#Projekcije

U vodi na Splitskom filmskom festivalu

-14/09/2021-

 

Kratkometražni eksprimentalni film Ive Gavrilović U vodi prikazat će se u konkurenciji hrvatskih filmova na Splitskom filmskom festivalu - Međunarodnom festivalu novog filma.

 

Film je nastao na radionici Kinokluba Zagreb Nisam od jučer II.

Sinopsis ga definira ovako: “Prostor svijesti u mediteranskom okruženju. Jedan izlaz i ponovni ulaz budi promjenu.”

 

Radionica Nisam od jučer je poticatala samostalan stvaralački i autorski rad kao refleksiju i hommage značajnim arhitektonskim djelima iz lokalne sredine autora.  Vodimo se idejom kako inspiracija za nove filmove ne trebaju biti samo filmovi nego i djela iz drugih polja umjetnosti. Arhitektura je dio ljudskog bivanja, ali rijetko se javno promišlja van svoje utilitarne funkcije. Svako arhitektonsko djelo ima kreativne, vrijednosne i političke aspekte i smatramo da oni mogu biti inspirativni za stvaranje igranog, dokumentarnog ili eksperimentalnog filma.

Splitskom filmskom festivalu programski je fokus na novim, kreativnim, eksperimentalnim, radikalnim i subverzivnim ostvarenjima iz područja filma, videa i novih medija. Prikazuje sve vrste, rodove i žanrove, a pozornost poklanja radovima nastalim u otklonu od vladajućih kanona filmske i videoprodukcije, bilo da je riječ o tradicionalnoj filmskoj tehnici ili najnovijoj tehnologiji elektronske slike. Natjecateljski program podijeljen je na dva dijela: dugometražni i kratkometražni film. U popratnom programu predstavljaju se internetski projekti, interaktivne instalacije, performansi, posebni programi te retrospektive domaćih i stranih autora.

Iva Gavrilović rođena je 1991. u Virovitici. Diplomirala je studij Montaže na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radila je kao montažer kratkih filmova i komercijalnih video projekata. Izrađivala je i izvodila video projekcije za bendove (ZMaJ, Mimika, Aklea Neon). Od 2018. godine djeluje unutar Kinokluba Zagreb kao autor kratkih eksperimentalnih filmova. Počinje raditi kao kooordinator filmskih radionica od 2019. te je član Izvršnog odbora u Kinoklubu Zagreb od 2020. godine. Trenutno radi kao freelance montažer i vodi radionicu Film esej.

Prijatelji