Nagrada za Anitu Čeko na Tabor Film Festivalu
Film Jabuka, tri dvopeka, jogurt nagrađen je posebnim priznanjem na Tabor film festivalu.
Esperimentalni film Anite Čeko Jabuka, tri dvopeka, jogurt nagrađen je posebnim priznanjem na Tabor film festivalu. Žiri je zasjedao u sastavu: redateljica Sunčica Ana Veldić, redatelj i predavač Igor Bezinović te Olaf Moller, predavač povijesti filma na finskom Sveučilištu Aalto. Film je nastao na radionici Mala filmska forma.
Jedna jabuka, tri dvopeka i jogurt zajedno s atletskom stazom u zapisima starih tinejdžerskih dnevnika vraćaju autoricu na osjetljiva mjesta.
Anita je povodom nagrade izjavila:
"Ideja je bila napraviti kratki autorski film i pritom proći cijeli proces rada na filmu: od ideje do montaže. Nakon dugogodišnjeg bavljenja scenaristikom i studija dramaturgije, došla mi je želja zakoračiti dalje, samostalno uzeti kameru u ruke, isprobati nove vještine i vidjeti što će se dogoditi. Znala sam da će me za to motivirati jedino rad na temi do koje mi je iznimno stalo i kojoj ću se posvetiti. Kao tema je vrlo brzo isplivao vlastiti period adolescencije, točnije treniranje atletike, doživljaj trenera i odnos prema hrani. Snimala sam četiri dana u Splitu na nekoliko lokacija, a ključnu ulogu odigrali su i petnaest godina stari osobni dnevnici koji su se postavili kao narativna okosnica filma.
Velike zahvale idu Tomislavu Šobanu koji je s puno kreativne i emocionalne podrške mentorirao cijeli proces rada, Urši Vlahušić koja je sa mnom strpljivo sjedila u montaži i učila me montažnim osnovama, Dori Slakoper koja mi je pred kraj procesa uskočila s nekoliko izvrsnih montažnih savjeta i Tihomiru Vrbanecu koji je popeglao zvuk. Sretna sam zbog posebnog priznanja na Tabor film festivalu, stiglo je kao potvrda da su ticala kojima sam stvarala i kojima smo stvarali film prepoznati i od strane struke. Ono što mi je posebno drago je što primjećujem da film direktno komunicira s ljudima koji ga pogledaju i poslušaju. Ljudi prilaze i dijele iskustva i sjećanja na periode treniranja, iskustva s trenerima i raznim autoritetima te vlastitu povijest odnosa prema hrani."