hr/en

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.

Edukacije

Diskurzivni programi

Diskurzivni programi uključuju edukativne programe čiji je cilj pružiti dodatno znanje i nove kreativne mogućnosti sudionicima/gledateljima, a čiji rezultat ne mora nužno biti produciran film već drugi oblici kreativnog promišljanja i stvaralaštva. U 2024. nastavljamo s provođenjem programa Filmska čitanka, ciklusa predavanja gdje će niz renomiranih stručnjaka iz raznih područja kao i filmaša održati predavanja prema definiranim tematskim cjelinama. Ovaj program se kontinuirano održava od 2020. godine te su snimke predavanja objavljene na Youtube kanalu Kluba na sljedećim poveznicama:

Pod ove programe spadaju i aktivnosti vezane za kritiku i objava tekstova polaznika na mrežnim stranicama Kluba koje možete naći niže. Programi kritike dodatno uključuju polaznike u promišljanja o filmu jer najperspektivniji polaznici radionice kritike sačinjavaju žiri kritike, jedan od dva žirija, koji dodjeljuje nagrade na Gledalištu, čime dobivaju mogućnost instantne primjere stečenog znanja pisanja kritika na razne rodova filmova. 

Projekt Monsterclass već nekoliko godina se sastoji od ugoščivanja i predstavljanja rada mlađih filmskih autora koji danas djeluju u amaterskim i profesionalnim uvjetima. Naziv Monsterclass referira se na našu želju da u ovom programu autore približimo publici u opuštenoj atmosferi u kojoj je dopušten otvoren razgovor i druženje s autorima umjesto šturog ex catedra stila predavanja, ali i na činjenicu da se mnoge od ovih autora može smatrati premladima ili previše neiskusnima da bi držali „pravi“ masterclass. Snimke razgovora s autorima također se mogu naći na Youtube kanalu Kluba, ovdje.

U okviru odsjeka edukacije organiziraju se i prezentacije filmova nastalih na radionicama te drugi projekcijski programi koji nastaju na inicijativu samih članova, poput programa Projekcije iz podruma koji se održava dvomjesečno u projekcijskoj dvorani. Ti projekcijski programi diskurzivnog tipa temeljeni su na suvremenoj produkciji ali i na na filmovima iz baštine Kluba. Projekcije su besplatne te otvorene za javnost, kao i svi ostali programi Kluba.

Aktualno

Kritika
Charlie Kaufman za djecu

Charlie Kaufman za djecu

10. srpnja 2024.

Egzistencijalna avantura inspirirana postmodernim majstorom. Luka Križanac piše o filmu Izvrnuto obrnuto 2.

više
Kritika
Gem, seks, meč

Gem, seks, meč

10. srpnja 2024.

Sport i seks izazivaju jednako uzbuđenje u novom filmu Luce Guadagnina. Bernard Grubišić piše o filmu Izazivači.

više
Kritika
Film ceste bez cilja

Film ceste bez cilja

10. srpnja 2024.

Sladunjava satira s mnogo pokušaja i nula uspjeha. Petra Baranović piše o filmu Građanski rat.

više
Kritika
Ljubav u galaksiji ambicije

Ljubav u galaksiji ambicije

10. srpnja 2024.

Pad nesebične emocije usred uspona sebične. Luka Križanac piše o filmu Dina: Drugi dio.

više
Kritika
Staromodna ljubav u modernom svijetu

Staromodna ljubav u modernom svijetu

25. lipnja 2024.

Romantična komedija za ljubitelje crnog humora. Petra Baranović piše o filmu Palo lišće.

više
Kritika
U nekom drugom životu

U nekom drugom životu

20. veljače 2024.

Moderna ljubavna priča provedena kroz pitanja vremena i sudbine. Maja Predrijevac piše o filmu Past Lives.

više