#Projekcije

Srebrna medalja za Plejade na festivalu UNICA

-31/08/2022-

 

UNICA je festival u organizaciji Međunarodnog udruženja filmskih saveza neprofesijskog filma. Ovogodišnje, 82. izdanje održano je od 21. do 25. kolovoza u Locarnu.

 

 Film Plejade Mateje Zidarić je prikazan u glavnom programu i osvojio je srebrnu medalju. 

Eksperimentalni film Plejade autoportretna je refleksija autorice o trenutku njezina života „u kojem se dogodio mali pomak u jednom od mikrokozmosa“. Za taj pomak autorica voljno upisuje značenje posuđeno iz mitologije. Mit kao metafora, ili mit kao sredstvo za uništenje svakodnevnih strahova koji bi mogli naići. 

Plejade su na Gledalištu, godišnjem festivalu Kinokluba Zagreb, osvojile Nagradu Maksimilijan Paspa za najbolji amaterski film, a na Danima hrvatskog filma nagrađene su za najbolji eksperimentalni film. Autorici je također dobila nagradu Vedran Šamanović, koja se dodjeljuje filmskom umjetniku koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu.FIlm je do sada prikazan na Tabor film festivalu i Liburnia film festivalu te na 25 FPS festivalu u programu Refleksi.

Prijatelji