#Radionice

Videoglitch radionica ‘21

-15/11/2021-

 

Radionica će se održati od 26. do 28. studenog online. Prijave na radionice@kkz.hr do 25.11.2021.

 

"Videoglitch" je trodnevna praktična online radionica destabilizacije i konzervacije digitalnog medija inovativnim glitch metodama, tehnikama i "trikovima" utemeljenim na slobodnom softveru i otvorenom znanju, transkodiranju i automaciji, eksperimentu i reinterpretaciji.

 

Polaznici re/dekonstrukcijom videa stječu primijenjene vještine rada s digitalnim datotekama i slobodnim softverom te iskustvo suvremenog likovnog oblikovanja temeljenog na poznavanju pojmova formata, spremnika, kodeka, programa i licenci kao gradbenih elemenata suvremenog digitalnog ekosustava.

 

Radionici prethode kratka izlaganja o raznim metodama, tehnikama i praksama glitch stvaralaštva, s naglaskom na terminologiji i praksi databendinga.

 

Za sudjelovanje na radionici potrebno je osobno računalo s mikrofonom i stabilnom mrežnom konekcijom. Predznanje o digitalnim sustavima nije preduvjet za prijavu, a za rad nisu potrebni snažan hardver niti vlasnički softver. Idealno je da polaznici sudjeluju sva tri dana, no radionica je modularne naravi tako da se polaznici mogu i parcijalno pridružiti.

 

Softver (naveden u rasporedu niže) je potrebno instalirati prije termina, a o ostalim tehničkim informacijama polaznici će dobiti mail prije početka radionice.
 

Prijave za sudjelovanje (s informacijom o operativnom sustavu i verziji - Win, GNU/LInux, macOS) potrebno je dostaviti putem: radionice@kkz.hr, zaključno do 25.11.2021.

Može se prijaviti do 20 polaznika i sudjelovanje u radionici je besplatno.

Voditelji radionice su Dina Karadžić i Vedran Gligo.

 


 

Raspored


Uvod u databending

26.11., 18 – 21h

 

Uvodna radionica pojašnjava osnovnu terminologiju i metodologiju rada u strukturi materijalnih digitalnih datoteka. Sudionici/e u tijeku radionice koriste besplatan i slobodan softver za transkodiranje i jednostavne tekstualne intervencije u kodu digitalnih vizualnih formata.

 

Softver:

Raspored:


 

Osnove sonifikacije
27.11., 18 – 21h

 

Radionica eksperimentalne obrade digitalnih datoteka prikazuje jednostavnu a efektnu sonifikaciju vizualnih materijala. Sudionici/e rade s alatima za reinterpretaciju slike i u procesu stvaranja serije digitalnih re/dekonstrukcija - pripremaju i koriste različite medijske formate i slobodan softver otvorenog koda, namijenjen za rad sa zvukom.

 

Softver:

 

Raspored:


Datamosh tehnike
28.11., 18 – 21h

 

Posljednji termin radionice opisuje i u praksu prevodi atraktivnu reinterpretacijsku video tehniku - datamosh. Sudionici/e će, uz vodstvo, za rad - transkodiranje, modifikaciju i konzervaciju video materijala - koristiti besplatan i slobodan softver kako bi stvorili održive multimedijske greške.

 

Softver:

 

Raspored:


 

O voditeljima

 

Dina Karadžić diplomirala je Malu plastiku i medaljerstvo (MFA) na ALU Zagreb 2012. Od 2011. članica je HDLU-a; počev s 2018. članica HZSU-a; od 2014. suosnivačica i umjetnička voditeljica umjetničke organizacije Format C. Aktivno (su)djeluje u području suvremenih transdisciplinarnih edukativnih praksi; inicira, producira i izlaže u području vizualne | digitalne | internetske umjetnosti; radila u projektima stop-animacije i kiparstva, kao digitalni artisan, te kao projektna asistentica AKC. Od 2019. alumna je Akademie Schloss Solitude u kategoriji “Web-based Media”, kada postaje i članicom radne grupe programa CTHR te članicom UO Operacije grad.

https://formatc.hr/j3d1n4/ 

 

Vedran Gligo samouki je DIY haker / umjetnik / organizator / projektni voditelj. U svojoj svakodnevnoj praksi snažno primjenjuje principe slobodnog softvera i osnažuje lokalnu zajednicu odrzavajući besplatne i otvorene digitalne radionice u zagrebačkom AKC, putem hacklab01.org projekta.

Djeluje u području slobodne kulture, promocije GNU / Linux sustava, glitch stvaralaštva, suradničke online umjetnosti velikog razmjera, nezavisne kulturne produkcije, (h)aktivizma (... ). Jedan je od kustosa i osnivača Fubara – godišnjeg novomedijskog okupljanja u zagrebačkom AKC-u.

https://v3d.space/ 

 

"Format C" je neprofitna umjetnička organizacija sa sjedištem u Zagrebu i djelatnošću likovnog i multimedijalnog umjetničkog stvaralaštva. Fokus organizacije je u području novomedijskog umjetničkog eksperimenta i neprofitnog suradničkog kulturnog stvaralaštva.

https://formatc.hr/

 

 

 

 

 

Prijatelji