#Radionice

SCENARISTIČKI LABORATORIJ ‘20

-20/08/2020-

 

Voditeljica scenarističke radionice: Sonja Tarokić 

Voditelj radionice pitchinga: Matej Merlić

Prijave do: 20. rujan 2020.

Termin radionice: listopad – studeni 2020. / veljača 2021.

Pozivamo vas na Scenaristički laboratorij pod mentorstvom redateljice i scenaristice Sonje Tarokić, tijekom koje će polaznici radionice imati priliku nadograđivati vlastiti scenarij za kratki igrani film i razvijati ga prema finalnoj verziji, a naknadno i prezentirati potencijalnim producentima. Uloga je grupe i same voditeljice pomoći svakom od autora da vlastiti scenarij kroz temeljitije promišljanje sretno dovede do finalnog drafta. 

Ovu naprednu radionicu kroz koju je finaliziran već niz zanimljivih scenarija, ove godine nadogradit ćemo i s dodatnom radionicom pitchinga u trajanju od tri dana, kroz koju će polaznici imati priliku izvježbati i pripremiti prezentaciju svojih projekata. Radionicu će voditi producent Matej Merlić koji će polaznike pripremiti za javnu prezentaciju koja će se održati na godišnjoj reviji Kinokluba. Polaznici će tako potencijalnim producentima imati priliku predstaviti svoje projekte i potencijalno sklopiti suradnju koja može dovesti do produkcije njihovih projekata.

 

Opis radionice: 

Radionica Scenaristički laboratorij zamišljena je kao grupni rad i međusobna podrška u procesu autorske razrade projekta. Svaki tjedan grupa polaznika sastajat će se u jednom terminu od nekoliko sati, unutar kojeg će se međusobno savjetovati, razgovarati i poticati daljnji rad na početnoj verziji scenarija svakog od autora. 

Iskustvom voditeljice radionice, intenzivnija posvećenost čitave grupe jednom projektu rezultira konkretnijim savjetima i pojačanoj motivaciji. Poželjno je da se ovakvim tipom rada polaznici potaknu konstruktivno razmišljati i argumentirano kritizirati, graditi međusobno povjerenje u kreativnom radu, učiti jedni od drugih, od različitih vizija i koncepata te primati tuđe sugestije kroz brainstorming. 

Cilj radionice je pomoći svakom od polaznika da početnu, odnosno prvu verziju scenarija ili scenoslijeda s kojim se prijavljuje, dovede do naprednije i detaljnije verzije - one koja će upravo u autorovom viđenju biti poboljšana, "istinitija" verzija originalne ideje i nauma, i koju će eventualno potom htjeti i snimati. 

Dodatna radionica pitchinga održat će se u tri intenzivna termina pripreme javne prezentacije polaznika. Veliko finale radionice je godišnja revija Kinokluba na kojoj će se održati i mali Pitching Forum Kinokluba na kojem će polaznici publici i producentima prezentirati svoje projekte.

 

Što se očekuje od polaznika:

Od polaznika se očekuje da u svakom tjednu naprave vidljive pomake u scenariju, ovisno o specifičnom procesu koji je potreban pojedinom projektu. Također, očekuje se da materijale svih ostalih polaznika radionice temeljito pročitaju prije idućeg sastanka, kako bi mogli zaista sudjelovati u zajedničkim razgovorima koji čine temelj ovakvog načina rada. 

 

Tko se može prijaviti:

Ova radionica namijenjena je autorima koji imaju barem malo iskustva u radu na filmu, odnosno, da su dosad snimili barem jedan kratkometražni film bilo kojeg filmskog roda. Moguće se prijaviti i isključivo kao scenarist, ili pak u tandemu scenarist-redatelj koji zajedno rade na projektu. Prijave su otvorene i za zainteresirane polaznike koji nisu nužno članovi Kinokluba, a imaju iskustvo autorskog rada na filmu. 

Trajanje:

Radionica traje 6 tjedana, od početka listopada do sredine studenog 2020.
Odvija se jednom tjedno, u trajanju od otprilike 4 puna sata, ovisno o broju polaznika. Radionica pitchinga odvijat će se u terminu Gledališta, u veljači 2021.

 

Materijali za prijavu:

Molimo zainteresirane autore da sve navedene materijale do 20. rujna 2020. pošalju na: radionice@kkz.hr 

BILJEŠKA O SEBI (kratak opis dosadašnjih interesa i rada na filmu) 

PRVA VERZIJA SCENARIJA ili DETALJAN SCENOSLIJED: ideja je započeti radionicu s prvim “gotovim” verzijama materijala, stoga bi bilo poželjno da prijave sadrže što razrađeniji prvi draft projekta, bilo da se radi o dijaloški razrađenom scenariju ili pak detaljnom treatmentu ili scenoslijedu 

KRATKI OPIS MOTIVACIJE za sudjelovanjem na radionici 

LINK NA PRETHODNI FILM kojeg je autor/ica napisao/la ili režirao/la 

 

Broj odabranih projekata:  

Voditeljica radionice odabrat će 3 do 5 projekata, ovisno o pristiglim prijavama. 

 

Bilješka o voditeljima radionice: 

Sonja Tarokić scenaristica je i redateljica nekoliko kratkometražnih igranih filmova (Kurvo!, Pametnice, Ja sam svoj život posložila, Tlo pod nogama) te je autorica dugometražnog scenarija za igrani film Zbornica koji je trenutno u post produkciji. Ima iskustva i u radu na scenariju za dramsku seriju, kao što je i sudjelovala na dvogodišnjoj scenarističkoj i razvojnoj radionici Torino Film Lab. Dosad je vodila nekoliko radionica filmske režije u Kinoklubu Zagreb, Zagrebačkom kazalištu mladih te udruzi Blank. 

 

Matej Merlić diplomirani je producent studija filmske produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U produkcijskoj kući Castor multimedia kao producent radi na brojnim projektima među kojima se izdvaja recentni dokumentarni serijal ”Opstanak”. S kratkim igranim filmom Sanje Milardović sudjeluje na međunarodnoj radionici i pitching forumu European short pitch - NISI MASA te na TV writing contestu i pitching forumu New Europe Marketa (NEM) s projektom ”Travel Bug” osvaja prvo mjesto u međunarodnoj konkurenciji unscripted formata.

 

Prijatelji