#Radionice

Taste of Space osvojio Mali lonac na Reviji studentskog filma

-20/10/2020-

 

Revija studentskog filma održala se 16. i 17. listopada u Studentskom centru u Zagrebu, a nagrada "Mali lonac" za najbolji studentski film pripala je redateljici Miji Martinović za film Taste of Space.

 

Članovi žirija bili su redateljica Sunčića Ana Veldić, snimatelj Mark Modrić i redatelj Ivor Glavaš, s svoju odluku ovako su obrazložili:  “Film koji nam u svojem živom amaterizmom otkriva što to može biti studentsko u filmu. To je onaj film koji nastaje nasuprot sustava i tržišta, a spaja posebne interese i sposobnosti s filmskom formom. Takvih filmova ove godine u kategoriji studentskog filma gotovo nije bilo, a možda je razlog da ih zapravo više nigdje niti nema. Hvala Miji Martinović što nam je pokazala da prostor treba istraživati da bi on bio prostor. Nadamo se da će prostora za studentski film ubuduće biti i da će ga neko istraživati.

 

Autorica je pak o nagradi rekla: “Taste of space kolaž je ideja i tehnika koje me prate jedno dulje vrijeme, a sada su zajedno zaživile u prostoru gdje je sve moguće – filmu. Želja mi je bila oživjeti arhitekturu kojom sam se bavila tijekom studija, maketama materijalizirati likove i poslati ih na putovanje svemirom. U filmu pratimo pet putnika koji prolaze galaksijom Circinus u potrazi za elementom koji omogućava putovanje kroz prostor i vrijeme. Rađen je u tehnici stop animacije, u kombinaciji s eksperimentalnim snimkama vodenih grafika (suminagashi) koje su projicirane putem grafoskopa. Autorska glazba Radovana Ruždjaka ravnopravan je narativni element, neodvojiv od vizualnog doživljaja. Ovog filma nebi bilo da nisam upisala radionicu Mala filmska forma gdje su mi mentori Tomislav Šoban, Ivana Perčinlić i Luka Matić pomogli razviti ideje i savladati filmske tehnike. Nagrada Mali lonac veliki je poticaj za filmove koje planiram raditi u budućnosti i zato veliko hvala!

 

Film je kratkometražni eksperimentalni, a nastao je na radionici Male filmske forme u Kinoklubu Zagreb. Sinopsis kaže da je to priča o traganju, smještena u galaksiju Circinus, u vremenu koje tek treba doći. Mali Latonci putuju na posljednjim zrncima Elementa...

Prijatelji