#Radionice

Skica, proba, igra ‘21

-30/09/2021-

 

Ova napredna radionica stavlja pred polaznike unaprijed određene zadatke usmjerene na promatranje slika i fotografija iz povijesti umjetnosti. Za primjere se koriste figurativne slike različitih stilskih pravaca do radova suvremenih autora. Promatraju se također apstraktne kompozicije, od geometrijskih do lirskih, kao i konceptualni radovi, performansi i fotografije te se uz pomoć njih konstruira narativ.

 

Slika (image) je samo polazišna točka koja osvještava proces gledanja kao proces razmišljanja. Ova radionica spaja likovnu i filmsku umjetnost. Iz tog razloga u naslovu navodi: skicu kao likovni pojam; probu kao dramski; dok je igra bitna kao aktivnost koja zahtijeva postavljena pravila koja su bitna i kada ih želimo napustiti.

 

Tokom radionice polaznici osvještavaju svoje individualne perspektive i autorske afinitete dok kroz istraživanja vizuala kreiraju narative s ciljem da snime i izmontiraju svoj film.

 

Za prijavu je potrebno do 23. listopada 2021. poslati na radionice@kkz.hr video od samo dva kadra izmontirana u jednu cjelinu, ne duži od jedne minute. 

 

Radionica je besplatna, održavat će se jednom tjedno (8 tjedana za redom), ponedjeljkom u večernjim satima. Radionica će se održavati online te je moguće prijaviti se i ukoliko niste iz Zagreba. Broj polaznika je ograničen je na 6 te će voditelj napraviti selekciju po završetku prijava.

 

Voditelj radionice je Tomislav Šoban.  2004. Diplomirao je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2020. diplomirao je filmsku i TV režiju smjer: igrani film na Akademiji dramske umjetnosti. Režirao je nekoliko kratkih igranih filmova među kojima : Krhko (2019), Otac (2018), Nije odgoj (2017), Kako je Iva otišla 16. rujna 2016. (2016), Polufinale (2014) su bili prikazivani na raznim festivalima. Također je autor kratkih eksperimentalnih filmova (Kraj (2015), Najmanji (2013)...) koji su također gostovali na mnogim filmskim festivalima. Od 2009. aktivan je član Kinokluba Zagreb, a od 2018. predsjednik udruge.

 

Prijatelji