#Radionice

Scenaristički laboratorij

-30/07/2018-

Pozivamo vas na Scenaristički laboratorij pod mentorstvom redateljice i scenaristice Sonje Tarokić, tijekom koje će polaznici radionice imati priliku nadograđivati vlastiti scenarij za kratki igrani film i razvijati ga prema finalnoj verziji. Prijave su otvorene do 15. rujna. Radionica počinje krajem rujna i trajat će do početka studenog.

 

Opis radionice

Radionica Scenaristički laboratorij zamišljena je kao grupni rad i međusobna podrška u procesu autorske razrade projekta. Svaki tjedan grupa polaznika sastajat će se u jednom terminu od nekoliko sati, unutar kojeg će se međusobno savjetovati, razgovarati i poticati daljnji rad na početnoj verziji scenarija svakog od autora. Naime, iskustvom voditeljice radionice, intenzivnija posvećenost čitave grupe jednom projektu rezultira konkretnijim savjetima i pojačanoj motivaciji, kao što je poželjno da se ovakvim tipom rada polaznici potaknu konstruktivno razmišljati i argumentirano kritizirati, graditi međusobno povjerenje u kreativnom radu, učiti jedni od drugih, od različitih vizija i koncepata, kao i primati tuđe sugestije kroz brainstorming. Cilj radionice stoga je pomoći svakom od polaznika da početnu, odnosno prvu verziju scenarija ili scenoslijeda s kojim se prijavljuje, dovede do naprednije i detaljnije verzije - one koja će upravo u autorovom viđenju biti poboljšana, "istinitija" verzija originalne ideje i nauma, i koju će eventualno potom htjeti i snimati. Uloga je i grupe i same voditeljice pomoći svakom od autora da vlastiti scenarij kroz temeljitije promišljanje sretno dovede do finalog drafta.

 Od polaznika se očekuje da u svakom tjednu naprave vidljive pomake u scenariju, ovisno o specifičnom procesu koji je potreban pojedinom projektu. Također, očekuje se da materijale svih ostalih polaznika radionice temeljito pročitaju prije idućeg sastanka, kako bi mogli zaista sudjelovati u zajedničkim razgovorima koji čine temelj ovakvog načina rada.

Ova radionica namijenjena je autorima koji imaju barem malo iskustva u radu na filmu, odnosno, da su dosad snimili barem jedan kratkometražni film bilo kojeg filmskog roda. Moguće se prijaviti i isključivo kao scenarist, ili pak u tandemu scenarist-redatelj koji zajedno rade na projektu. Prijave su otvorene i za zainteresirane polaznike koji nisu nužno članovi Kino kluba, a imaju iskustvo autorskog rada na filmu.

Radionica traje 6 tjedana, od kraja rujna do početka studenog 2018. Odvija se jednom tjedno, u trajanju od otprilike 4 puna sata, ovisno o broju polaznika.

Materijali za prijavu:

- BILJEŠKA O SEBI: kratak opis dosadašnjih interesa i rada na filmu

- PRVA VERZIJA SCENARIJA ili DETALJAN SCENOSLIJED- ideja je započeti radionicu s prvim “gotovim” verzijama materijala, stoga bi bilo poželjno da prijave sadrže što razrađeniji prvi draft projekta, bilo da se radi o dijaloški razrađenom scenariju ili pak detaljnom treatmentu ili scenoslijedu

- KRATKI OPIS MOTIVACIJE za sudjelovanje na radionici

- LINK NA PRETHODNI FILM kojeg je autor/ica napisao/la ili režirao/la

Molimo zainteresirane autore da sve navedene materijale do 15. rujna 2018. pošalju na: radionice@kkz.hr

Voditeljica radionice odabrat će 3 do 5 projekata, ovisno o pristiglim prijavama.

Sonja Tarokić scenaristica je i redateljica nekoliko kratkometražnih igranih filmova (Kurvo!, Pametnice, Ja sam svoj život posložila, Tlo pod nogama) te je autorica dugometražnog scenarija za igrani film Zbornica koji je trenutno u predprodukciji. Ima iskustva i u radu na scenariju za dramsku seriju, kao što je i sudjelovala na dvogodišnjoj scenarističkoj i razvojnoj radionici Torino Film Lab. Dosad je vodila nekoliko radionica filmske režije u Kinoklubu Zagreb, Zagrebačkom kazalištu mladih te udruzi Blank.

Prijatelji