do njegovih prepreka, kreativno stvaranje podrazumijeva susret određenim aspektima naše osobnosti s kojima se ponekad, zbog njihove “neuhvatljivosti”, teško hvatamo u koštac. U okviru ove intenzivne radionice polaznici će se pozabaviti upravo tim aspektima ljudske kreativnosti i to uz pomoć psihodramskih tehnika.

 

FILMSKI DOKUMENTARIZAM

Voditelji: Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić

Vrijeme održavanja radionice: travanj - svibanj 2022.., jednom tjedno

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: 6

 

Radionica autorskog dokumentarnog filma namijenjena je naprednim polaznicima autorima Kinokluba Zagreb koji će kroz 10 termina razraditi, pripremiti i samostalno realizirati kratki dokumentarni film do 7 minuta, istražujući kroz niz nametnutih kreativnih izazova temu s kojom su se prethodno prijavili. Naglasak je na kreativnom promišljanju onoga ispred kamere te upotrebi filmskih izražajnih sredstava na nesvakidašnji, eksperimentalan način. Ova radionica ima dva voditelja, nagrađivane filmaše Sunčicu Anu Veldić i Zorka Sirotića koji će svojim moderiranjem i mentoriranjem svakog pojedinog projekta izazivati autore da pronađu svoj autorski glas i prošire ustaljene granice filmskog promišljanja i očekivanja. Dinamika radionice od polaznika traži predznanje snimanja i montaže a finalni produkt jest kratki dokumentarno-eksperimentalni film svakog polaznika koji se naknadno javno prezentira projekcijom u Kinoklubu, a vrlo moguće nastavljaju živjeti i po revijama i festivalima eksperimentalnog i dokumentarnog filma, poput nagrađivanog filma “Plejade” autorice Mateje Zidarić, nastalog baš na ovoj radionici.

 

NAPREDNA RAZINA

 

MONTAŽNI LABORATORIJ

Voditeljica: Iva Gavrilović

Vrijeme održavanja radionice: tokom cijele godine, jednom mjesečno

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: moguće se prijaviti na svaki od modula

 

Montažni laboratorij je godišnji radionički program koji se odvija jednom mjesečno.

Autori koji se prijavljuju moraju biti već u procesu montaže filma, vođeni motivacijom da svoj rad postave na višu kreativnu razinu. Cilj je da se kroz zajedničko gledanje radova i razgovor među polaznicima dolazi do sugestija za daljnji razvoj filma. Polaznici potom nastavljaju samostalno raditi u montaži te se mogu prijaviti svaki mjesec ponovno ili po potrebi.

Radove koje je moguće prijaviti su eksperimentalne i dokumentarne prirode, esejistički i osobni filmovi, filmovi koji istražuju granice filma i medija općenito. Radionica nije namijenjena početnicima, već autorima koji su do sada realizirali barem jedan film. Od polaznika se tokom radionice očekuje kreativni pomak u fazi postprodukcije to jest od montaže prema finalu samog filma.

 

TI, JA I CHANTAL

Voditelji: Iva Gavrilović, Mario Kozina

Vrijeme održavanja radionice: ožujak – svibanj 2022.

Mjesto održavanja: Kino Kinoteka

 

Kinoklub Zagreb i kino Kinoteka pokrenuli su „Ti, ja i Chantal“, naprednu filmsku radionicu tokom koje će filmski autori osmisliti i realizirati kratkometražni film u dijalogu s opusom legendarne filmske autorice Chantal Akerman.

Sudjelovanje u radionici uključuje redovito posjećivanje projekcija, sudjelovanje na filmskim analizama te tjedne zadatke, u kojima će se istraživati pojedine teme iz Akermanina opusa, s ciljem realiziranja vlastitog autorskog filma. Voditelji radionice su filmska autorica Iva Gavrilović i Mario Kozina, voditelj filmskih programa u Kinoteci. Rezultat radionice su autorski filmovi koji će se prikazati na Gledalištu Kinokluba Zagreb u svibnju 2022. Tokom radionice svi polaznici imaju osiguran i besplatan ulaz na sve projekcije u sklopu ciklusa u Kinoteci.

 

NISAM OD JUČER III: SANJANJE

Koordinatorice radionice: Dalija Dozet, Iva Gavrilović, Višnja Vukašinović

Gostujući predavači: teoretičar i povjesničar filma, psiholozi, povjesničari umjetnosti

Vrijeme održavanja radionice: svibanj– listopad 2022.

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: do 25 filmskih amatera i profesionalaca

 

Cilj je ove radionice je okupiti (amaterske i profesionalne) filmaše koji će tijekom teorijskih predavanja i projekcija, kreativnog rada produkcijske faze napraviti autorske filmove inspirirane mogućnostima filmskog medija da izrazi logiku sna i sanjanja. Naslanjajući se na autorske radove iz gotovo stogodišnje produkcije Kinookluba Zagreb te bogatu tradiciju avangardnog i eksperimentalnog filma, radionica potiče autore da na suvremeni način odaju hommage filmovima velikana autorskog filma (Gotovac, Pansini, Ivančić Itd.).  Ovo izdanje radionice fokusirano je na proces sanjanja kao podsvjesnog doživljaja vlastitog unutrašnjeg i vanjskog svijeta koji se isprepliću prilikom svakog kreativnog procesa. S tim uporištem, kroz primjere i samostalan rad autora istražuje se kojim izražajnim sredstvima, principima sličnosti i različitosti stvarnosti naspram snova funkcionira i filmski jezik te sam proces razrade kratkog autorskog filma bilo kojeg roda.

Radionica je podijeljena u nekoliko cjelina:

I. Otvorene projekcije i analiza primjera različitih filmskih vrsta i rodova koji na nekinačin problematiziraju/ili prikazuju snove: bilo kroz način na koji tretiraju narativi režijske poetike, bilo da se naslanjaju nekom povijesnom kanonu koji je specifičan po odabiru načina izlaganja filmske strukture.

II. Predavanja teoretičara i znanstvenika koji se temi istraživanja obraćajuiz svoje perspektive a  autorima predstavljaju primjere iz prakse, različite pravce i djelovanja u poljima filmske i drugih umjetnosti znanosti. Cilj predavanja spomenutih predavača je kreativno interpretiranje sadržaja i forme odabranih filmova i filmskih strujanja, postavljajući ih u različite kontekste, osvještavajući tako polaznicima imaginarni prostor slobode stvaralaštva koji se želi potaknuti.

III. Nakon ciklusa predavanja i projekcija, polaznici tijekom ljeta samostalno nastavljaju rad na svojim filmovima, da bi se u rujnu 2022. okupili na projekciji grubih rezova uz konstruktivne komentare kolega polaznika, a u listopadu i na javnoj projekciji dovršenih filmova u KKZ-u.

 

MODULARNI FILM

Voditelj: Vladislav Knežević

Vrijeme održavanja radionice: lipanj 2022. (uvodno predavanje i prijave)

rujan 2022. - listopad 2022., jednom tjedno

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: 7

 

Namjera radionice je ukazati na potencijale, mogućnosti i različite specifične aspekte autorskog pristupa audiovizualnim medijima. Od polaznika se očekuje motivacijski tekst od jedne kartice, vizualni ili audio materijali u bilo kojoj dostupnoj tehnici [ crteži, skice, fotografije, kolaži, video skice, zvukovi, semplovi..] Očekuju se promišljeni i elaborirani prijedlozi koji imaju potencijal za razvoj krozradionicutemogućnostfinalizacije filma, animacije, manipulacije videom u živo i slično. Radionica je podijeljena na praktični teorijski dio. Teorijski dio koncipiran je da ukaže na paralelnu, “ drugu kinematografiju”, eksperimentalni film , alternativni film , videoumjetnost…..Polaznici će dobiti uvid u filmska ostvarenja u periodu od ranog filma s početka XX. stoljeća do suvremene produkcije, s naglaskom na one koji ukazuju na nove estetike i načine artikuliranja sadržaja, koji će ih dodatno motivirati za samostalan rad i istraživanje.

Rezultat radionice je takozvani modularni film u kojem svaki polaznik sudjeluje sa svojim radom u dužem radu koji se po dogovoru različito konfigurira kao cjelina. Namjera nije stvaranje forme omnibusa već izrazito otvorenog filmskog konstrukta koji se može dodavati, oduzimati, preslagivati ovisno o želji pojedinog autora. Naravno, svaki film može imati svoj “ autonomni život” i prezentirati se i samostalno. Tokom radionica, namjera je povezati filmske autore sa stvarateljima eksperimentalne, impro i elektroničke glazbene scene i postaviti jedan sinergijski kreativan odnos koji može stvoriti dodatnu kvalitetu u ostvarenim radovima. Završni radovi, ovisno o formi (u živo ili projekcija) prezentiraju se na javnoj projekciji u Kinoklubu Zagreb. 

Uvod u radionicu održat će se sredinom lipnja 2022.,te se nakon uvoda svi potnecijalni polaznici mogu prijaviti sa svojom idejom koju planiraju razrađivati tijekom radionice, najesen.

 

 

PROŠIRENO KINO: DVORIŠTA

Voditelj: Ivan Marušić Klif, asistent: Tomislav Šoban / Iva Gavrilović
Vrijeme održavanja radionice: lipanj i srpanj 2022.
Mjesto održavanja: dvorište Kinokluba Zagreb
(tajništvo, foaje ili projekcijska dvorana samo u slučaju kiše)
Planirani broj polaznika: 6 max.

Prošireno kino (expanded cinema) je termin koji označava audiovizualnu projekciju performativnog karaktera, čiji su elementi dijelom unaprijed smišljeni, a dijelom improvizirani na licu mjesta.Izvedba je site specific, odnosno njen završni izgled usko je povezan s arhitekturom prostora u kojem se izvodi.Sam proces izvedbe ne skriva se od publike kao u klasičnoj filmskoj projekciji u kinu, već se izvedbeni materijali nalaze u publici, s umjetnikom, čime projekcija postaje performativnog karaktera.

Radionica je masterclass multimedijalnog umjetnika - Ivana Marušića Klifa. Kroz radionicu koja će se odvijati jednom tjednom u lipnju i srpnju 2022.Klif će prenositi svoje praktično stručno znanje od programiranja preko scenskih instalacija do izvedbe i performansa uz opremu koju aktivno koristi.

Polaznici će izvesti svoj završni rad u dvorištu Kinokluba Zagreb. Referirajući se i na aktivnosti stanara u zagrebačkim gradskim dvorištima. Koja su su ograđena okolnim zgradama, u prošlosti su bila mjesta aktivnog druženja i susreta stanara.

Tamo su se primjerice odvijala i skupna gledanja televizijskog sadržaja, filmovi, sportska događanja ili vijesti. Danas su ti prostori većinom zapušteni, te i zaboravljeni od stanovnika grada, i skrivaju mnoge neispričane priče.

Cilj ove radionice je iskoristiti inovativni potencijal polaznika koji film doživljavaju izvan okvira, koji mu je kadrom nametnuti.

Namijenjen je za polaznike koji su željni istraživanja i eksperimentiranja s tehnologijom kreirajući nove audio-vizualne senzacije izvan projekcijske dvorane u službi pričanja filmskih priča. Od polaznika se očekuju da budu redoviti u dolascima i posjeduju laptop sa instaliranim funkcionalim Premierom te vladaju znanjem montaže u istom programu.Za prijavu će biti potrebno poslati razrađenu ideju te kratku biografiju s pretpostavkom da autor/ica iza sebe ima nekoliko završenih filmova.


 

SCENARISTIČKI LABORATORIJ

Voditelji: Sonja Tarokić, Matej Merlić

Vrijeme održavanja radionice:  listopad 2022. -siječanj 2023.., jednomtjedno

Mjesto održavanja: Kinoklub Zagreb

Planirani broj polaznika: 4 – 6 polaznika

Cilj ove radionice je pomoći svakom od scenarista da početnu, odnosno prvu verziju scenarija ili scenoslijeda s kojim se prijavljuje, kroz rad u grupi, dovede do naprednije i detaljnije verzije - one koja će upravo u autorovom viđenju biti poboljšana, “istinitija”  verzija originalne ideje i nauma, i koju će potom htjeti samostalno i/ili u suradnji sa redateljem i snimati. Radionicu scenarija vodi nagrađivana scenaristica i redateljica Sonja Tarokić.

Prošle godine Scenaristički laboratorij, čiji su rezultati vidljivi kroz 15-ak završenih scenarija i nekoliko amaterski i profesionalno produciranih kratkih filmova koji su nagrađivani na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, zaključili smo u obliku kratke intenzivne Pitching radionice to jest prezentacije pred producentima. Radionica pitchinga u trajanju od 3 dana održati će se i ove godine. Vodit će ju producent Matej Merlić, a polaznici će svoje scenarije prezentirati pred mladim producentima te se na taj način dodatno umrežiti i potencijalno u suradnji s njima krenuti u sljedeći korak predprodukcije.

 

Prijatelji