#Projekcije

Trenodija za žrtve Hirošime na Alternative film/video festivalu

-04/09/2018-

Alternative film/video festival održat će se od 12. do 16. prosinca u Domu kulture Studentski grad u Beogradu, a film redatelja Zorka Sirotića uvršten je u glavni natjecateljski program.

Trenodija za žrtve Hirošime opisana je ovako: B-29, jedan od tehnološki najnaprednijih zrakoplova Drugog svjetskog rata, imao je mnoge dotad neviđene značajke, uključujući strojnice kojima se upravljalo daljinskim upravljačem. Dvije prostorije za posadu, prednja i stražnja, bile su pod pritiskom i povezane tunelom koji se protezao preko odjeljaka za bombe, omogućujući posadi da puže od jedne do druge.

Zorko Sirotić je i kamerman, scenarist i producent filma, a montirao ga je Martin Šatović. Glumački zadaci dodijeljeni su Igoru Bezinoviću, Tonćiju Gaćini, Sunčici Ani Veldić,  Damiru Radiću, Tomislavu Šobanu, Zdravku Mustaču i Josipu Viskoviću.

U osvrtu na ovogodišnje Gledalište Kinokluba Zagreb, portal Dokumentarni.net ovako opisuje film: “...duhovito se igra prastarom temom odnosa glazbe i slike, sparujući raznovrsne skladbe s montažnim i repeticijskim varijacijama istih dokumentarnih snimaka koje, ovisno o glazbi, doživljavamo kao metafizički dramatične, intermecovski razbibrižne, hororski jezovite.”

Zorko Sirotić rođen je 1985. u Zagrebu. Član je Kinokluba Zagreb i studira filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je igranih, dokumentarnih, namjenskih i eksperimentalnih filmova prikazivanih na domaćim i međunarodnim festivalima. Od 2015. mentorira filmsku radionicu na festivalu Sedam dana stvaranja u Pazinu, a iste godine postaje i voditelj Inspiration Foruma na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi. Godine 2016. postaje programski direktor revije hrvatskog kratkog filma Kratki na brzinu.

Prijatelji